Чувстват ли се кучетата зле след ваксина

куче ваксина Снимка: iStock

В аксините и инжекциите са част от живота – както на хората, така и на домашните ни любимци. Точно както това едва ли е приятно за вас, със сигурност не е и сред любимите неща на косматия ви другар. И също като при хората, и четириногите могат да почувстват неблагоприятни ефекти и реакции след ваксинация. 

Като за начало, държим да отбележим, че домашният ви любимец има жизненоважна необходимост от някои ваксини, тъй като те го предпазват от сериозни заболявания като бяс, параинфлуенца, парво и лептоспироза. Това е особено важно при млади кученца, чиято имунна система все още не е толкова узряла, за да има естествена защита срещу тях.

Като се има предвид това, точно като хората, и домашните ни любимци могат да се почувстват зле след поставяне на ваксина. Често инжекцията може да предизвика неблагоприятни ефекти и това най-често се дължи на факта, че ваксината съдържа щам на вирус, който е модифициран, за да даде възможност на имунната система на вашето куче да се бори и да го унищожи. 

куче ваксинаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Може би се питате: За какво трябва да внимаваме? И как можем да разберем, че кучето ни има отрицателна реакция към ваксината си? 

Признаци, че кучето ви се чувства зле след поставяне на ваксина

Не е тайна, че ваксинациите не са особено забавни за хората. Така че е логично да предположим, че едва ли са сред предпочитаните неща и за косматите ни другари. Въпреки това те са необходими за здравословния начин на живот на кучетата и колкото и да не ни се иска питомецът ни да се чувства зле, няма как да пропуснем поставянето им. 

За съжаление, при ваксините винаги съществува риск от странични ефекти и често срещани реакции. Някои от тях могат да бъдат леки, докато други – по-тежки и дори животозастрашаващи. Така че винаги е добре да следите и наблюдавате поведението на четириногото след посещението при ветеринарния ви лекар. 

куче ваксинаСнимка: iStock

Някои често срещани, по-малко тревожни реакции включват обичайни (за нас) неща като дискомфорт и подуване на мястото, където е поставена ваксината. Това е нормално и относително безвредно. Леката температура също е често срещан имунен отговор, както и намаляването на апетита и активността. Може също да забележите, че животното киха, кашля, има хрема или леко сълзене от очите. Всичко описано са все нормални реакциина организма, но ако продължават повече от два дни, важно е да се обадите на ветеринарния си лекар за консултация. 

Някои по-сериозни нежелани реакции включват неща като постоянно повръщане и диария, сърбеж по кожата, развитие на обрив или подуване на муцунката, лицето, шията и очите. Може да има тежка и дълбока кашлица и/или затруднено дишане. Тези симптоми не са нормални и изискват незабавна намеса от ветеринарен лекар.

куче ваксинаСнимка: iStock

Ваксинациите са нещо обичайно за кучетата в наши дни и рядко има тежки странични ефекти след поставянето им. Общата летаргия, мудност и сънливост, лека температура, липса на апетит, както и нежелание за игра и разходки – това са най-често проявленията им. Въпреки това всяко четириного е различно и реагира по свой начин.

Вижте още: 

5 най-чести заболявания при малките кученца

Лептоспироза при кучетата - какво трябва да знаем

Виж още