7 любими места на кърлежите по вашето куче

куче Снимка: iStock

К ърлежите са проблем за кучетата (и техните стопани) през всички сезони на годината. Много хора смятат, че домашният им любимец няма как да се сдобие с кръвосмучещите паразити през зимата, но истината е, че докато животното прекарва време навън, то е уязвимо и риск винаги съществува. Кърлежите просто си стоят във високите треви и храсти, спокойно чакащи четириногият ви приятел да мине, за да се прикрепят към него. 

Вижте още: Активни ли са кърлежите през зимата

Винаги следва да подхождате към превенцията срещу кърлежи сериозно и отговорно, не само, защото тези паякообразни са неприятни, а и защото носят Лаймска болест, която ако не се лекува, може да бъде много опасна за домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

На борба срещу кърлежите

Говорете с вашия ветеринарен лекар, преди да използвате каквито и да е било лекарства и обезпаразитяващи препарати. Специалистът ще ви даде насоки на кои да се спрете с оглед на възрастта и породата на четириногия ви другар. 

Вижте още: Външно обезпаразитяване на кучето 

И най-добрата защита обаче, има своите изключения. За това – ветеринарните лекари са категорични в необходимостта внимателно да проверявате домашния си любимец за кърлежи веднага, щом се върнете от разходка. Внимателно прокарайте ръце по цялото тяло на животното, търсейки малки неравности, подобни на бенки или брадавици. 

кучеСнимка: iStock

Ако знаете как сами да премахнете кърлеж с помощта на пинцета, не е необходимо всеки път да водите косматия си приятел на ветеринар. Ако обаче паразитът е бил прикрепен към кожата на животното повече от 48 часа, той може да му предаде лаймска болест или да причини инфекция. В тези случаи – най-добре е да посетите лекаря си, които да ви насочи към близката лаборатория за изследване. Междувременно – наблюдавайте кучето си за промени в поведението като липса на апетит, ниска енергия, болки в ставите. Ако забележите някой от изброените признаци – уговорете час за посещение в близката клиника. 

Кърлежите могат да бъдат трудни за намиране, особено ако кучето ви е тъмна или плътна козина. За това – ето седем основни места, на които да проверите:

  • Глава и уши

Кучетата са любопитни същества, които обичат да пъхат главите си навсякъде. Така че не е никак необичайно, че често кърлежите попадат именно на главата или в ушите на домашния ви любимец. С толкова много ниши и потенциални скривалища, ушите са идеалният дом за един гладен кърлеж! Когато проверявате кучето си, не забравяйте да ги инспектирате от външната страна, отзад, но и също по-навътре (с помощта на фенерче) в ухото. Ако са успели да пропълзят навътре и пропуснете да проверите, то кърлежите гарантирано могат да прекарат много време там, абсолютно необезпокоявани. 

кучеСнимка: iStock

Следете и поведението на животното – ако често клати глава или се почесва по ухото, това е сигурен знак, че нещо не е наред и го притеснява. 

  • Пръстите на краката

Тъй като кърлежите се крият на места, където е по-малко вероятно да бъдат намерени, пълзенето между пръстите на лапичките на вашето куче и прикрепването им там е доста често явление. Можете да ги намерите между възглавничките или дори в долната част на стъпалото. Ако забележите, че четириногото ближе или дъвче крака си – явно нещо го притеснява и това може да е кърлеж.

  • Опашката

Кърлежите харесват тъмни, влажни зони, така че долната страна на опашката на кучето ви е чудесен и уютен дом за тях. Тъй като повечето стопани на четириноги пропускат това място, особено частта на опашката близо до основата, кърлежът може да остане там незабелязан за дълго време. За това – особено ако домашният ви любимец има гъста козина, задължително минете през нея със ситна четка – тя вероятно ще хване паразита.

кучеСнимка: iStock

  • Слабините

Повечето собственици на кучета се въздържат да проверяват старателно гениталните области на домашните си любимци. Това обаче е грешка, защото именно там кърлежите наистина се чувстват „в свои води“ – тъмна и влажна област, където могат спокойно да престоят достатъчно време необезпокоявани. За това – не я пропускайте.

  • Клепачи

Ако са се прикрепили близо до клепачите на кучето ви, кърлежите могат да останат дълго време незабелязани, защото се бъркат с кожни белези, гурели или друг вид секрети, които домашният ви любимец обикновено изпуска от очите си. За съжаление, много собственици в последствие осъзнават, че това е кърлеж – когато той се е „напил“ до степен, до която изпъква, а това значи, че е преседял на клепача на животното доста време. 

кучеСнимка: iStock

  • Под яката

Кърлежите могат да се прикрепят зад врата и в областта на яката на домашния ви любимец, под каишката/нагръдника му, без никой да забележи. Обикновено – до момента, в който паразитът е станал достатъчно голям, за да се види с просто око. 

Помнете – 

ако с лекота можете да забележите кърлеж по тялото на кучето си, значи той е престоял на него повече, отколкото трябва и ситуацията изисква преглед при ветеринарен лекар. 

  • Подмишници

Последното в списъка ни, но много любимо за кърлежите място, е там, където предните крака на кучето ви се срещат с тялото му – това, което наричаме област на подмишниците. Това също е хубава, тъмна зона, където едва ли ще забележите кърлежа, освен ако специално не проверите.

кучеСнимка: iStock

 

Виж още