Какво трябва да знаете за пулса на кучето си

куче Снимка: iStock

П одобно на телесната температура на домашния ни любимец и пулсът му е важна мярка за оценката на здравословното му състояние. Обикновено той варира между 60 до 160 удара в минута. Границата е голяма и за това си има своите причини.

Ключови са възрастта, размера, нивата на тревожност и безпокойство, както и темперамента на животното. Например – Немският дог, който е като цяло по-кротко и спокойно куче ще има по-нисък пулс от Джак Ръсел или Чухуахуа. Освен това – според редица изследвания пулсът на кучетата е по-висок, когато са на възраст под една година. 

Важно е да се научите как да проверявате пулса на кучето си у дома и да знаете неговите нормални стойности, за да можете да реагирате при възникване на проблем.

Dogsandcats.bg

Как да проверите пулса на кучето си

За разлика от кръвното налягане и здравето на дихателните пътища, да проверите пулса на кучето си в домашни условия е по-лесно, отколкото си мислите. Единствено – трябва да свикнете с него.

Времето е от решаващо значение

След разходка, когато кучето ви играе или е заето с нещо, което ангажира вниманието му, не е идеалният момент да добиете представа за това какъв е обичайния му пулс. Най-подходящо е да го направите, когато сте си вкъщи, гледате спокойно телевизия или четете книга, а косматият ви приятел кротко дремва до вас. 

Как да го направите: Застанете зад домашния си любимец и прокарайте пръсти от слънчевия сплит (между предните лапи на животното) по корема  посока коремната стена. Движете пръстите си напред-назад и бързо ще почувствате как сякаш нещо сякаш леко ви „плясва“ по пръстите. Пребройте броя на импулсите за 15 секунди. Умножете по 4. Това е пулсът на вашето куче. 

Ако имате подозрения, че нещо не е наред с домашния ви любимец – направете този тест от двете страни – лявата и дясната и сравнете. Ако има несъответствие – свържете се с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Ако не можете да усетите пулса на кучето

Ако имате проблем да усетите пулса на домашния си любимец, това може да се дължи на няколко неща: наличие на кръвен съсирек, хипотиреоидизъм, наднормено тегло. 

Ако пулсът е по-висок от нормалното – най-вероятно се касае за вълнение, нервност или щастие. Понякога обаче може да е и знак за нещо по-тревожно като сърдечно заболяване или анемия.

Независимо каква е причината пулсът на вашето куче да не попада в здравословната граница, не бива да се паникьосвате. Първо помислете за ситуацията – дали тя е свързана със скорошна физическа активност, дали не е студено?

кучеСнимка: iStock

Ако случаят е такъв, вероятно няма за какво да се притеснявате. Проверете отново пулса след около 30 минути. Ако не се е върнал към нормалното или остане по-висок или нисък в течение на час – посетете ветеринарния си лекар за преглед. Специалистът ще прецени дали се касае за по-сериозен проблем и при нужда – ще назначи лечение. 

 

Вижте още:

Хипотермия при кучетата - една от опасностите на студеното време

Виж още