Какво трябва да знаете за характера на Белгийската Малиноа

Белгийска овчарка Малиноа Снимка: iStock

Б елгийската овчарка Малиноа е едно от най-добрите работни кучета, които познаваме днес. Тези четириноги се използват като военни полицейски помощници поради фантастичната им работоспособност и уникален темперамент. В наши дни все повече любители на четириноги решават да си вземат Белгийска малиноа за домашен любимец. И не би било никак пресилено да кажем, че някои от тях не знаят в какво се забъркват!

Доста е трудно да се опише какво е да имаш едно от тези кучета у дома. Само, когато действително станете собственик на Малиноа, то можете действително да видите всички тънки нюанси на характера и темперамента на тези четириноги. Ето какво още е добре да имате предвид, ако обмисляте да си вземете Белгийска овчарка за домашен любимец.

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

Историята обуславя характера

Белгийските овчарки са разработени през 1800 г., като в онези години са използвани предимно за работа. Представителите на породата са помагали в пастирството, както и за защита на дома и стопанина си. Постепенно стават и първите кучета, използвани някога от белгийската полиция. 

Dogsandcats.bg

Повечето от характеристките, които са имали тогава, се отнасят за тях и днес. Точно за това Малиноа са първият избор, когато става дума за полицейска работа. 

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

Кое отличава тези овчарки от останалите?

Белгийската Малиноа е специална порода. Тези кучета са трудолюбиви, отдадени и интелигентни, с лекота учат нови неща и са в състояние да усвоят команди буквално за минути. Селективно отглеждани още от самото начало, основният фокус винаги е бил тяхната работоспособност, а не външният им вид.

Ако смятате да отглеждате Малиноа у дома, ще трябва да се постараете да вникнете в специфичните характеристики на породата. В противен случай ще се озовете с едно прекалено ентусиазирано куче, с което просто няма да успеете да се справите. 

Активност, интелигентност, лесни за обучение и много лоялни – това са основните акценти, които обуславят темперамента и са ключови за отглеждането на тези овчарки. 

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

  • Активност

Това е една от характеристиките на породата, която става ясна още от момента, в който за първи път погледнете Малиноа. Те са слаби и мускулести кучета, с дълги крайници. Структурата на тялото им позволява да бъдат изключително пъргави и леки. И изглежда, сякаш имат безкрайна енергия. 

Важно е да отбележим, че ако нямате опит в отглеждането на Малиноа, то нивото на активност на породата може да ви изненада. За това е важно да сте сигурни, че сте в състояние да осигурите на домашния си любимец необходимото физическо натоварване. В противен случай – животното ще стане разрушително и вероятно ще развие поведенчески проблеми.

  • Интелигентност

Бордър колитата може и да са най-интелигентната порода кучета в света, но Белгийската Малиноа не изостава много зад тях. От самото начало на развъждането им, тези четириноги са използвани за различни задачи, изискващи бърза мисъл и интелигентност. 

Най-добрият начин да ангажирате ума на Малиноата, е да работите с тях. Те могат да изпълняват с удоволствие и по-сложни задачи, но само ако имат собственик, инвестирал достатъчно време и енергия в обучението им. Не е достатъчно просто да уморите кучето си – то трябва да бъде и интелектуално предизвикано. Най-добрият начин да направите това, е да включите игри, да тренирате нови трикове, да давате различни команди и да се снабдите у дома с достатъчно интерактивни играчки. 

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

  • Дресура

Няма как да имате добро работно куче, ако то не притежава желание да се учи. В това отношение Белгийската Малиноа може да се изправи срещу някои от най-популярните служебни кучета като Лабрадор или Немска овчарка. Физическата активност, издръжливостта и интелигентността правят тези четириноги най-добрият избор за военни кучета. Те дори имат известно предимство пред Немските овчарки, защото са по-леки и могат да изпълняват задачи (като скок с парашут, например), за които по-едрите им събратя не са съвсем подходящи.

Обучението на Малиноа е лесно, но това е така само, защото тези кучета са фокусирани върху хората и са много интелигентни. Дресурата им все пак изисква много време и търпение. А най-добрите резултати се постигат чрез прилагане на положителни методи и подсилване на желаното поведение. Белгийските овчарки са силно мотивирани от храна, така че изберете любимите лакомства на питомеца си и се наслаждавайте на тренировъчните си сесии заедно.

Малиноа не само обичат тренировките, но и да прекарват времето си навън. Те не понасят особено добре апартаменти, където не разполагат с достатъчно място да бягане или патрулиране.

Белгийска овчарка малиноаСнимка: iStock

  • Лоялност

Работните кучета трябва да бъдат лоялни и има причина защо Малиноа са сред най-добрите от тях. Верни до мозъка на костите си, щом веднъж разберат кой е истинският им собственик (лидер), няма нещо, което да не са готови да направят за него. Те ще слушат командите му, ще го защитават, а с не по-малко удоволствие ще се гушкат на дивана до него. Тяхната лоялност обхваща цялото семейство.

Малиноа за защитни и териториални кучета, така се уверете, че контролирате и тази част от характера им. Ако я неглижирате, рискувате животното да стане агресивно и да реагира в ситуации, в които това дори не се изисква от него. Тези кучета са толкова лоялни и интелигентни, че могат да забележат и най-малките движения или изражения на лицето – не го забравяйте!

В заключение, отглеждането на Белгийска Малиноа не е лека задача и може да се окаже твърде предизвикателна за стопани без опит. Това е интелигентна, енергична, работна порода, която има нужда от много физическа активност и обучение, за да се чувстват представителите й щастливи. 

Белгийска овчарка малиноаСнимка: iStock

 

Виж още