Има ли кучешката слюнка лечебни свойства

куче Снимка: iStock

В сички сме чували от родителите си репликата „ще ти мине като на кученце“, когато сме били малки и за пореден път се приберем вкъщи с разранено коляно. И това води след себе си логичния въпрос – защо на домашните ни любимци раните им минават толкова бързо? Дали е защото ги облизват ожесточено по цял ден?

Откъде е започнало всичко?

Идеята, че кучешката слюнка може да лекува рани, включително и човешки, датира още от древните египетски времена, когато четириногите са били използвани в лечебните практики. Египтяните вярвали, че облизването от куче, особено върху открита рана, ще помогне за по-бързото й зарастване или дори, ако тя се дължи на болест, ще я излекува окончателно. 

Тази концепция е пренесена и в древногръцките вярвания, а в много храмове дори имало животни, които били специално обучавани да ближат рани в чест на богът на медицината и лечението Асклепий. Към днешна дата в много култури все още се смята, че кучешката слюнка има лечебни свойства. Има дори една френска поговорка - „Langue de chien, langue de médecin“, която в превод значи „Езикът на кучето е езикът на лекаря“.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Каква е идеята?

Има няколко основни идеи за това защо кучешката слюнка помага за заздравяване на рани. Някои от тях са подкрепени от лекари, други – не. Първата от тях е, че чисто физическото действие на кучешкия език върху раната можа да бъде полезно, защото така тя се почиства от всякакви остатъци и нечистотии, полепнали по нея. 

Въпреки че това е вярно, фокусът на повечето научни изследвания акцентира върху специфичните антибиотични съединения, открити в самата слюнка на кучето. Учени от Амстердамския университет са установили, че в нея се съдържат прости протеини, наречени хистатини. Те са добре известни със способността си да предпазват от инфекции, а някои от тях дори имат свойството да подтикват клетките по повърхността на кожата (епитела) да се затварят по бързо там, където целостта й е нарушена (тоест – върху самата рана). 

Изследванията показват, че има и други полезни химикали в слюнката на кучето, които могат да помогнат за предпазване от развитие на инфекция при рани от порязване. 

Да,

на теория присъствието на тези полезни протеини в слюнката на кучето би трябвало да бъде успешно при заздравяването на човешки рани. За съжаление, влагата и възпалението, които самото облизване може да причини, а в някои случаи – и бактериите, които живеят в самата слюнка, могат да не само да забавят заздравяването, но дори да влошат инфекцията. 

Истината зад митовете

Макар да е очевидно, че кучешката слюнка да има някои потенциални ползи, това не значи, че няма и рискове. Малко по-горе споменахме, че в устата на животното виреят различни бактерии (напр. Pastuerella), които могат да причинят кожни инфекции при хората ако се озоват в отворена рана. 

кучеСнимка: iStock

А ето и още някои факти за кучешката слюнка, които е добре да знаете и които ще ви накарат да осъзнаете, че твърдението, че облизването на куче кара раните да заздравяват по-бързо е…в най-добрия случай леко пресилено:

 • Може да сте алергични към кучешка слюнка

Докато мнозина са убедени, че козината на домашните им любимци е главният виновник за появата на алергични реакции, любопитен факт е, че някои от тези алергии всъщност произтичат от протеини, съдържащи се в слюнката на четириногото.

Според последно проучване, кучешката слюнка съдържа най-малко 12 различни потенциални алергена. А, когато животните облизват козината си, слюнката и откритите в нея протеини, се пренасят във въздуха. 

 • Кучешките „целувки“ пренасят бактерии 

Кучешката слюнка има антибактериални свойства, но това съвсем не значи, че целувките на домашния ви любимец по лицето, например, са нещо напълно безопасно и приемливо. 

Учените са категорични, че е напълно възможно някои бактерии да се прехвърлят от домашния любимец към стопанина му. И да, въпреки че да получите бактериална инфекция в следствие на милувките на вашето кученце е слабо вероятно, все пак на теория е възможно. 

кучеСнимка: iStock

 • Кучешката слюнка не е по-чиста от нашата

Експертите едва ли могат да назоват поименно всички бактерии, които косматите ни другари имат в устата си, но знаем, че оралната микробиома (бактериалната среда) при хората и при кучетата се различава значително.

Без да влизаме в подробности ще посочим само, че изследователи от Харвард са открили над 615 различни вида бактерии в устата на човека, докато при кучетата те са около 600. Така че – за всички ни би трябвало е да е ясно, че слюнката на най-добрите ни приятели определено не е много по-чиста от нашата.  

Вижте още: По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

 • Кучешката слюнка предотвратява образуване на кариеси

Слюнката на кучетата и на месоядните животни като цяло е леко алкална в сравнение с човешката. Това значи, че четириногите не получават кариеси толкова често, колкото стопаните им, тъй като това свойство на слюнката им служи като буфер за киселините, които се произвеждат от някои бактерии, и които са причина за ерозията на емайла на зъба.

кучеСнимка: iStock

Въпреки това, редовното миене и годишна грижа за денталната хигиена на четириногия ви приятел са важни, защото, когато слюнката покрие зъба, ако не бъде почиствана системно, тя постепенно се превръща в плака, която допълнително улавя бактериите. С напредването на състоянието бактериите могат да причинят разрушаване на костите в поддържащите зъби структури на устата.

 • Някои кучета имат повече слюнка от други

Някои четириноги се лигавят повече от други и причината е съвсем проста – формата на устата, устните и лицето им. При четириноги с по-отпусната кожа в зоната около устата, тези с къси муцуни и големи челюсти, слюнката има тенденция да се събира повече и/или устата им просто не може да задържи произведеното количество течност. Такива породи са:

 • Немски дог
 • Санбернар
 • Нюфаундленд
 • Булмастиф
 • Басет
 • Боксер

И накрая, важно е да отбележим, че понякога прекомерното количество слюнка при кучетата може да е знак за някои здравословни проблеми. 

кучеСнимка: iStock

Внезапното повишено слюноотделяне (хиперсаливация) може да се случи по най-тривиални поводи – когато животното види храна, развълнувано е или се усеща стресирано. Някои от медицинските състояния, които включват и необичайно слюноотделяне, са:

 • Чужд предмет, заседнал в устата/гърлото
 • Нараняване в устата
 • Тумор или друг вид израстък в устата
 • Стомашно-чревни нарушения
 • Стоматологични проблеми като счупени/болезнени зъби или инфекции на венците
 • Алергична реакция към някои растения, храни и почистващи препарати
 • Прегряване/топлинен удар
 • Морска болест/непоносимост от возене в кола
 • Обща тревожност
Ако се притеснявате, че кучето ви се лигави прекомерно или ако хиперсаливацията е съчетана с някой от изброените клинични признаци, потърсете ветеринарна помощ възможно най-скоро, за да изключите всякакви медицински проблеми. 
Виж още