8 странни начини, по които кучетата показват обичта си

куче човек Снимка: iStock

З а нас хората е лесно да проявим и покажем своята привързаност към кучетата си. Разтриване на коремчето, гушкане, галене, купуване на нови играчки и лакомства... Всичко това безспорно казва „Обичам те“ на нашите домашни любимци. Чудите ли се обаче, как четириногият ви другар показва, че го е грижа за вас?

кучеСнимка: iStock

За щастие, макар да не могат да опишат емоциите си с думи, косматите ни другари комуникират доста ясно, стига да знаете какво да търсите! От носа до опашката – четириногите използват телата си, за да предадат чувствата си. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви 8 начина – леко странни и може би трудно разбираеми за някои стопани, но които, според специалистите по кучешко поведение ясно индикират, че домашният любимец ви обича!

  • Побутване с нос

Кучето ви идва ли често, за да ви побутне леко с нос? Това може да е знак на привързаност, начин домашният любимец да ви каже: „Хей, харесвам те!“. Ще разберете, че се касае за проява на обич, ако побутването е придружено от прочувствен поглед или търсене на по-голям контакт с цялото тяло. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Побутване с нос – какво ни казва кучето с този сладък жест

  • Зрителен контакт

Контактът с очите е интимен акт. За много кучета това е проява на доверие и обич. Ако косматият ви другар обича да ви гледа продължително в очите, той определено демонстрира висока степен на привързаност. 

Вижте още: Значението на зрителния контакт или защо е важно да гледаме кучето си в очите

Освен това, когато вашето четириного приятелче ви гледа, мозъкът му освобождава окситоцин – хормон на щастието, който се отделя и, когато майка гледа бебето си. 

  • Въздишане

Случвало ли ви се е кучето ви да стане от сън, демонстративно да дойде пред вас, да се протегне и да издаде дълга щастлива въздишка? Тогава считайте се за щастливци! Защото тихите стенания и въздишки са признаци за задоволство при четириногите. А ако вашето приятелче се сдуши във вас и въздъхне шумно, това означава, че се чувства в безопасност и удобно с вас.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: На какво се дължат тежките въздишки на кучето ни

  • Облизване

Целувката е универсален знак за обич, дори и в кучешкия свят! Да, мокрите, небрежни облизвания могат да бъдат малко груби, в зависимост от ситуацията. Но със сигурност те значат едно: „Много те харесвам!“. Облизването също може да бъде начин за сигнализиране на по-нисък социален статус. Когато вашето куче ви ближе, то може да ви уведомява, че уважава вашия авторитет (и че ви обича, разбира се).

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето обича да ближе ушите ви

  • Скачане

Ето един от странните знаци на обич при кучетата, който може би не е добра идея да насърчавате. Защото, вярвате или не, ако косматият ви другар ентусиазирано подскача около вас, когато се приберете – дори и да ви е нямало едва 10 минути, то ви показва колко много го е грижа. 

Кучетата се привлечени от човешките лица и скачането може би е начинът на животното да се опита да се сближи с вас. Мислете за това по следния начин: скачайки нагоре, вашето четириного другарче се опитва да ви погледне по-отблизо или да ви оближе приветливо. 

  • Облягане

Това е нашият личен любим знак за привързаност! Когато вашето куче се приближи до вас и се облегне с цялата си тежест върху крака ви, то не показва нищо друго, освен това, че ви вярва безусловно! За много четириноги накланянето и търсенето на опора в стопанина е като прегръдка с цялото тяло!

куче и човекСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ви се обляга на вас

Освен отпусната и спокойа поза, вашето куче може да показва и други признаци на комфорт като леко отворена уста, мек поглед или леко размахване на опашката. 

  • Търкаляне

Нищо не казва „обичам те“ така, както куче, което се търкаля по гръб и моли стопанина да разтрие коремчето му. Подобно на облягането, преобръщането показва висока степен на доверие и релакс. 

кучеСнимка: iStock

  • Носи ви подаръци

Не е за хора със слаби сърца, но един от начините, по който домашният ви любимец показва, че ви възприема за свой лидер и разчита на вас да го защитавате, е това, че ви носи подарък, който може би няма да искате да докоснете с голи ръце... Въпреки че мъртва птица или гризач едва ли са най-милия знак за обич, това поведение на домашния ви любимец означава точно това!

Вижте още:

Защо кучетата ритат, когато им разтриваме коремчето

Какво не бива да правите, ако искате кучето да ви уважава

 

Виж още