Какво трябва да знаем за отопляемите легла за кучета

куче спи Снимка: iStock

Н иските температури навън карат повечето собственици на кучета да се замислят за начините, чрез които могат да поддържат комфорта и уюта на косматите си другари. Един от начините, който набира все по-голяма популярност у нас, са отопляемите легла или подложки. Добрата новина е, че на пазара вече има различни модели, от които да избирате според възрастта и нуждите на вашия питомец. И както е при много продукти за домашни любимци, собствениците може да имат някои резерви. 

Истината е, че отопляемите легла за кучета са опция, която може да е от полза за някои четириноги, а на други – те просто не са необходими. 

Какво трябва да знаем за отопляемите легла за кучета

куче спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако решите да инвестирате в отопляемо легло, важно е да имате предвид следните неща:

  • Ако имате по-възрастен домашен любимец

Вашият по-възрастен питомец може да не е в същото добро здраве, както в годините назад. Ако животното страда от артрит, дисплазия на тазобедрената става, проблеми с кръвообращението, наранявания на гръбначния стълб или други състояния, които засягат ставите му, то то е добър кандидат за отопляемо легло.

Топлината може да помогне за успокояване на болката, което го превръща в идеално място за почивка. За допълнително удобство, можете да закупите ортопедична версия. 

  • Ако кучето ви няма козина

Не всяка порода е благословена с дебело двойно палто като Сибирското хъски, например. Малките кученца, представителите на дребните породи, късокосместите и четириногите без козина биха се насладили искрено на отопляемите легла. Те ще им осигурят комфорт дори през най-студените зимни нощи.

куче спиСнимка: iStock

Има много възможности за избор

Отопляемите легла се предлагат в различни стилове, което ни позволява да изберем това, което е най-подходящо за домашния ни любимец. Има модели, които изискват включване в контакт и други, които са безжични. Някои са във формата на подложка, докато други се поставят директно в клетката на животното.

Когато купувате отопляемо кучешко легло, на първо място, уверете се, че ако има кабел, то той е устойчив на дъвчене. Добре е горната част да може да се свали и изпере, ако е необходимо. Винаги контролирайте употребата и, както винаги, не забравяйте да следвате всички указания за безопасност, описани на продукта, за да избегнете възможни наранявания.

куче спиСнимка: iStock

Как работят различните видове отопляеми легла за кучета

Отопляемите легла за кучета, както споменахме, се предлагат в различни форми, размери и стилове, но обикновено попадат в две основни категории: самозатоплящи се или електрически.

Самозатоплящите се модели са направени от топлоотразяващ материал, който използва собствената телесна топлина на вашето куче, за да поддържа постелката топла. Без допълнителни кабели и електричество, тези легла обикновено са много по-лесно преносими и са по-добрият избор за по-малки кученца, които имат склонност да дъвчат всичко около себе си. 

Електрическите легла, от друга страна, имат термостат, който трябва да бъде включен в контакт. Те могат да се използват вътре или извън дома ви, в зависимост от дизайна. Работят на ниско напрежение и осигуряват уютно местенце за почивка, калибрирано да отговаря на телесната температура на кучето. Те са популярни за животни с по-малко козина, възрастни с артрит и други стайни заболявания.

куче спиСнимка: iStock

Какво казват експертите?

Отопляемите легла могат да бъдат чудесен вариант за осигуряване на комфорта на кучето през зимата. Но има някои неща, които трябва да вземете предвид, преди да купите подобно на вашия питомец. Основното е доколко добре познавате темперамента и способностите на вашето куче, както и какви предпазни мерки са налице, за да избегнете прегряване и възможни наранявания. 

Кучето трябва да има достатъчно пространство и възможност да стане от леглото, ако му стане твърде горещо. Нещо, което трябва да имате предвид, ако питомецът ви има проблеми с мобилността. Важно е да контролирате ситуацията и никога да не оставяте домашния си любимец сам с включено отопляемо легло. 

куче спиСнимка: iStock

Безопасни ли са отопляемите легла за кучета

Ако самите вие имате отопляемо одеяло у дома, което използвате, когато ви стане студено, то знаете, че отговорът на този въпрос е положителен. Въпреки това, никога не бива да използвате човешки аксесоари върху кучето си поради разликата в телесните температури. 

Отопляемите легла за кучета се нагряват според нуждите на животното и работят при ниско напрежение, което ги прави безопасни за домашните ни любимци.

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да подремват пред камината

Грижи за външния вид на кучето през зимата

Виж още