Рисковете от ухапване от кърлеж при кучетата

куче Снимка: iStock

Б езспорно пролетта е един от най-красивите и цветни сезони. Но за повечето стопани на домашни любимци, това е и времето от годината, когато започваме с пълна сила да обезпаразитяваме кучетата си. Защото пролетта е и сезонът на кърлежите

Тези паразити не са просто неудобство – те предават и болести, които понякога могат да причинят сериозни здравословни проблеми на четириногия ни приятел. А и на нас самите.

За това е важно да знаете как да предпазите домашния си любимец от кърлежите и техните ухапвания, как да ги избегнете и какво да направите, ако откриете кърлеж по кучето си.

Dogsandcats.bg

Времето от годината, което наричаме „сезон на кърлежите“, може да варира в зависимост от климата на мястото, където живеете. У нас, обичайно това са първите пролетни месеци – началото на април до края на пролетта. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Активни ли са кърлежите през зимата

Защо кърлежите и болестите, пренасяни от кърлежи, се увеличават

Има няколко причини, поради които популацията от кърлежи в световен мащаб се увеличава. И това прави срещите на паразитите с кучетата по-чести. И съответно - случаите на предавани от тях заболявания по четириногите се увеличават.

2021 г. попада в топ 10 на най-топлите години на нашата планета. Това означава по-мека зима и по-дълго лято, което води до увеличаване на наличността на храна за животните, на които кърлежите разчитат за своето оцеляване. Популацията на гризачите също се увеличава, а те са основен преносител на паразитите. Очакванията са, че е доста вероятно проблемът през следващите години да се влошава все повече и повече. 

кърлежиСнимка: iStock

Болести, пренасяни от кърлежи

 • Лаймска болест

Най-известната болест, пренасяна от кърлежи, може да бъде пренасяна от домашни любимци и на стопаните им. 

В случай, че кучето ви се е заразило с нея, ще забележите, че около ухапването от кърлежа-преносител, може да се е образувал обрив. В последствие се появяват треска, болки в ставите, сърцебиене, проблеми с паметта и координацията

Лаймската болест се разпространява от чернокраките кърлежи, които са познати у нас и като еленови. Те са и най-разпространените в Европа. 

 • Петниста треска от Скалистите планини

Друга позната болест, разпространявана от кърлежи, е петнистата треска. Симптомите й включват главоболие, летаргия, коремни болки и повръщане. Ако не се лекува може да доведе до фатален край само в рамките на няколко дни. 

Болестта се разпространява от американски кучешки кърлежи, кафяви кучешки кърлежи и горски кърлежи в Скалистите планини.

кучеСнимка: iStock

 • Туларемия

Туларемията е инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерията Francisella tularensis. От него най-често страдат ловните кучета, които се заразяват по време на лов или в домашна обстановка, когато им се дават сурови субпродукти от болен дивеч. Разпространители в природата за кърлежите, бълхите и комарите. 

Симптомите са висока температура и треска. Ако не се диагностицира и лекува навреме, заболяването може да бъде животозастрашаващо.

 • Анаплазмоза

Анаплазмозата причинява болки в ставите, летаргия, висока температура, повръщане, диария, понякога - кървене от носа и гърчове. Заболяването най-често не е животозастрашаващо, но е силно разпространено, защото се пренася от много видове кърлежи, включително еленовите.

 • Повасан

Напоследък все по-често се говори за това заболяване, което започва да привлича все по-голямо внимание сред европейските епидемиолози, според които в Европа и Северна Америка се отбелязва ежегодно нарастване на броя заразени с него. 

Кърлежово-пренасяният флавовирус, познат като повасан (Powassan viruse сред най-тежко протичащите заболявания за човека и причинява трайно увреждане на нервната система. Половината от хората, които се разболяват, са постоянно засегнати от хронично главоболие, мускулна загуба и лоша памет. Десет процента от хората, които го получават, умират.

кучеСнимка: iStock

За момента не е известно дали ефектите на вируса върху кучетата са същите, въпреки че това може би по-скоро се дължи на липса на тестове. 

