Защо кучетата притварят очи, когато ги галим

куче Снимка: iStock

И ма толкова много неща, които можем да научим от езика на тялото на кучето ни. Домашните любимци са изключително изразителни животни, а начинът, по който общуват, когато се чувстват щастливи, тъжни, нервни, уплашени или ядосани, може да ни каже много за техните емоции. 

Говорейки за начини на изразяване, забелязали ли сте, че вашият космат другар обича да притваря очи, когато го галите и му се радвате? А обръщали ли сте внимание и на позата на тялото му в този момент? Изглежда, че животното се наслаждава толкова много на вашите ласки, че буквално може да заспи всеки момент. Нека разберем заедно повече за това защо кучетата затварят очи, когато ги милваме и какво се опитват да ни кажат с това си поведение.

кучеСнимка: iStock

Коренът на поведението

Случва се всеки път: започвате да галите кучето си по главата, а клепачите му – почти мигновено, започват да поддават. И изглежда сякаш е на път да придреме. И вие може би си мислите: „Дали това, което правя действително му е приятно или просто няма търпение да го оставя да си почива?“.  

Dogsandcats.bg

Езикът на тялото на кучето е сложна и усъвършенствана система за невербална комуникация, която може да ви каже кога животното е щастливо, тъжно или разтревожено от нещо. За щастие, не е толкова трудно да се научите да разпознавате и интерпретирате тази форма на общуване. 

Най-важното е да взимате предвид всички различни компоненти, които съставляват дадено поведение. Или казано с други думи – да разгледате всяка част от тялото на животното, преди да решите как то се чувства в действителност.

кучеСнимка: iStock

И така – що се отнася до галенетo...

Едва ли има куче, което не обича да му обръщат внимание и да го галят. Е, всичко, разбира се, опира и до начина, по който го правите. Има някои моменти, с които е добре да сте наясно, особено ако сте решили да се порадвате на животно, което срещате за първи път. Ще разпознаете приятелското поведение по движенията на тялото на четириногото, както и по цялостните му реакции. Едно дружелюбно четириного ще се приближи към вас с леко присвити уши, опашката му ще е на средна височина, може и леко да я размахва. Разбира се, всички телесни показатели варират в зависимост от контекста. Освен това, когато галите и се радвате на вашия домашен любимец, това е по-различно от демонстрирането на приятелско поведение спрямо непознато куче, нали? Помислете за това – вашият космат другар притваря ли очи, когато започнете да го галите? И след това – дали ги отваря отново на мига, след като спрете да го правите?

кучеСнимка: iStock

Дали на кучето му е приятно да го галим?

Представете си следното: намирате се на спокоен и слънчев плаж, релаксирате и слушате любимата си музика. Затваряте очи, за да можете да увеличите интензитета на приятните емоции, които изпитвате, да се отдадете на момента. Е, при домашните ни любимци се случва горе-долу същото, когато ги галим. Те го показват и чрез други признаци на приятелско поведение като: поставяне на главата под ръката ви, побутване с нос, отпускане на мускулите на лицето, очите – леко увисват в краищата… И това са все признаци, че на животното му е приятно и се чувства добре, бъдете сигурни!

Не е важно само какво правим, но и как го правим

Точно както при хората, можете да научите много, ако просто се вгледате в очите на домашния си любимец. Един от начините, по които можете да насърчите косматия си другар да се отпуска максимално, докато го милвате, е да помислите над това как го правите. Повечето четириноги се чувстват добре и обичат да се отделя внимание на гърдите, раменете (и между тях) и основата на врата им, вместо да движите ръката си само по горната част на главата на животното.

кучеСнимка: iStock

Като цяло кучетата не са особени почитатели на това да бъдат докосвани по главата и муцуната, краката, лапите и опашката. Ако искате домашният ви любимец да се наслади максимално на вниманието, което му демонстрирате и да се отдаде на момента, помислете как да го успокоите чрез бавно галене, подобно на нежен масаж или съвсем леко почесване. Лесно ще забележите, че на него му допада този подход – кучето ви най-вероятно ще се наведе към вас или активно ще търси контакт. Респективно – ако животното се опитва да се отдалечи или показва признаци на дискомфорт като облизване на устните, например, по-добре е да му дадете малко лично пространство. 

Както споменахме по-рано, мислете за галенето като терапевтичен начин, който да помогнете на животното да се успокои и отпусне. Не бива да забравяме, че всяко куче има своя индивидуалност и вие, като водач на неговата глутница, трябва да можете да я дешифрирате най-добре.

кучеСнимка: iStock

Една стара английска поговорка гласи, че очите са прозорец към душата. И що се отнася до домашните ни любимци, тя е напълно вярна. За това – внимавайте и следете какво се опитва да ви каже домашният любимец, наблюдавайки поведението и реакциите му във всеки аспект на ежедневието ви.

Виж още