Как кучето ви разбира, че заминавате без него

куче пътуване подготовка Снимка: iStock

О т Чихуахуа до Немски дог – без значение от размера и породата, кучетата са едни от най-привързаните същества, с които имаме удоволствието да споделяме живота си. Обичта на домашните ни любимци е безусловна и можем да сме сигурни, че косматият ни другар ще е до нас, независимо какво се случва!

Понякога на всеки собственик на четириного се налага да отсъства за по-дълъг период от време – седмица, две, понякога дори месец. И тъй като кучето играе голяма роля в семейството ни, отиването на почивка без него може да бъде трудно – както за самия стопанин, така и за домашния любимец. За това няма как да не се запитаме: Знаят ли четириногите ни другари, че ги оставяме (временно), когато отиваме на почивка без тях?

куче пътуване подготовкаСнимка: iStock

Знаците, че кучето ни знае, че си тръгваме

Без значение колко често напускаме дома си, за домашните ни любимци винаги си остава трудно да свикнат да остават сами. Четириногите улавят знаци, които им казват, че сме на път да си тръгнем, като например – виждат чантата ни, че обуваме обувките си или взимаме ключовете. 

Dogsandcats.bg

Епизодичната памет на кучета в действие

До не много отдавна разбирането ни относно паметта на кучетата беше значително опростено. Вярваше се, че четириногите разчитат единствено на основна форма на памет, наречена асоциативна, която включва свързване на две неща в съзнанието им. Класически пример за това е, когато вземем каишката на питомеца си в ръка – животното веднага асоциира този ваш жест с предстояща разходка. 

куче студСнимка: iStock

Въпреки това, скорошни изследвания извадиха наяве убедителни доказателства, които предполагат, че кучетата притежават по-развита памет, известна като епизодична. И именно тя играе главна роля в тяхното усещане и връзка със стопанина им. 

Епизодичната памет позволява на четириногите да създават връзки между хората и преживяванията, които са споделили заедно.

Или казано по-просто, колкото повече запомнящи се моменти създавате с вашето куче, толкова по-значими ставате вие за него. 

Имат ли кучетата чувство за време?

И така, вече знаем, че кучетата ни притежават епизодични спомени, които им позволяват да си припомнят конкретни събития от живота. Въпреки това, когато става въпрос за разбиране на това как върви времето, при четириногите ситуацията стои по-различно, отколкото при хората. 

куче пътуване подготовкаСнимка: iStock

Вижте още: Колко е дълъг един ден за кучетата?

Въпреки че кучето ви може да си спомни, че сте напуснали дома си, то не може да прецени колко време ви е нямало. Това отсъствие може да предизвика стрес, често свързан с безпокойство при раздяла. И макар това да предполага известно ниво на осъзнаване на времето, според специалистите кучетата не разбират абстрактната концепция за време, като хората. За тях не съществуват секунди, часове или минути – все пак те не познават часовника, нали? Така че, казвайки на кучето си „Няма да се бавя!“ или „Ще се върна скоро!“, може да не забележите особена реакция.

Как кучето ни разбира, че отиваме някъде без него

Кучето ви знае, че нещо се случва в секундата, в която куфарът ви излезе от гардероба. Всичко тук опира до асоциации, като в този случай те не са нито щастливи, нито положителни. Защото гледката на багажа ви алармира животното, че скоро ще отидете някъде, а ако при последните си пътувания сте били без него – то ще се досети, че няма да дойде с вас. Безпокойството, което четириногият ви другар изпитва, когато знае, че заминавате някъде без него, е резултат от свързано обучение. И като се има предвид това, ако, например, използвате една раница, с която ходите винаги на подход с кучето си, винаги щом започнете да я подготвяте за път, това ще бъде източник на голямо вълнение за вашия скъп другар. 

куче пътуване подготовкаСнимка: iStock

Усеща ли кучето липсата ни, когато не сме до него?

Кучето ви естествено ще усеща липсата ви, когато не сте до него. Четириногите са едни от малкото домашни любимци, способни да изпитват обич по идентичен с хората начин. Освен това, на косматите ни другари им идва естествено да искат да ни защитят, така че нивата им на безпокойство се повишават, когато скъпият им човек е далеч и чувството им за цел изчезва.

Създаване на положителна асоциация, свързана с пътуването у кучето

Можем да помогнем на кучето ни да се чувства по-спокойно, когато ни предстои пътуване или почивка без него, като използваме положително подсилване. Дайте време на животното да свърже предметите (знаците), че заминавате с нещо хубаво за него – като лакомства, например. Можете да възнаградите питомеца си, когато остане на място, докато приготвяте багажа си. 

куче пътуване подготовкаСнимка: iStock

Ако оставяте домашния си любимец на някого – член на семейството ви, приятел или гледач, можете да го заведете малко преди да започнете с приготовленията по пътуването си, за да свикне животното с новата среда (а и да не стане свидетел как оправяте куфара си, ако смятате, че това го стресира).

Можете също да оставите утешителни предмети като обичайната храна и лакомства на кучето си, някоя стара ваша дреха, чифт чорапи или специално одеяло. Няма да е същото, като вие да сте до него, но все пак е нещо разпознаваемо! 

Кучето ви знае, че отивате на почивка

Знаем, че да оставим кучето си, когато отиваме на почивка, не е приятно както за самото животно, така и за собственика му. Въпреки това, винаги е утешително да знаем, че дори да сме му липсвали силно, в момента, в който чуе гласа ни и усети, че се прибираме, опашката на домашния ни любимец ще започне да маха като луда и ще бъдем посрещнати с цялата обич, която само един любящ другар може да ни даде. И ще се почувстваме така, сякаш никога не сме си тръгвали!

куче пътуване подготовкаСнимка: iStock

Вижте още: 

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Помнят ли кучетата предишните си собственици

Виж още