Какво най-често кара кучетата да повръщат

куче Снимка: iStock

П овръщането при кучетата се случва доста по-често, отколкото при хората. За това е добре да знаем какво най-често го предизвиква, преди да се разтревожим или да изпаднем в паника. 

Най-често срещаните причини, които причиняват повръщане при домашните ни любимци, по информация на ветеринарни лекари, са разстроен стомах или проблеми в храносмилателната система. 

Важно: В случай, че забележите, че кучето ви повръща жлъчна течност, а не храна (или остатъци от нея), при това – често, важно е да се обърнете към ветеринарния си лекар, тъй като може да се касае за симптом на по-сериозен здравословен проблем. Следете и за допълнителни симптоми като летаргия и/или липса на апетит.

повръщаноСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

А ето и всичко, което трябва да знаете за симптомите, причините и лечението на повръщането при кучетата.

 • Симптоми при повръщане при кучетата

Повръщането при домашните ни любимци се случва тогава, когато животното изхвърля съдържанието на стомаха или хранопровода си. Наред със самото повръщане, някои от другите по-често срещани симптоми включват:

 • Чувство на обща слабост
 • Цялостен дискомфорт – изглежда, че кучето изпитва болка
 • Наличие на чужди предмети и/или кръв в повръщаното
 • Загуба на апетит

Ако забележите някой от тези допълнителни клинични признаци, трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

 • Причини за повръщане при кучетата

Най-често повръщането е в следствие на разстроен стомах. Това може да се случи, ако косматият ви приятел е ял нещо, което не трябва – като мазни, панирани или люти храни или чужди предмети (включително пръст, играчки, пръчки и тн.). 

кучеСнимка: iStock

Повръщане може да има и в случаите, когато животното е изяло храната си твърде бързо. 

Някои от другите често срещани причини за повръщане са:

 • Чувство на тревожност или стрес
 • Поглъщане на отрова или токсични вещества
 • Паразити (включително различни видове червеи)
 • Вирусна инфекция
 • Смяна на храната 

кучеСнимка: iStock

Както споменахме малко по-горе, причина за притеснение има тогава, когато повръщането стане многократно и често. Тогава следва да заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар. Доста вероятно е той да поиска, заедно с физическия преглед, да донесете проба от повръщаното. Анализът на пробата може да помогне да се определи по-точно причината за повръщането. Наличието на кръв, например, може да е индикатор за язви, чревни проблеми или възможно възпаление.

Причината за повръщането определя и лечението, което ветеринарният лекар ще ви назначи. То може да включва промени в диетата, както и специални лекарства, които да ограничат самото повръщане и гадене. Важно е да следвате точно инструкциите относно дозировката и честотата на даване на медикаментите, както и да бъдете последователни, завършвайки целия курс на лечение. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучето омита храната си

Как да накараме кучето да яде по-бавно

Виж още