Какво да правим ако на кучето му тече кръв от носа

куче нос Снимка: iStock

К ръвотечението от носа при кучетата е известно с медицинския термин епистаксис и може да бъде изключително притеснително за собствениците на домашни любимци. В много от случаите, , нещата изглеждат далеч по-тревожни и стряскащи, отколкото всъщност са. Най-често кървенето от носа при четириногите е резултат на травма в областта на муцуната или инфекция на горните дихателни пътища.

Въпреки че съществуват и някои по-сериозни причини за кървенето от носа при кучетата, за всеки собственик на четириного би било полезно да знае някои основни стъпки за първа помощ, които можете да предприемете сами в дома си, за да се опитате да облекчите проблема. Важно е да се обърнете към ветеринарния си лекар ако кървенето продължава въпреки вашите действия за спирането му. 

куче носСнимка: iStock

Симптоми на кървене от носа при кучета

Едва ли има медицинско състояние с по-ясно изразена симптоматика – кървенето от носа при кучетата е доста лесно да се забележи, тъй като кръвта изтича от носа на животното. Някои от вторичните симптоми, които можете да забележите успоредно с това са:

Dogsandcats.bg
  • Повръщане
  • Подуване и оток в областта на носа
  • Непрекъснати опити на кучето да скрие носа с лапи

Причини за кървене от носа при кучета

Най-често кървенето от носа при кучетата е резултат от травма в областта на муцуната. Някои от другите причини за появата му включват:

  • Гъбична инфекция
  • Обект, заседнал в носа
  • Хемофилия
  • Странична реакция от някои лекарства
  • Туморно образувание в носа
  • Натравяне с отрова (най-често – за плъхове)

Какво да правим ако на кучето ни му тече кръв от носа?

Ако забележите, че домашният ви любимец кърви от носа, можете да предприемете някои основни процедури за първа помощ у дома, за да опитате да ограничите проблема. За предпочитане е междувременно да се свържете и с ветеринарния си лекар. 

куче носСнимка: iStock

Ключово е да се опитате да поддържате косматия си приятел в максимално спокойно състояние, докато налагате пакет с лед (или замразена храна) по протежение на носа и муцуната. Студът ще помогне за свиване на част от кръвоносните съдове, а това от своя страна ще намали самото кървене. 

Ако въпреки това кървенето продължава – подгответе се да закарате животното в кабинета на ветеринарния си лекар или в най-близката до дома ви клиника. Необходим ще бъде основен физически преглед, а специалистът ще ви зададе въпроси, свързани със скорошни инциденти, които може да са причинили проблема. Ако се налага – ветеринарят ще назначи кръвен тест, както и такъв, който определя степента на кръвосъсирване.

Лечението е пряко свързано с причината за кървенето от носа. Важно е, каквито и медикаменти да изпише лекарят на вашето куче, да му ги давате точно спрямо неговите инструкции, както и задължително да завършите целия курс на лечение. 

В случаите, когато тревожността е фактор, извършването на промени у дома и създаването на по-спокойна, нестресираща атмосфера може да се окаже ефективно. 

 

Вижте още: 

Кучешки комплект за първа помощ - как да го направим

Съвети за първа помощ за стопани на кучета

Виж още