Как да запознаем женско кученце с възрастно мъжко четириного

кучета Снимка: iStock

Н апълно разбираме желанието на много стопани на четириноги да добавят още един домашен любимец в дома си! За да се случи това максимално естествено и да няма неприятни изненади обаче, ви е необходима известна подготовка. Тя ще ви гарантира, че вашият по-възрастен четириног другар ще посрещне новото попълнение в семейството ви максимално добре и ще го приеме бързо.  

кучетаСнимка: iStock

Ако ви предстои да запознаете женско кученце с възрастен мъжки домашен любимец, то на първо място държим да отбележим, че тази колаборация подобрява в пъти шансовете ви за успех! За най-добри резултати – нека запознанството на двете животни се случи през уикенда или друго време, когато вие или някой от семейството ви ще сте у дома, за да наблюдавате и контролирате взаимодействията между животните. Обикновено отнема няколко дни двете кучета да свикнат едно с друго. А ето и как можете да подходите, за да се случи срещата им по най-добрия възможен начин!

  • Стъпка 1

Направете срещата в неутрална зона. Вместо директно да донесете новото кученце в дома си, уговорете се с приятел да ви изчака с нея в парка. Доведете настоящия си домашен любимец и ги запознайте там. Дръжте и двете кучета на каишка, но им осигурете достатъчно пространство за маневриране, за да могат да направят приятелска увертюра и да се отдръпнат в последствие ако искат.

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

  • Стъпка 2

Дайте на кучетата достатъчно време да свикнат едно с друго. Направете няколко кръгчета в парка, говорете небрежно с приятеля си – осигурете им пространство, вместо да се суетите около тях.

  • Стъпка 3

Следете за признаци на агресия. Ако някое от кучетата свие устни, оголи зъби, козината на гърба му се вдигне, стегне крака или опашка, то може да се чувства заплашено или раздразнено. 

кучетаСнимка: iStock

За да не ескалира агресията, важно е да сте внимателни и още при първите признаци на подобно поведение – разделете четириногите в две противоположни посоки. След като се успокоят, небрежно ги срещнете отново. Повторете процеса колкото пъти е нужно, докато и двете животни дават вид, че се чувстват удобно. Не е изключено в последствие те да започнат да показват признаци на игривост, като бързо махане с опашка и поклон (поза за игра). 

  • Стъпка 4

Приберете се у дома. Върнете се вкъщи и оставете кученцето да опознае мъжкия ви питомец на домашен терен. Дръжте двете кучета на каишка, докато самите вие не усетите, че те се чувстват комфортно и прецените, че ще се разберат без ограничения.

И един съвет от нас: Минимализирайте конфликтите, като разположите купичките за вода и храна, леглата и играчките на двете четириноги в отделни стаи.

Какво да правите през първите няколко седмици

Опитайте се да поддържате рутината у дома възможно най-нормална. Когато дойде време за хранене, дайте едновременно и на двете животни, но в различни стаи, така че да няма съревнование или излишен стрес. Придържайте се към редовния график на по-възрастния си домашен любимец, включително – на разходки и игра, като се уверите, че и двете четириноги получават много обич и внимание.

Наблюдавайте внимателно взаимодействията на кучетата през първите две седмици, докато питомците ви не свикнат напълно едно с друго. Избягвайте да оставяте животните сами заедно, докато не сте напълно сигурни, че се чувстват комфортно едно с друго. Подсилвайте регулярно положителното поведение и взаимодействия с лакомства и похвали. 

кучетаСнимка: iStock

Следете за ситуации, които биха могли да доведат до конфликт – най-често, каране за играчки или превъзбуда. Бъдете нащрек и за признаци, че по-възрастният ви домашен любимец се чувства неудобно или тревожно. С течение на времето двете животни ще започнат да се толерират едно друго, а не е изключено да има и приятелски закачки. Ако все пак се сблъскате с проблеми, които смятате, че не са по силите ви да разрешите, професионален дресьор или специалист по поведение на животни може да е от помощ

Винаги е вълнуващо да посрещнете нов домашен любимец в семейството си. Следването на тези стъпки може да помогне за улесняване на прехода и да насърчи изграждането на толерантни отношения между всички четириноги у дома!

И накрая, поздравления за нарастващото ви семейство!

Вижте още: 

3 ранни признаци на агресия при кучетата

5 забавни занимания с кучето за дъждовните дни

Виж още