Как естествено да освежим дъха на кучето си

куче лош дъх Снимка: iStock

К учешката халитоза, известна още като лош дъх, е много по-често срещана, отколкото си мислите. Около 80% от домашните любимци на възраст над три години страдат от пародонтоза, която е една от основните причина за лош дъх при четириногите.

куче лош дъхСнимка: iStock

За щастие, има някои домашни средства, които можете да използвате, за да освежите естествено дъха на питомеца си. Изпитани и безвредни за домашния ви любимец - можете да ги опитате още днес!

  • Кисело мляко

Киселото мляко е естествено, здравословно и вкусно лакомство за кучето ви, което помага и срещу лош дъх. Когато се консумират често, йогуртът и пробиотиците неутрализират сероводорода, основната причина за халитозата. Знаем, че киселото мляко е богато на полезни бактерии, а на пазара можете да откриете и пробиотици, специално формулирани за домашни любимци. Преди да ги добавите към рутината на питомеца си обаче, добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар за точна дозировка.

Dogsandcats.bg

куче лош дъхСнимка: iStock

  • Кокосово масло

Консумацията на кокосово масло в малки, контролирани дози, ще ви помогне да запазите дъха на четириногия си другар свеж, ще подобри метаболизма му и ще насърчи доброто храносмилане. Кокосовото масло е известно и с това, че повишава имунитета, като същевременно подобрява здравето на кожата и козината на кучетата. Всичко, което трябва да направите, е просто да добавите лъжица кокосово масло към храната на питомеца си.

Вижте още: 4 здравословни масла, които да добавите към менюто на кучето си

кучеСнимка: iStock

  • Лимонов сок

Освен че причиняват лош дъх, бактериите в устата на вашето куче могат да доведат и до дългосрочни проблеми със зъбите. Киселинността на лимоновия сок помага за неутрализиране на бактериите и предотвратяване на зъбен камък и плака, които могат да причинят неприятна миризма. 

Добавени към водата на вашето куче, само няколко капчици лимон ще послужат като естествен дезодорант, за да му придадат ароматен дъх. Можете да използвате и ябълков оцет, който действа подобно на лимона.

куче лош дъхСнимка: iStock

  • Магданоз

Разнообразието от витамини и минерали, които се крият в магданоза, помагат за поддържане на здравето на бъбреците, зрението и имунитета. Богат на антиоксиданти, той може да помогне за намаляване на възпаленията, подуването и болката при някои заболявания като артрит, да успокои разстроен стомах и да облекчи храносмилателните проблеми. И като бонус – е популярен и за премахване на лошия дъх, както при хората, така и при кучетата. 

куче лош дъхСнимка: iStock

Евтин и достъпен, просто накъсайте или нарежете малко листа от магданоз и ги смесете с храната на домашния си любимец. 

Още вода!

Дехидратацията и неприятният дъх са свързани, така че се уверете, че домашният ви любимец пие достатъчно прясна вода и винаги носете преносима паничка със себе си, за да го хидратирате навън при нужда.

Забележка: Въпреки че могат да подобрят дъха на домашния ви любимец, нито една от изброените идеи не може да замести редовното миене на зъбите му. Редовната дентална хигиена и диетата, богата на пресни продукти – това е ключът към поддържането на добро орално здраве. 

куче зъбиСнимка: iStock

Вижте още: 

По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

Има ли кучешката слюнка лечебни свойства

Виж още