Как да липсвате по-малко на кучето по време на ваканция

куче Снимка: iStock

О ставянето на домашния ни любимец по време на ваканция, за празници или ако ни се налага работно пътуване, е предизвикателство за не един стопанин на четириного. Парадоксът е, че докато се подготвяте за така мечтаната, планирана и дългоочаквана отпуска някъде далеч от пределите на родната ви страна, кучето ви далеч не се държи толкова ентусиазирано. Дори напротив. 

Има домашни любимци, които губят настроението си, стават тревожни и нервни дори само при вида на отворен куфар. А щом започнете да слагате вътре багажа си, можете да станете свидетели на най-различно поведение с цел да не ги изоставяте.

Четириногите ни приятели стигат до там, че дори могат да се опитат да „влязат“ и седнат в отворения куфар, само и само „да не ги забравим“. 

Dogsandcats.bg

Можем ли по някакъв начин да направим този момент малко по-малко приятен и лек за кучето ни?

Ранната подготовка е от съществено значение

Независимо къде оставяте кучето си – на грижите на роднини или в хотел, важно е да уговорите отсъствието си и бъдещите грижи за домашния ви любимец от по-рано. Целта е животното да се чувства добре, щастливо и спокойно докато ви няма, защото това ще повлияе неминуемо и на вашето прекарване. 

Ако кучето ви ще спи на ново място, а не в дома си, една разходка до там би била полезна, за да му стане средата позната, когато дойде време да пътувате. Можете да се възползвате и от услугата човек да дойде на място и да се грижи за животното, ако смятате, че в домашна атмосфера ще му е по-лесно да преживее отсъствието ви. 

кучеСнимка: iStock

Избор на хотел за кучета

В днешни дни става все по-трудно да изберем мястото, където да оставим четириногия си приятел. Ако сте решили да е в хотел, основното, което трябва да проучите предварително, са отзивите. Мнението на други собственици на кучета ще ви бъде от голяма полза и ще сте сигурни, че и вашият любимец ще бъде в безопасност и за него ще се грижат добре. 

Как домашния любимец да преживее по-лесно отсъствието ни?

Необходимо е да започнем с уговорката, че всяко куче има своята индивидуалност и особености на характера. Има обаче някои основни неща, които можете да направите, за да преживеят една идея по-лесно раздялата с вас. Имайте предвид, че докато вие знаете, че няма да ви има само за седмица, времето за четириногия ви приятел тече по съвсем различен начин.

Вижте още: Разбира ли кучето колко време ви е нямало

На първо място – колкото и изкушаващо да е, недейте да обсипвате с целувки и прегръдки кучето на тръгване. Знаем, че ви се иска, но това би имало по-скоро обратния ефект – ще разтревожите животното. Опитайте се да оставите положителна асоциация на тръгване – чрез езика на тялото, действията и тембъра си, все едно няма нищо кой знае какво. 

Първият ден е най-тежко

Повечето стопани на домашни животни споделят, че първият ден от отсъствието им е най-тежък за домашния им любимец. Можете да поговорите предварително с хората, които ще гледат кучето ви – нека са подготвени, че е възможно да е по-тъжно или объркано през първите ден/нощ, когато не е около вас. Възможно е животното да няма апетит, да не спи нормално, да скимти, да ви чака на вратата. Можете да вземете някоя ваша дреха, леглото, любимото одеалце или постелка на животното – нещо познато на новото място ще му даде повече увереност и спокойствие. 

кучеСнимка: iStock

По време на ваканцията – проверявайте как се чувства животинчето.Дори и да се притеснявате, че ставате досадни, това невинаги отговаря на истината – понякога хората, които се грижат за домашния ви любимец могат да имат въпроси, но и те от своя страна да се притесняват да ви се обадят. А и никой друг не познава толкова добре кучето ви, колкото вие. 

Няма нищо по-хубаво от това да се върнеш у дома при домашния си любимец. Не се изненадвайте обаче, ако кучето ви сякаш няма търпение да се върне вкъщи и не ви обръща чак такова внимание, каквото сте очаквали. Щом се озове отново на позната територия и се успокои, то ще се зарадва истински, че отново сте си у дома!

Виж още