Как да спечелим доверието на осиновено куче

куче и човек Снимка: iStock

Д а спечелите доверието на кучето е една от най-важните стъпки по дългия път на опознаване и изграждане на връзка между вас и домашния ви любимец. Това може да е окаже малко по-сложна задача в случите, когато четириногото е осиновено, било е малтретирано в миналото и е загубило почти изцяло способността си да вярва в доброто у хората. 

Осиновявайки куче от приют можете да се сблъскате и с факта, че тъй като не му е обръщано специално внимание, то може да не е било правилно социализирано, за това е много важно как ще подходите. Не бива да го пришпорвате, нито да бъдете твърде настоятелни за нищо – оставяйте четириногото само да намери пътя си към вас, като вие само начертаете леко следите към него! 

От ключово значение е да бъдете максимално спокойни, когато сте около животното, да зачитате неговото лично пространство и да сте подготвени, че само с добро отношение, похвали, лакомства и търпение можете да накарате домашния любимец да ви се довери.

Dogsandcats.bg

осиновено кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви няколко стъпки, чрез които това може да се случи една идея по-бързо и лесно:

  • Бъдете спокойни и уравновесени

Поведението ви трябва да изхожда от факта, че всяко повишаване на тон, избухване или незаслужено нагрубяване, може да накара домашния ви любимец да се дръпне, да се затвори в себе си и категорично да откаже да участва в процеса на комуникация с вас. За да не го отблъснете задължително условие е да сте максимално спокойни в негово присъствие. 

Използвайте мек глас, бавни и равномерни движения, движете се плавно…Всичко онова, което ще накара животното да се почувства защитено и в безопасност. Дори и когато започнете тренировките навън, не си позволявайте в никакъв случай да прибягвате до физическа сила или наказания, колкото и да ви се струва, че друг начин няма. С този подход не само, че ще откажете любимеца си от дресурата, но и можете да отключите крайни реакции като прекалена плашливост или агресия.

  • Дайте му собствено местенце

Желанието ви да сте постоянно около новия си четириног приятел е обяснимо. Кучето обаче има свои нужди, които включват най-вече време, през което да си почине и да се адаптира към новата среда. Важно е да му осигурите подходящо местенце в апартамента ви, достатъчно тихо и усамотено, където животното да може да се уедини, когато социализацията и човешкото присъствие му дойдат в повече. Помнете – това не значи, че кучето не е щастливо с вас! То просто има нужда от известно разстояние от време на време, легло или кошара, където отивайки да си полегне знае, че няма да го безпокоите

  • Уважавайте личното му пространство

Както споменахме, важно е от време на време да оставяте новия си домашен любимец „на мира“. В същото време от съществено значение е да не навлизате рязко в личното му пространство. Това значи – без засилки и резки движения в негова посока. Освен това винаги приближавайте кучето отстрани, никога отпред. За да го погалите – клекнете вие така че да сте на нивото на кучето. 

Опитайте се да избягвате контакт с очите – помнете, че когато сте на височината на кучето и се вторачите в него, това може да се приеме за заплаха и животното да реагира нападателно.

  • Използвайте лакомства за сближаване

Използването на подходящи лакомства може да помогне четириногия ви приятел да ви се довери по-лесно и бързо. Позволете на кучето да се приближи до вас и да вземе бисквитката от ръката ви, а след това го похвалете за доброто поведение. Това ще помогне за изграждане на доверие между вас и домашния ви любимец и ще даде знак на животното, че може да ви възприеме като приятел, а не като потенциална заплаха. Помнете – бисквитката трябва да е в дланта ви, която да е обърната нагоре. 

осоновено куче с децаСнимка: iStock

Първите стъпки към спечелването на доверието на куче, към което други хора са се отнесли зле, не са никак лесни. Самият факт обаче, че това същество е в състояние да забрави всичко лошо, причинено му в миналото и да ви се довери отново засилва отговорността, която имате към него. Постарайте се да не го разочаровате, бъдете добри и грижовни стопани, а кучето ще ви бъде верен приятел до гроб!

Вижте още:

Готови ли сте да осиновите куче

7 причини да осиновите възрастно куче

 

Виж още