Вземете предпазни мерки – независимо къде живеете

Много стопани на домашни любимци имат погрешното схващане, че след като живеят в града и съответната община има грижата за  поддържане на тревните площи (паркове, градинки, междублокови пространства), то пръскането срещу кърлежи, което се прави няколко пъти през пролетта е напълно достатъчно, за да сте спокойни за домашния си любимец. 

Всъщност, в градски условия е много по-лесно кучето ви да хване кърлеж – най-малкото поради факта, че в парковете се срещат различни четириноги. За това е без значение къде живеете – в къща с двор на село или в центъра на столицата, важно е да вземете някои предпазни мерки

 • Когато се приберете от разходка – винаги проверявайте за кърлежи домашния си любимец.
 • Погрижете се за външното обезпаразитяване – консултирайте се с ветеринарния си лекар за възможните решения.
 • Ако планирате поход в планината или къмпинг – преглеждайте кучето си всеки ден. Обръщайте специално внимание на ушите, муцуната, лицето и вътрешната част на бедрата
 • Избягвайте да минавате през висока растителност или купчини с листа – това са любими места на кърлежите, откъдето те се прикрепят към преминаващо животно

Как да избегнем ухапване от кърлеж

Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите шансовете домашният ви любимец да бъде ухапан от кърлеж. 

Първо, редовно инспектирайте кучето си след разходка. Кърлежите, за съжаление, се забелязват най-лесно едва, когато вече са се понапълнили с кръв, но ако все още не са се закрепили добре върху животното – обикновено са с размерите на главичката на карфица. 

кучеСнимка: iStock

Използването на гребен, с който внимателно да разрешите козината на кучето, ще ви помогне при проверките и може действително да свали някои от паразитите, които не са се закрепили добре. 

Ако имате двор – задължително е да косите тревата и да поддържате растителността на открито, тъй като кърлежите обичат да се изкачват нависоко, за да подобрят шансовете да се прикрепят към движещо се животно. Някои стопани използват пестициди, които проверено не са вредни за домашни любимци, но тъй като кърлежите прекарват голяма част от жизнения си цикъл под земята, този метод осигурява само временна помощ.

Вижте още: Да превърнем двора в безопасно място за кучето ни

За борба с кърлежите могат да се използват и спрейове, прахове, шампоани и яки. Всички имат своите плюсове и минуси, така че е важно да научите за тях от вашия ветеринарен лекар.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

И не на последно място – редовно почиствайте спалното бельо на домашния си любимец. Прането на висока температура ще помогне да се унищожат всички яйца (ако има такива) и да се наруши жизнения цикъл на кърлежите.

Премахване на кърлеж

Ако откриете случайно кърлеж върху домашния си любимец, важно е да знаете как да го премахнете. Можете, разбира се, да посетите близката клиника или ветеринарен кабинет в случай, че не се чувствате сигурни, че ще се справите. В някои зоомагазини и големи супермаркети можете да откриете готови комплекти за премахване на кърлежи, в които се съдържат всички необходими ви неща, за да ги премахнете.

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви няколко стъпки, които да следвате, за да премахнете кърлеж от кучето ви:

 • Почистете зоната около кърлежа със спирт/алкохол;
 • Използвайте пинсета, за да хванете кърлежа за главичката, не за тялото;
 • Издърпайте нагоре, докато кърлежът се отдели. Някои ветеринарни лекари препоръчват да го завъртите по посока на часовниковата стрелка в случай, че е потънал дълбоко в кожата;
 • Ако издърпате кърлежа, но главата все още е прикрепена (останала е) в кожата на кучето ви, не се притеснявайте. Тя най-вероятно ще падне сама.
 • Почистете зоната, за да предотвратите инфекция. Ако имате опасения, че нещо не е наред – консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. 

След като отстраните кърлежа, не го смачквайте, тъй като кръвта, която е в него, може да бъде опасна и да носи болести. Не е добра идея да го пуснете и в тоалетната, тъй като съществува възможността да изпълзи обратно (на теория). Вместо това – поставете паразита в затворен буркан и го удавете с алкохол. 

Вижте още: 7 любими места на кърлежите по вашето куче

Виж още