Какво да правим ако кучето ни се загуби

загубено куче Снимка: iStock

Е дин от най-лошите кошмари на всеки стопанин на куче е се е сбъднал: домашният ви любимец се е загубил. Независимо каква е причината или как се е случило – най-важното е да не се паникьосвате. Необходимо е да действате веднага, макар че много собственици просто не знаят какво да правят в такава ситуация. Важно е да знаете, че шансовете ви да намерите животното са много по-добре ако реагирате веднага, отколкото ако бездействате и чакате то само да се върне при вас.

Предлагаме ви няколко стъпки, които да предприемете щом разберете, че кучето ви липсва. Не забравяйте – колкото по-бързо направите някое от изброените, толкова по-голяма е вероятността да откриете загубения си домашен любимец!

  • Подайте сигнал за загубено куче

Независимо къде се е случил инцидента, първата и важна стъпка след изчезването на домашния ви любимец е да се свържете с местните приюти за животни и агенциите за контрол на животните (“Четири лапи“, „Екоравновесие“, Animal Rescue). 

Ако се намирате извън града – отидете директно в близкото районно полицейско управление или в кметството, където да ви насочат към кого трябва да се обърнете за помощ в такава ситуация. Не забравяйте да оставите информация за контакт, така че ако някой намери и заведе кучето ви -  да знае как да се свърже с вас. 

Dogsandcats.bg

загубено кучеСнимка: iStock

След като се свържете с всички приюти в района не забравяйте да ги проверявате всеки ден, през който домашният ви любимец отсъства. 

Социалните мрежи също са добър начин да съобщите за изчезването на косматия в приятел. Често подобни публикации (отново – задължително със снимка) се споделят в различни групи и в крайна сметка животното успешно се прибира при семейството си. Ако и вие имате късмет – то подгответе се предварително с нещо, което да доказваче това именно е вашият домашен любимец. Защото много от активните потребители в социалните мрежи, които помагат за откриването на изгубени животни, ще поискат да се уверят, че не сте някой човек с лоши намерения, а действителният собственик на кучето. 

  • Търсене в квартала

Следващата стъпка е да потърсите добре домашния си любимец из квартала. Разхождайте се по обичайния маршрут, добре познат и на четириногия ви приятел поне по 2-3 пъти на ден, като междувременно разпитвате съседи, приятели, собственици на магазини и заведения по пътя си дали не са забелязали животното.

загубено кучеСнимка: iStock

Колкото повече хора се съберете да търсите кучето, толкова по-големи са шансовете ви. Погрижете се всеки да има в себе си скорошна негова снимка, подгответе и няколко копия с данните си за контакт. Можете да поставите от любимите лакомства на домашния си любимец на някои от местата в квартала, които често посещавате заедно. 

  • Листовки с награда

Не всички жители на квартала ви имат профили в социалните мрежи – с особена сила това важи за по-възрастните. За това – в допълнение в търсенето на кучето си окачете плакати и разпръснете флаери в района със скорошна снимка на домашния си любимец, както и телефона ви за контакт. 

загубено кучеСнимка: iStock

Ако наистина искате хората да обърнат внимание на листовката – предложете парична награда. Закачете плакатите на стълбове, дървета (там, където и други стопани разхождат любимците си), улични табели или в обществени зони като хранителни магазини и бензиностанции (там по закон никой няма право да ви откаже).

  • Не се отказвайте и не губете надежда!

Ако кучето ви не е свикнало често да е далеч от вас, то най-вероятно ще бъде нервно и уплашено. Вместо да се лута наоколо то може да се е скрило някъде. Не се отказвайте – в даден момент то ще се покаже от скривалището си и някой ще го намери. Не спирайте с проверките на приютите в района, търсете из квартала всеки ден – шансовете домашният ви любимец да потърси нещо познато са големи, за това – минавайте по няколко пъти покрай предпочитаните от него места. Следете социалните мрежи за обяви за намерени животни.

Съвети за по-голяма сигурност и предотвратяване на загубата на домашни любимци

Загубата на кучето ни, дори за няколко часа, може да бъде изключително травмираща и емоционално изтощителна за всеки стопанин на четириного. Чувството за паника и безпомощност лесно може да вземе превес. Има няколко неща, които можем да направим, за да предотвратим това неприятно и разтърсващо преживяване да ни се случи. 

Първата стъпка е да се уверите, че вашият домашен любимец има идентификационен знак на нашийника/нагръдника си. На него трябва да фигурират както вашият адрес, така и телефон за контакт. Ако кучето има микрочип – това е постоянна форма за идентификация в случай на загуба на другите маркери. Но работи само в случай, че някой заведе животното до приют или ветеринарна клиника.

загубено кучеСнимка: iStock

Сред предпазните мерки, които набират все по-голяма популярност, са GPSтракерите за кучета. Те ще ви помогнат не само да знаете къде точно е вашият домашен любимец във всеки един момент, но и дават информация за здравословното му състояние. Те се закрепят към нашийника на животното.

Най-важното нещо, което можете да направите, когато любимото ви куче се загуби, е да не губите присъствие на духа и да продължите да го търсите активно. Не се отказвайте след ден-два – дори и след седмица, защото няма как да знаете какви са обстоятелствата, пред които е изправено животното.

То може да се крие от страх и след определено време, виждайки ви, да се покаже – за това бъдете там! 

Използвайте всички налични ресурси, за да може всеки, който ви познава в района да знае, че търсите изгубения си домашен любимец. Има истории за домашни кучета, които се връщат при стопаните си след години отсъствие. И макар че това не е най-добрият възможен сценарий или нещо, което искате да чуете – помнете, че винаги има надежда!

Виж още