Какво всеки собственик на куче трябва да знае за лаймската болест

куче Снимка: iStock

Л аймска болест: Две доста страшни думи за всеки собственик на домашен любимец, които ни се ще да не чуваме често. Когато четириногият ни другар бъде ухапан от заразен кърлеж и се зарази, заболяването може да прогресира бързо, а сред основните му симптоми са треска, умора и болки в ставите. Знаем, че не звучи никак добре, но с правилните инструменти и знания лаймската болест при кучетата е лечима. И, вярвате или не, напълно предвидима. 

Какво представлява лаймската болест?

Лаймската болест е едно от най-честите заболявания, разпространявани от кърлежите. Да, тези неприятни малки кръвопийци. За да бъдем по-конкретни, лаймската болест се причинява от микроскопичен бактериален организъм със спираловидна форма, наречен Borrelia burgdorferi, който живее в кърлежите, най-вече в чернокраките или еленовите. 

кучеСнимка: iStock

Когато кърлежът се храни, той се прикрепя здраво към гостоприемника (известен още като вашето куче) и смуче кръв в продължение на няколко дни, преди да падне. Ако паразитът е заразен с Borrelia, инфекциозния агент на лаймската болест, тогава той ще предаде инфекцията на гостоприемника при храненето. Обратното също е вярно: ако гостоприемникът е заразен с лаймска болест, тогава кърлежът също може да я прихване и предаде инфекцията на следващия гостоприемник, върху когото се настани. 

Dogsandcats.bg

Важно е да знаете, че колкото по-дълго един кърлеж стои прикрепен към кучето ви, толкова по-голям е рискът от заразяване.

Ако премахнете кърлеж от домашния си любимец в рамките на 24 часа след прикрепването му, това драстично намалява риска от лаймска болест. 

кучеСнимка: iStock

Какво всъщност причинява лаймската болест на кучето?

Основното заболяване, което лаймската болест при кучетата отключва, е артритът, дължащ се на бактериалната миграция през ставите. Borrelia, бактерията-виновник за лаймската болест, обича телесни тъкани, които са с високо съдържание на колаген – като кожа, стави, сухожилия, сърце, мускули и лимфни възли. За това и те са най-засегнати. 

Какви са симптомите на лаймската болест при кучетата?

Най-честите симптоми на лаймска болест при кучета включват:

  • Необяснимо повтарящо се накуцване или болки в ставите, които сякаш се местят от крак на крака
  • Сковано ходене, извит гръб, повишена чувствителност при галене
  • Подути стави, които са топли при допир
  • Загуба на апетит
  • Намалена енергия
  • Треска
  • Подуване в близост до ухапването от кърлежа

В редки случаи лаймската болест може да причини бъбречна недостатъчност при кучета, което може да доведе до повръщане, диария, повишена жажда и уриниране, загуба на тегло и подуване на крайниците. Ако забележите някой от горните симптоми, обадете се на вашия ветеринар възможно най-скоро. 

кучеСнимка: iStock

Как се диагностицира лаймската болест при кучета?

Лаймската болест може да бъде трудна за диагностициране, тъй като признаците й са неспецифични и могат да имитират други медицински състояния, като автоимунни заболявания или бактериални инфекции. 

Ако ветеринарният ви лекар подозира, че кучето ви има лаймска болест, бъдете готови за тестване на принципа проба/грешка, защото това заболяване е много коварно що се отнася до откриването му. Тъй като рутинните тестове (кръвни изследвания и анализ на урината) обикновено са в норма, освен ако бъбреците не са засегнати, допълнителните изследвания на ставите, лимфните възли, тест за антитела и рентгенова снимка са наложителни. 

Как се лекува лаймската болест при кучетата?

Лечението на лаймската болест при кучетата обикновено  се състои от антибиотичен курс за около четири седмици. Симптомите могат да се появяват и изчезват в продължение на седмици до месеци. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да знаете, че кучетата не получават защита срещу лаймската болест и дори и наскоро излекувало се четириного може да се зарази повторно. 

Как да предпазим домашния си любимец от заразяване с лаймска болест?

Най-добрият начин за предотвратяване на лаймската болест при кучетата е да попречите на кърлежите да използват домашния ви любимец за храна. Осигурете му редовно външно обезпаразитяване (по съвет на ветеринарния си лекар и спрямо индивидуалните характеристики на животното), винаги проверявайте кучето си за кърлежи след разходка, независимо дали е била в близкия парк или в гора извън града. 

Кърлежите най-често обитават високите треви и обичат да се крият между мишниците на четириногите, в ушите, между лопатките и други труднодостъпни места. 

кучеСнимка: iStock

Гребенът против бълхи е отличен инструмент за използване и при лов на кърлежи. 

Вижте още: 7 любими места на кърлежите по вашето куче

Мога ли да хвана лаймска болест от кучето си?

Не, лаймската болест може да се предаде само чрез ухапване от кърлеж, заразен с Borrelia. Тя не се предава от куче на куче или от домашен любимец на човек. Въпреки това, ако вашият космат другар има лаймска болест, тогава вероятно вие също сте били в район, където има заразени кърлежи. Така че е добра идея да се изследвате за заболяването, ако вашият четириног другар е бил диагностициран с него.

Вижте още: 

Рисковете от ухапване от кърлеж при кучетата

Как да премахнете кърлеж от кучето си

Виж още