Как сами да измерим температурата на кучето си

куче Снимка: iStock

Щ о се отнася до здравето на домашния ни любимец, повишаването на температурата е сигурен знак, че нещо не е наред. Има цял набор от медицински състояния при четириногите ни приятели, чиито симптоми се характеризират с по-висока телесна температура. 

За всеки стопанин на куче би било полезно да знае как безопасно да измери температурата на домашния си любимец вкъщи.

кучеСнимка: iStock

Какъв тип термометър ви е необходим?

Ако подозирате, че кучето ви има треска ще трябва да използвате термометър, за да проверите температурата му. Има два варианта, които са широко достъпни и можете да ги откриете в близката аптека или зоомагазин – цифров термометър за уши или ректален термометър. 

Dogsandcats.bg

Цифровите уреди, които служат за измерване на температурата в ушите вървят в комплект с малък екран, на който можете да видите градусите. За да използвате такъв обаче, е необходимо да го мушнете в ушния канал на четириногото – имайте предвид, че наличието на косми, ушна кал или друг вид замърсяване често може да повлияе на отчитането на температурата. 

кучеСнимка: iStock

Що се отнася до ректалните термометри, както подсказва името, те трябва да се поставят в ануса на кучето. Те съдържат живак, който се разширява и така се регистрира температурата. 

Как да измерите температурата на вашето куче с цифров термометър за уши

Както споменахме малко по-горе, когато използвате цифров ушен термометър ще трябва да го поставите в ушния канал на вашето куче. Бъдете много внимателни, когато извършвате този процес, за да не нараните домашния си любимец. Никога не вкарвайте уреда твърде навътре в ухото на животното. 

Най-лесно и безопасно би било, ако помолите втори човек да държи, гали и успокоява косматия ви приятел, докато мерите температурата му. Ако усетите, че домашният ви любимец се стресира или да дърпа, сякаш не му е комфортно – прекратете процеса и се консултирайте с ветеринарния си лекар. 

Как да измерите температурата на вашето куче с ректален термометър

Ако използвате ректален термометър, първо ще трябва да намажете уреда с вазелин или бебешко масло, за да може да се плъзне по-гладко. И тук ще ви е необходим втори човек, който да ви помогне – да държи и успокоява косматия ви спътник по време на процеса, който със сигурност не е един от най-приятните за него.

кучеСнимка: iStock

Ректалният термометър се поставя бавно и внимателно в ануса на кучето, като в зависимост от размера на животното – от 3 до 7 см навътре. Ако не сте сигурни колко дълбоко да поставите уреда – попитайте ветеринарния си лекар. 

Веднъж поставен, оставете термометъра около 2 минути, за да може да регистрира с точност телесната топлина на домашния ви любимец. 

За какво да внимавате

Нормалната телесна температура на кучето варира между 38 до 39 градуса по Целзий. Всичко, което е извън този диапазон – както под, така и над, се смята за сигнал, че нещо не е наред с животното. 

След като сте измерили температурата на кучето ви, внимателно избършете и почистете термометъра. Можете да се снабдите с мокри кърпички, за да сте сигурни в добрата дезинфекция на уреда. 

Налагало ли ви се е сами да мерите температурата на кучето си? Какви съвети бихте дали на всеки стопанин, който ще прави това за първи път?

 

Вижте още: 

Какво трябва да знаете за пулса на кучето си

Виж още