Какво да правим, ако кучето ни мрази да се вози в кола

куче Снимка: iStock

И ма кучета, за които е истинско забавление и удоволствие да се возят в колата със стопаните си. Други възприемат пътуването с автомобил като приключение, вълнуват се и истински се наслаждават на времето, прекарано в път. При трети обаче дори само звъненето на ключа за колата предизвиква страх, объркване и безпокойство. 

Тревожността при пътуване в кола и „автомобилната болест“ вървят често ръка за ръка, превръщайки дори и най-краткото пътуване в потенциален кошмар за вас, и за четириногия ви приятел.

Освен тревожност по време на пътуване, нежелание да се качат в колата и дори агресия, ако ги принудите да го направят, някои кучета не могат да спрат да треперят, лаят, хленчат и да се лигавят през цялото време. 

Dogsandcats.bg

За щастие има няколко начина, чрез които можете да помогнете на домашния си любимец да се отпусне и да се наслади на возенето. 

  • Ограничете движението на вашето куче

Правилното ограничаване на движенията на кучето ви по време на пътуване е важно за безопасността му, но също така може да помогне за предотвратяване на гадене и дискомфорт, причинени от „морска (в случая – автомобилна) болест. Използвайте специален предпазен колан, чрез който кучето няма да има друг избор, освен да гледа напред, вместо да се взира през страничните или задните прозорци. Ако не се съсредоточава върху странични сгради, дървета и други превозни средства, това ще намали гаденето.

Напоследък на пазара придобиват популярност и специалните столчета за пътуване за кучета. Те са под формата на легло в долната си част и се закачат за облегалката на задната седалка на автомобила ви. Лесни са за почиствате, ако животното повръща, осигуряват му стабилност и са удобни за по-дълго возене. 

кучеСнимка: iStock

  • Регулирайте налягането на въздуха

Независимо дали навън е топло или студено, опитайте се температурата в колата ви да е балансирана. Не подценявайте силата на вентилацията -  хладният „бриз“ от климатика на колата ви може да помогне за предотвратяване на гаденето при кучето ви. 

  • Пропуснете храненето преди път

Може да звучи леко грубо, но по-трудно се повръща на празен стомах, нали? Ако имате наблюдения, че возенето в автомобил не понася особено добре на домашния ви любимец, най-добре е да пропуснете храненето преди път. Можете да почерпите животното с бисквитка или лакомство – за да предотвратите ниската кръвна захар, точно преди да започнете да шофирате. 

  • Помислете за лекарства

На първо място държим да отбележим - не купувайте медикаменти без да се консултирате първо с ветеринарния си лекар.

Няколко са лекарствата, които са с доказана ефективност за намаляване или предотвратяване на автомобилната болест и гаденето – включително някои антихистамини, които можете да си набавите и без рецепта. Винаги спазвайте точната дозировка, определена от ветеринарния ви лекар. Ако проблемът е достатъчно сериозен, специалистът дори можв да препоръча антиемитични средства с рецепта, успокоителни или лекарства против тревожност.

кучеСнимка: pixabay.com

Дори ако болестта по време на движение не е проблем за вашето куче, то все още може да страда от тревожност при пътуване. Колите са големи, бързи, шумни, а още по-лошо е, ако животното вече е натоварило пътуването с автомобила ви с негативни асоциации, каквито са посещенията при ветеринар за първите ваксини.

Ако изглежда, че кучето ви се бори с тревожност при пътуване или го е страх , следните съвети могат да ви помогнат:

  • Опитайте друго превозно средство

Знаем, че вероятно нямате десетки коли, от които да избирате. Трябва обаче да имате предвид, че да заемете превозно средство от приятел или роднина може значително да помогне за намаляване на тревожността на вашето куче по време на път. Домашните ни любимци разчитат силно на обонянието си и образуват солидни връзки между определени обекти и минали неприятни преживявания. Смяната на автомобила може да прекъсне този кръг и да позволи на четириногия ви приятел да получи ново, по-положително изживяване. 

кучеСнимка: iStock

  • Отидете да се забавлявате на приятно място

Ако ви предстои по-дълъг път и искате максимално да предразположите домашния си любимец, опитайте се да изградите у животното положителни асоциации, свързани с возенето в кола. Направете си няколко по-кратки, но запомнящо се положителни пътувания до парка, плажа или магазина за домашни любимци (откъдето той следва да получи лакомство или нова играчка!). Целта е кучето ви да започне да очаква, че нещо хубаво ще му се случи веднага, щом слезе от колата. Така и самото пътуване ще мине по-леко и безпроблемно. 

  • Постепенно изграждане на толерантност

Обучението по десенсибилизация е особено ефективно в случаи на тревожност в автомобила. Противно на всеобщото схващане, може и да не ви е необходим професионален треньор, за да подпомогне процеса. В основата си това включва бавно привикване на кучето ви да се приближава до колата, след това да се научи да седи спокойно в паркираното превозно средство. Следващата стъпка е животното да изгради толерантност към кратки пътувания, и постепенно – да се приложи и при по-дълги разходки.

  • Осигурете нещо познато, носещо вашия аромат

Нищо не успокоява кучето ви повече от присъствието на любимия му човек! Ако животното се чувства стресирано при пътуване с кола, нека наблизо около него да има ваша дреха или нещо, което носи вашия аромат. 

кучеСнимка: iStock

Сигурни сме, че искате пътуването с кола да е толкова приятно преживяване и за домашния ви любимец, каквото е и за вас. Никое куче не бива да се мъчи, стресира или изживява моменти на тревожност, докато се вози в автомобил. За щастие – има какво да направите! 

Ако нито една от изброените стъпки не даде резултат – консултирайте се с вашия ветеринарен лекар или професионален треньор.

 

Вижте още:

С куче в колата – съвети за безопасност и комфорт

Как да липсвате по-малко на кучето по време на ваканция

 

 

Виж още