Как и с какво да храним кучето си, след като е повърнало

куче болно Снимка: iStock

К учетата повръщат по много причини. Някои от тях са животозастрашаващи, докато други са просто леко раздразнение. А често – „истината“ е някъде по средата. След като това се е случило на вашия домашен любимец обаче, може би се чудите с какво да го нахраните, за да не започне отново да повръща.  

куче повръщанеСнимка: iStock

Трябва ли изобщо да храним куче, след като е повърнало?

Краткият отговор е не, независимо дали се касае за извънредна ситуация или не. 

Спешни случаи на повръщане при кучета

Може да се наложи домашният ви любимец да бъде прегледан от ветеринарен лекар веднага. В този случай, преди да се отправите към кабинета му, не ви препоръчваме нито да опитвате домашно лечение, нито да давате каквато и да е било храна на животното.

Dogsandcats.bg

куче повръщанеСнимка: iStock

Кучето ви има спешна нужда от преглед при ветеринарен лекар ако:

  • Е много младо, старо или е диагностицирано е със здравословен проблем, който може да го направи уязвимо към дехидратация;
  • Кучето ви е повърнало поне три пъти в рамките на 24 часа;
  • Животното се опитва да повърне, но нищо не излиза;
  • Има кръв в повърнатото;
  • Домашният ви любимец изглежда слаб, дезориентиран е или видимо изпитва болка;
  • Кучето ви има тежка диария или други тревожни симптоми в допълнение към повръщането;

Леки случаи на повръщане при кучетата

От друга страна, ако вашето иначе здраво възрастно куче току-що е повърнало веднъж или два пъти и изглежда, че се чувства добре, възможно е то просто да е изяло нещо, което не трябва или да има лек случай на гастроентерит. Тъй като питомецът ви вероятно скоро ще се почувства добре, не е нужно да бързате към кабинета на ветеринаря си. Първата стъпка при лечението е да спрете да храните питомеца си. Това само ще раздразни допълнително разстроения корем на животното, като ще засили вероятността повръщането да продължи, пишат от PetMD.

куче повръщанеСнимка: iStock

В този случай, най-добре е да не храните кучето си поне 10-12 до 24 часа. Това се отнася и за лакомства, както и за остатъците от масата. Оставете на домашния си любимец достатъчно прясна вода.

Забележка: Има някои кучета, които никога не бива да се оставят без храна. Тук спадат младите четириноги, които могат да станат хипогликемични, ако не се хранят достатъчно често. Домашни любимци, които са на инсулин - диагностицирани с диабет или имат тумори в панкреаса (инсулиноми), също са изложени на висок риск от хипогликемия, ако не се хранят добре.

С какво да храним кучето си след гладуване

След периода на гладуване (ако е подходящо), храната може да бъде ваш приятел в лечението на кучето ви, ако повръщането му е остро и леко.

куче повръщанеСнимка: iStock

Острото повръщане започва внезапно и не продължава повече от няколко дни. Най-често то се дължи на хранително отравяне, стомашно заболяване или вирус. Лекото повръщане не засяга значително цялостното благосъстояние на кучето или се появява повече от два или три пъти за 24 часа. Ако не видите, че животното е повърнало, можете изобщо да не разберете, че е него нещо не е наред.

Така, кучето ви има остро или леко повръщане и не е яло нищо след това в продължение на 12 до 24 часа. И сега какво? 

Важно е да започнете постепенно. Помислете – как самите вие се храните, след като сте повърнали? Не бихте си поръчали веднага една голяма пица, нали? По-вероятно ще бъде да стартирате захранването си с препечен хляб или няколко бисквити, а да видите как ще ви се отрази. Познахме, нали? Е, нещо подобно следва да се случи и с кучето ви. Започнете, като предложите на любимеца си малко количество мека храна, която е лесна за смилане. 

куче повръщанеСнимка: iStock

  • Домашна храна

Варено пиле (само бяло месо, без кожа или кости) с бял ориз или варени/пасирани картофи. Това е най-често препоръчваната лечебна рецепта за кучета с разстроен стомах. И макар да не е особено добре балансирана от хранителна гледна точка и да не е подходяща за дългосрочно хранене, към настоящия момент тя е идеален и безопасен вариант, така че животното да не започне да повръща отново.

  • Обичайната храна на кучето ви

Мокрите храни обикновено са по-добър вариант от гранулите, поне в началото. Те са по-лесно смилаеми от сухата храна, а водата, която се съдържа в тях, ще хидратира допълнително косматия ви другар. Ключовото е да започнете с малки количества – най-добре е поне наполовина, ако не и 1/3 от обичайното съдържание на паничката на домашния ви любимец.

куче повръщанеСнимка: iStock

Ако се колебаете как да подходите, консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

Вижте още: 

Защо кучетата ядат трева

Защо кучетата ядат собственото си повръщано

 

Виж още