Какво да правим с кучето, когато у дома идва професионален чистач

куче чистене Снимка: iStock

П рофесионалното почистване на дома е чудесен начин да поддържате жилищното си пространство в изряден ред, когато не разполагате с достатъчно време. А особено ако имате домашен любимец, това се превръща в абсолютно наложително задължение!

Въпреки това, може би се чудите как да процедирате с кучето си по време на процеса на самото почистване. Дилемата, която повечето стопани имат, е как да осигурят удобството и комфорта на домашния си любимец, като същевременно дадат възможност на чистачите да вършат работата си ефективно. Баланс, който изглежда труден за постигане...

куче чистенеСнимка: iStock

Ето защо събрахме няколко предложения относно нещата, които можете да направите, за да се чувства косматият ви другар по-удобно, когато повикате у дома професионалисти за почистване.

Dogsandcats.bg
  • Създайте му уютно пространство в отделна стая

Създаването на уютно пространство за кучето ви в отделна става може да помогне за минимализиране на стреса по време на процеса на почистване. Изберете помещение, където животното се чувства комфортно, като спалня или свободна стая. Сложете вътре леглото му, любими играчки и купичката с вода. Уверете се, че стаята е добре затворена, така че животното да няма достъп до зоните, които се почистват.

куче чистенеСнимка: iStock

  • Използвайте клетка за кучета или кошара

Използването на клетка или кошара може да осигури безопасно и ограничено пространство за кучето ви по време на сесията по почистване на дома ви. Поставете я на място, далеч от дейностите, като например тих ъгъл на всекидневната или определено място в задния двор. Не забравяйте да поставите няколко любими играчки и/или лакомство за дъвчене, за да намалите безпокойството и да ангажирате вниманието на животното. 

  • Помолете приятел да го гледа

Ако очаквате дълго почистване и имате подозрения, че кучето ви ще стане прекалено тревожно в затворено пространство часове наред, уредете дневна грижа за домашния си любимец или помолете приятел да отскочи и да прекара време с питомеца ви. По този начин косматият ви другар ще се наслади на ден, изпълнен със забавни дейности и социализация, докато къщата ви се почиства.

куче чистенеСнимка: iStock

  • Изведете кучето на разходка

Друг вариант, който можете да обмислите, е да изведете домашния си любимец на дълга разходка по време на процеса на почистване. По този начин животното ще може да се наслади на допълнително раздвижване и умствена стимулация далеч от дома. Координирайте се с приятел или съсед, който да прекара малко време с питомеца ви или наемете човек, който да го разходи, за да сте сигурни, че четириногото ви другарче ще получи допълнителното внимание, от което има нужда.

Какво да НЕ правите с кучето си, когато дойдат чистачи

И така, маркирахме някои идеи какво да правите, когато чистачите дойдат в дома ви. Но има и някои неща, които е по-добре да избягвате, когато сте наели хора за професионално почистване. 

куче чистенеСнимка: iStock

Първо и най-важно, никога не оставяйте кучето си без надзор по време на посещението им. Домашният ви любимец може и да е настроен дружелюбно, но това също може да попречи на процеса на почистване. Непознатият шум и движението при почистването на дома ви могат да причинят стрес, треперене и неволно изпускане. Не е изключена възможността и животното да влезе в контакт с опасни химикали и потенциално вредни почистващи продукти. 

Ако трябва да ограничите кучето си, направете го по хуманен и удобен за него начин. И накрая – не пренебрегвайте емоционалните нужди на животното през времето на почистване на дома ви. Това може да го накара да се почувства тревожно или стресирано. 

Когато професионални чистачи дойдат в дома ви, важно е да планирате предварително своите ангажименти така, че да сте у дома. За щастие има много различни начини, за да сте сигурни, че денят на почистването ще бъде щастлив и ще премине без излишен стрес за всички участващи страни. И независимо къде държите косматия си другар по време на почистването, винаги информирайте чистачите при пристигането си за местоположението му. 

куче чистенеСнимка: iStock

Вижте още: 

5 бързи съвета за почистване на кучешки косми

Как безопасно да използваме препарати за почистване около кучето си

Виж още