Как да премахнете кърлеж от кучето си

куче Снимка: iStock

П ремахването на кърлеж от кучето ви може да не е особено приятна дейност, но е важно да го направите своевременно и правилно. Бързаме да ви успокоим – веднъж щом разберете как да подходите, това постепенно ще е превърне в доста лесен (отново, неособено приятен) процес. 

кучеСнимка: iStock

Тъй като могат да пренасят инфекциозни организми, кърлежите заразяват хиляди животни и хора със заболявания като лаймска болест, бабезиоза и ерлихиоза всяка година. Предаването на патогени може да се случи три до шест часа след ухапването, така че колкото по-рано премахнете кърлежа, толкова по-малък е шансът вашето куче да се разболее.

Кърлежът има едно цяло тяло. Подобните на харпун зъбци на устата му се прикрепят към гостоприемника и започват да се хранят от него. Крачетата на кърлежите са подобни на рачешки крака и отделят лепкава секреция, което помага за задържането на паразита към животното. Размерите на тези същества варират от почти невъзможно за виждане с невъоръжено око до такива с големина на човешки пръст! А още по-притеснителното е, че кърлежите могат да оцелеят и да се размножават практически навсякъде – в гори, плажна трева, поляни и ливади, и често – в градски райони, пишат от Американския киноложки клуб.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Премахване на кърлеж от вашето куче

Използването на пинсета е най-честият и ефективен начин за премахване на кърлеж от кучето ви. За оптимален резултат – заложете на фина пинсета,за да избегнете разкъсване на кърлежа и разпространение на възможни инфекции в областта на ухапването.

Внимателно разделете козината на кучето ви и почистете мястото около ухапването със спирт. С помощта на пинсетата хванете кърлежа възможно най-близо до кожата. Много внимателно дръпнете право нагоре, с бавно, стабилно движение. Не дръпвайте и не усуквайте: хубав, постоянен натиск право нагоре ще свърши работа. Това ще попречи на хоботчето на кърлежа да се отчупят и да останат забити в кожата. 

кучеСнимка: iStock

Хората често смятат, че главата на кърлежа се е забила в кожата, но те нямат глави в конвенционалния смисъл, така че това, което се вкарва във вашето куче, е по-скоро част от устата (хоботчето) на паразита. 

Никога не се опитвайте да отстраните кърлеж с пръсти – това е не само неефективно, но и притискането може допълнително да спомогне за инжектирането на инфекциозния материал, който той носи.

След като извадите кърлежа, не забравяйте да измиете добре ръцете си, почистите мястото на ухапването със спирт и изплакнете добре пинсетата. 

Вижте още: 

Рисковете от ухапване от кърлеж при кучетата

Активни ли са кърлежите през зимата

 

Виж още