Какво да правим, ако кучето ни случайно изяде дъвка от улицата

куче Снимка: iStock

Р азхождате се спокойно из квартала, наслаждавайки се на хубавото време навън, когато изведнъж забелязвате, че кучето ви дъвче нещо. След секунди то вече го е глътнало (или поне по-голямата част от него), а по остатъците по зъбите на животното установявате, че въпросното неустоимо лакомство е било стара дъвка. Е, какво толкова? Не е кой знае какво, ще си кажете вие. За съжаление обаче, това не е точно така. 

кучеСнимка: iStock

Повечето собственици на домашни любимци са наясно колко вреден може да бъде шоколадът за питомците им. Но може би не знаете, че дъвката без захар, която съдържа ксилитол, е също толкова опасна за животните. 

Dogsandcats.bg

Какво е ксилитол?

Ксилитолът е нискокалоричен заместител на захарта, използван за подобряване на вкуса на продукти, които не съдържат захар. Обичайно можете да го откриете в дъвки и бонбони, фъстъчено масло и печива. Може да се изненадате, но сред другите продукти, в които понякога се съдържа ксилитол, са: витамини за дъвчене, зъболекарски продукти, спрейове за нос, слънцезащитни кремове, дезодоранти, продукти за грим и коса, някои лекарства и дори бебешки кърпички.

„Ксилитолът създава приятно усещане за охлаждане, което действа много успокояващо за кожата“, коментира д-р Ана Брутлаг, директор на Pet Poison Helpline и старши ветеринарен токсиколог към American Animal Hospital. 

кучеСнимка: iStock

Защо е опасно, ако кучето ни изяде дъвка от земята?

Обикновено дозата ксилитол, необходима за предизвикване на отравяне, е най-малко 0,05 грама на килограм телесно тегло. В една ментова дъвка се съдържат между 0,22-1,0 грама ксилитол. По този начин, за да се постигне потенциално токсична доза, едно 10-килограмово куче е достатъчно да погълне едва едно драже. 

Ксилитоловата токсикоза се появява при четириноги след поглъщане на продукти, съдържащи ксилитол. Тежка хипогликемия (ниска кръвна захар) е най-честият клиничен ефект, който може да доведе до повръщане, слабост, депресия, хипокалиемия (изключително ниски нива на калий), гърчове и/или кома. Някои четириноги могат да развият и тежко увреждане на черния дроб след поглъщане на веществото. Признаците на отравяне могат да се появят за по-малко от 30 минути до един час.

кучеСнимка: iStock

Кучетата са единствените домашни животни, при които се наблюдава толкова силно токсична реакция към ксилитол.

Симптомите на хипогликемия или ниска кръвна захар при кучета включват:

  • Слабост
  • Липса на координация
  • Треперене
  • Свиване
  • Гърчове
  • Кома

Какво да направим, ако подозираме, че кучето ни е погълнало продукт, съдържащ ксилитол?

Ако имате подозрения, че домашният ви любимец може да е консумирал дъвка без захар или друг продукт, съдържащ ксилитол, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. 

Не предизвиквайте повръщане сами и не давайте на домашния си любимец никакви медикаменти орално, освен ако не сте получили указания по телефона от специалиста. 

куче настинкаСнимка: iStock

Според ветеринарния наръчник на Merck, прогнозата за неусложнена хипогликемия е добра, ако се получи бързо лечение. Лекото повишаване на нивата на чернодробните ензими обикновено отзвучава в рамките на няколко дни. Въпреки това, отравянето с ксилитол може да бъде фатално без бърза ветеринарна намеса.

Превенция

Кучетата имат лошия навик понякога да ядат неща, които не трябва. И често е достатъчно да ги изпуснем от поглед само за момент, за да се случи това. Именно, защото понякога е неизбежно, като отговорни собственици на четириноги трябва да се запознаем с най-опасните храни и продукти, които могат да се озоват в лапите на косматите ни другари.

Дъвката без захар почти винаги съдържа ксилитол. За съжаление, понякога може да е трудно да установим кои други продукти съдържат тази съставка, тъй като етикетите могат да са подвеждащи или непълни като информация. За това, най-безопасният вариант е да внимавате за всеки продукт, който има етикет, обозначаващ го като диетичен или „без добавена захар“.

Вижте още: 

5 опасни за кучето ни токсини в домакинските препарати

Подушва ли кучето отровните гъби и какви са симптомите на натравяне

Виж още