Какво значат жълтите екскременти на кучето

куче Снимка: iStock

И преди сме споменавали, че ако се вгледате в екскрементите на домашния си любимец, можете да научите много за това, което се случва в тялото му. Главното, на което трябва да обърнете внимание, са консистенцията и цвета на изпражненията. Например, ако те са с червен или черен цвят, това може би е индикация за вътрешен кръвоизлив – най-често в стомашно-чревния тракт. 

Какво означава обаче ако те са жълти?

Жълтите екскременти се срещат сравнително често и могат да бъдат известна изненада за стопаните на домашни любимци. Понякога това се дължи на факта, че кучето ви е изяло нещо, което не трябва и в което се съдържат жълти багрила като креда или пастели, например. В този случай нетипичният цвят присъства само на части или на петна в изпражненията на животното.

кучеСнимка: iStock

Ако обаче екскрементите са равномерен жълт цвят, причината може да е малко по-обезпокоителна. Според ветеринарни лекари, това е жлъчен пигмент, който не е реабсорбиран добре и преминавайки през изпражненията на животното става жълт.

Dogsandcats.bg

Това е процес, който се отнася до времето, необходимо на храната да премине през целия стомашно-чревен тракт.

Когато времето на усвояване, смилане и изхвърляне като отпадък на хранителните вещества в организма на кучето е твърде кратко, тогава се получават течни изпражнения и виждаме жълтите пигменти в тях. Ако транзитното време пък е твърде дълго – тогава на лице е запек, тъй като кучето се дехидратира.

Причините транзитното време да се увеличи са няколко, основните от тях са: паразити, възпалителни заболявания на червата, проблеми с черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса, както и рак. Поради това е добре да уговорите среща с вашия ветеринарен лекар.

кучеСнимка: iStock

Нуждае ли се домашният ни любимец от спешна медицинска помощ?

Жълтият цвят на екскрементите на кучето не е задължително сигнал, че се нуждае от спешен преглед при ветеринар. Ако няма наличие на други симптоми и животното се чувства добре – нямате причина за безпокойство.

Ако обаче забележите, че домашният ви любимец има цялостен дискомфорт или има други стомашно-чревни признаци като повръщане, това е знак, че има нужда от медицинска намеса. Добре е да занесете на ветеринарния си лекар проба от изпражненията на косматия си приятел, за да я погледне под микроскоп и да провери дали има паразити. Ако фекалният тест отхвърли тази възможност, то вероятно ще се наложи да се провери кръвообращението на вашето куче, да се направи ултразвук или рентгенова снимка.

кучеСнимка: iStock

Понякога багрилата и оцветителите в някои кучешки лакомства също могат да се окажат трудни за преработване от стомаха на домашния ви любимец. Бъдете внимателни какво давате на кучето си и следете за нещата, които може да е сдъвкало без ваше знание. Следете и за промени в поведението му. 

 

Вижте още: Какво показва вида на екскрементите на кучето

Виж още