Какво отличава осъзнатите стопани на кучета

куче човек Снимка: iStock

С поделянето на живота ни с космат другар носи много нови радостни преживявания и неповторими моменти… но е съпътствано и от известни предизвикателства. Като стопанин на домашен любимец, на първо място е важно да имате предвид нуждите и емоциите на вашия кучешки спътник. Това е от съществено значение за изграждането на силна и хармонична връзка помежду ви. Но да сте отговорни и отдадени собственици на четириного далеч не се изчерпва само с това.

Кое отличава осъзнатите стопани на домашни любимци

Осъзнатостта включва да сте напълно присъстващи в момента, ангажирайки всичките си сетива. Когато става въпрос за вашето куче, то това се изразява в умението да вниквате във всяка ситуация, да определяте къде в нея се намира косматият ви другар, неговото присъствие, емоции и поведение. Без да го съдите. Всъщност, точно обратното – да цените неговата уникална личност и чрез приемането й да развивате по-дълбока връзка помежду си. 

Създаване на комфортна и сигурна среда

Вашият дом е убежището на кучето ви, а създаването на комфортна и сигурна среда може да повлияе положително на неговото благосъстояние. Поддържайте безопасно пространство, което дава достатъчно свобода на питомеца ви, минимализира разсейването и насърчава усещането за спокойствие. Включете успокояващи цветове и естествени елементи в декора. Уверете се, че спалното бельо, играчките и зоната за хранене на домашния ви любимец са организирани и лесно достъпни за него. 

Спокойното физическо пространство задава тон за хармонична емоционална атмосфера.

Dogsandcats.bg

Основни практики, които осъзнатите стопани на кучета следват

  • Съзнателни разходки

Превърнете ежедневните разходки с домашния си любимец в осъзнати преживявания. Вместо да бързате, вървете с темпото на кучето си, като наблюдавате реакциите му на различните аромати и гледки. Позволете на животното да води от време на време, насърчавайки изследването. 

  • Фокусирано време за игра

Когато играете с кучето си, отхвърлете разсейване като телефон и се опитайте да спрете за момент да мислите за проблемите и тревогите си. А просто да се потопите в момента, да участвате активно в игра, която укрепва връзката ви и насърчава умствената стимулация. 

  • Качествено време, прекарано заедно

Посветете цялото си внимание на вашето куче. Седнете до него на земята, погалете го и просто се наслаждавайте на компанията си. Това не само уверява домашният ви любимец, че вие сте до него и може да разчита на вас, но и задълбочава връзката ви.

  • Внимателно слушане

Кучетата общуват главно не чрез лай (както мнозина смятат), а чрез езика на тялото. Обърнете внимание на жестовете, израженията и вокализациите на питомеца си. Внимателното слушане и вглеждане ще ви помогне да разберете по-добре неговите нужди, припомнят от Американския киноложки клуб.

  • Нежно обучение

Когато тренирате команди или се занимавате с коригиране на поведенчески проблеми, практикувайте търпение и доброта. Награждавайте положителното поведение и избягвайте наказанията. Дресурата и учебният път на кучето ви трябва да бъде без стрес и изпълнен с положително подсилване. 

  • Информираност относно хранителните нужди

Съзнателното хранене не се ограничава само до хората. Обърнете внимание на диетичните нужди на домашния си любимец. Осигурете му добре балансирани ястия, подходящи порции и питателни лакомства, които да допринесат за цялостното му благосъстояние. 

  • Редовни проверки

Помислете относно взаимодействието си с вашето куче. Дали вашите действия са в съответствие с неговите нужди и емоции? Ако не сте съвсем сигурни, че това е така, може би е добре да коригирате подхода си, демонстрирайки своята ангажираност към щастието на животното. 

Да бъдете не само отговорен, но и осъзнат, отдаден стопанин на куче издига връзката с четириногия ви другар до ново, по-високо и пълно ниво на разбиране. Не забравяйте, че присъствието на вашето куче носи и на двете страни положителни емоции и усещане за цялост, приемане и безрезервно приятелство. И всичко това обогатява живота и на двама ви по неизмерими начини.

Вижте още: 

Какво казва поведението на кучето ви за вас

6 знака, че кучето ви има пълно доверие

 

Виж още