Белгийска овчарка Малиноа

Белгийска овчарка Малиноа Снимка: Istock

Други имена

Belgian Shepherd / Malinois, Chien de Berger Belge

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

55 см. 66 см.

Тегло

18 - 36 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Белгия

История

Белгийските разновидности на овчарката са няколко, като всяка от тях е именувана на района от Белгия, откъдето е произходът й. Тези кучета са познати още от Средните векове, като се смята, че са далечни роднини на Немската овчарка. През 1891 година се Белийката овчарка Малиноа се обособява като самостоятелна порода.

Външен вид

Късокосместо, гордо и интелигентно куче, Белгийската овчарка Малиноа се отличава с висок ръст – мъжките екземпляри достигат до 66 см височина, женските – до 60 см. Теглото на тези животни най-често варира между 20-36 килограма. Главата е мощна, пропорционална на тялото, с издължена муцуна и зрави челюсти. Опашката на тези кучета е по-тъмна, носът – черен, очите – бадемовидни, тъмни на цвят. Крайниците са издължени и мускулести. Козината е със средна дължина, може да бъде светлобежова, сива, леко червеникава към рунтава.

Характер

Белгийската овчарка Малиноа е куче-пазач, което приема много сериозно “работата си” да защитава собственика и семейството си. Резервирани и дори враждебни към непознати, дори могат да проявят агресия и да нападнат, ако преценят, че има заплаха за стопанина им. Поради тези им инстинкти, ранната социализация е особено важна. Взимайте кучето с вас на разходка на оживени места, до магазина, срещайте го с повече непознати за него хора – нека свиква с различни миризми, шумове и картини. 

Dogsandcats.bg

Интелигентно куче, Малиноата лесно се поддава на обучение, като в никакъв случай не трябва да се прилагат силови методи. С похвала или лакомство ще спечелите по-лесно доверието на кучето, а оттам - то ще направи това, което искате от него.

Здраве

Както повечето големи породи кучета, така и Белгийската овчарка Малиноа има проблеми като дисплазия на тазобедрената кост, превъртане на стомаха или червата. Сред често срещаните заболявания са и различни алергии, дерматити, както и наследствени нарушения на зрението.

Грижа

Тези кучета се нуждават от поне два часа на ден умствена и физическа активност, за да изразходват енергията си. Дългите разходки, съчетани с различни игри им доставят истинско удоволствие. Много активни, Белгийските овчарки с радост биха тичали до вас, докато карате колело в парка, например. Не е препоръчително да ги оставяте за дълго време сами – това може да отегчи кучето. Най-добре биха се чувствали в къща с двор, но през нощта е добре да ги прибирате да спят вътре. 

Козината на Белгийската овчарка Малиноа е къса, за това разресване веднъж седмично е напълно достатъчно. Не се препоръчва да се къпе повече от 2-3 пъти годишно, обикновено почистване с влажна кърпа след разходка е достатъчно.

Хранене

Белглийската овчарка Малиноа трябва да се храни главно с висококачествена кучешка храна, за да си набави всички необходими вещества, витамини и минерали. Можете да разнообразвате менюто на любимеца си с различни видове меса, като е добре 70% от дневната й хранителна дажба да е съставена от протеини. Заложете на пилешко, пуешко, заешко и избягвайте свинско и овнешко. Можете да допъвате с обезкостена риба на пара, зеленцуци, нискомаслена извара или твърдо сварено яйце.

Деца и домашни любимци

Добре социализираната Белгийска овчарка Малиноа се разбира чудесно с деца. Като цяло обаче, породата се препоръчва по-скоро за семейства с вече пораснали наследници. Склонни са да проявяват агресия към други кучета и котки, ако не са отгледани с тях от малки.

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още