Помнят ли кучетата предишните си собственици

куче Снимка: iStock

А ко сте осиновили или имате намерение да дадете дом на животно от приют, което е имало един или повече стопани преди вас, вероятно си задавате този въпрос. И макар, разбира се, това да не е от първостепенно значение, може би сте се чудили дали новият ви домашен любимец си спомня хората, които са се грижили (или не достатъчно) за него преди вас. И тъй като знаем, че кучешките спомени работят по-различно, отколкото човешките, би било любопитно да научим дали има научни доказателства по темата. А именно – независимо дали са били мили или жестоки с тях, спомнят ли си четириногите предишните си собственици?

кучеСнимка: iStock

Как работи паметта на кучето

При хората има нещо, известно като „епизодична памет“, която е свързана с нашето усещане за време. Тя ни помага да се ориентираме и по изкусвано създадените маркери от самите нас – минути, часове и години. Нашето съзнание свързва едни събития с друг и това ни дава възможност да поглеждаме назад, казвайки си: „Спомням си, че преди години ядох в този ресторант. Беше месец, след като се ожених“, например. 

Кучетата ни обаче не свързват времето със спомените. При тях паметта е асоциативна. Което ще рече, че четириногите все пак си спомнят минали неща, но по доста по-различен от нас начин. За да си го представите по-добре, ще ви дадем пример. Домашният ви любимец помни добре, че когато предстои да излезе на разходка, стопанинът му (в случая – вие), първо ще сложи каишката му, а след това – ще обуе обувките си. Така че, когато ви видят да отивате към мястото, където стои тя, животното започва да се вълнува, защото мисли, че предстои да излиза навън. 

Dogsandcats.bg

Има, разбира се, и не толкова приятни асоциации. Например, много кучета свързват студената метална маса във ветеринарния кабинет с инжекции (поставянето на първите им ваксини) и последвалите прилошаване и летаргия. За това и се чувстват нервни винаги, когато ги поставите на масата – без значение дали става въпрос за рутинен преглед или нещо друго. 

кучеСнимка: iStock

Домашните ни любимци са еволюирали, използвайки тези спомени, за да оцелеят. И ако дадена ситуация излага животното на опасност, то я запаметява, за да може да я избегне в бъдеще. По подобен начин четириногите помнят и хората – както тези, които са оставили у тях положителни асоциации с грижата, безопасното място за спане или редовното хранене, така и тези, които са ги малтретирали. С други думи – в чисто еволюционна полза за кучетата е да помнят всички, независимо дали са се отнасяли към тях с добро, или с лошо.

Могат ли кучетата да си спомнят предишни собственици?

Фактът, че кучетата, които са били бити или малтретирани по друг начин от минали собственици, често показват плашливо, недоверчиво и понякога – агресивно поведение към хора със сходни на тях характеристики (напр. мъже с бради или жени с дълги опашки) е индикатор, че да, животните си спомнят предишните си стопани. Или поне – до известна степен.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Колко точно помнят кучетата

Примери, които свидетелстват за дългосрочната памет на четириногите, можете да откриете и сами, при това – съвсем лесно. Достатъчно е да изгледате всички клипчета в мрежата, на които се виждат войници, които се завръщат у дома след години отсъствие. В повечето случаи домашните им любимци са били оставени на грижите на приятел или член на семейството през този период. Но веднага щом види любимия си човек, четириногото го разпознава и тича при него развълнувано.

Имат ли нужда кучетата да виждат предишните си собственици?

Дали кучетата трябва да виждат предишните си собственици, е сложен въпрос. Д-р Патриша Макконъл, сертифициран специалист по кучешко поведение изтъква, че макар в повечето случаи срещите с хората, които са се грижили добре за животното преди, да водят до положителни преживявания, това невинаги е гарантирано. 

Понякога може да не знаете, че предишният собственик е малтретирал кучето и тогава посещението при него може да се отрази зле на психичното здраве на четириногото и дори – да доведе до опасна ситуация с въпросната личност. 

кучеСнимка: iStock

В общия случаи обаче, д-р Макконъл обобщава, че

дори и да видят предишните си собственици и да си взаимодействат с тях положително, кучетата са далеч по-щастливи да се върнат в новото си семейство. 

Ако кучето и предишният му собственик са имали силна връзка или ако новият собственик не удовлетворява определени нужди на животното, е възможно то да иска отново да живее с предишния си собственик. В противен случай обаче, излагането на четириногото пред бившия му собственик може да бъде повече стресиращо, отколкото полезно, връщайки у него негативните усещания да се чувства изоставено от човека, когото обича най-много.

 

Вижте още:

Защо кучетата са толкова лоялни към хората

Знае ли кучето ми как се казвам

Виж още