Как играчките тип пъзел помагат на кучето ви

куче пъзел Снимка: iStock

Д омашните ни любимци се нуждаят от определено количество физическа активност всеки ден. Важни обаче са не само упражненията, които ги раздвижват и поддържат във форма, но и умствената стимулация. 

Забавен начин за собствениците на домашни любимци да стимулират ума на своя питомец е чрез игри тип пъзел. Все по-популярни у нас, те могат да помогнат на косматия ви другар по много различни начини.

Ето някои от тях:

Dogsandcats.bg
  • Намалете темпото на хранене на вашето куче с пъзел

Вашият домашен любимец яде твърде бързо? Много кучета имат този проблем, но това не означава, че трябва да го пренебрегвате с лека ръка, тъй като може да доведе до лошо храносмилане или повръщане. 

куче пъзелСнимка: iStock

Един от методите за справяне с бързото хранене е като поставите малко количество гранули в кучешка играчка-пъзел. Тогава домашният ви любимец ще трябва да поработи, за да получи яденето си, докато същевременно се забавлява. 

  • Пъзелите могат да помогнат при тревожност при раздяла при кучета

Много четириноги изпитват тревожност и безпокойство при разядяла, когато любимият им човек напусне къщата. Това може да доведе до прояви на разрушително поведение като дъвчене на предмети, повреждане на мебели, кражба на боклук...

куче пъзелСнимка: iStock

Ако животното има под ръка пъзел, то е по-малко вероятно да създаде подобни проблеми. 

  • Пъзелите на помощ в борбата с кучешката деменция 

Един от начините да се преборите с кучешката деменция е да дадете на домашния си любимец играчка тип пъзел. Заниманията с нея ще раздвижат ума на животното, ангажирайки вниманието му с решаване на конкретен проблем, както и с по-задълбочено мислене. 

Ако четириногият ви другар проявява признаци на деменция: лае от нищото, внезапно се сеща, че трябва да иде до тоалетна или заспива в произволни ситуации – пъзелите-игри може да са добро решение, което си струва да опитате, нали?

куче пъзелСнимка: iStock

  • Пъзелите помагат срещу скуката 

Когато се налага да прекара време сам у дома и няма възможност да получи достатъчно физически и умствени упражнения, кучето ви неминуемо ще се отегчи. Домашни любимци, които нямат какво да правят, могат да станат разрушителни, тъй като търсят различни занимания, с които да се ангажират. И те невинаги са такива, каквито на нас ни се иска!

Ако косматият ви другар има играчка-пъзел, то това ще гарантира, че животното ще има какво да прави поне за известен период от време. А това, от своя страна, ще намали вероятността за прояви на деструктивно поведение. 

куче пъзелСнимка: iStock

  • Мозъчни игри за кучета и нива на сложност при пъзелите

Има различни нива на трудност, когато става дума за тренировъчните игри с пъзели.

Ако ви е за първи път, то най-добре е да започнете с игра от първо ниво, за да проверите дали домашният ви любимец ще се справи. Или можете да заложите на топка тип Конг, пълна с фъстъчено масло, за да видите как ще подходи животното към нея. Някои кучета са по-добри с пъзелите от други – бъдете търпеливи, понякога четириногите имат нужда от време, за да разберат какво се иска от тях.

Направи си сам пъзел-играчка за умствена стимулация на кучето

Можете да си направите няколко играчки тип пъзел ала „направи си сам“ у дома, преди да се отправите към близкия зоомагазин, за да закупите такава. Например, с помощта на форма за мъфини. Поставете лакомства на дъното й, а отгоре – тенис топка. Оставете някои слотове празни, за да добавите известна трудност към предизвикателството. 

куче играСнимка: iStock

Друга идея е да поставите леки „препятствия“ пред лакомствата на домашния си любимец, като леки кутии или чаши, например. Тогава кучето ви ще трябва да реши само как да стигне до желаната почерпка. 

Вижте още: 

Защо кучетата харесват пискливи играчки

Как да научим кучето да носи предмети

Виж още