Калций – защо кучетата имат нужда от него

куче Снимка: iStock

Ч есто чуваме за важността на калция при хората – особено при подрастващите и възрастните. Всички сме виждали рекламите, които насърчават малчуганите да пият млякото си, защото е пълно с калций, за да са здрави. А всеки от нас познава поне по един човек, който приема минерала под формата на хранителна добавка. Какво да кажем за домашните ни любимци?

Нуждаят ли се нашите кучета от калций?

При кучетата е трудно да се стигне до истински дефицит на калций. Това, до голяма степен е така, благодарение на търговските храни за домашни любимци, в които той се съдържа. Въпреки това е важно да знаете, че ниските нива на калций в организма на домашния ви любимец могат да бъдат животозастрашаващи. За това е важно да забележите предупредителните знаци, за да знаете как да го предотвратите. 

кучеСнимка: iStock

Защо калцият е важен?

Калцият е сред основните минерали, необходими на всички живи същества, за да функционират. По-голямата част от калция в тялото ни се намира в костите и зъбите, но той играе важна роля за цялостното здравословно състояние на организма ни.

Dogsandcats.bg

Кучетата, подобно на хората, получават калций чрез храната си. Диетични съставки като костно брашно и суроватъчен протеин са включени в много от формулите за храна за кучета и са ценен източник на калций и други хранителни вещества. Калций в кучешката храна се намира под името калциев карбонат.

Ако кучето ви не приема достатъчно калций, с течение на времето тялото му може да започне да извлича минерала от костите, за да компенсира дефицита. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата се нуждаят от калций?

Домашните ни любимци се нуждаят от калций точно толкова, колкото и хората. Той е основен градивен елемент на костите, а балансът на диетичния калций и фосфора е особено важен за младите, растящи животни. Особено ценен е той при бременни и кърмещи кучета.

Калцият играе роля във всичко: от свиването на мускулите, които позволяват на вашето куче да тича, до гладките мускули в органи като червата, до сърдечния мускул, който изпомпва кръв по цялото тяло на косматия ви приятел. 

Какво причинява недостиг на калций при кучето ни

Макар и рядко, възможно е кучетата да развият калциев дефицит. Това може да се случи при небалансиран хранителен прием, прекомерна загуба на калций чрез урината или изпражненията, както и ако има дисбаланс на калциевите механизми в организма на животното. 

кучеСнимка: iStock

Когато дефицитът на калций е лек – той преминава безсимптомно. Ако стане по-сериозен, тогава на лице са и други клинични признаци като: треперене, гърчове, ускорен пулс, скована походка, безпокойство, свръхчувствителност, дезориентация, мускулни спазми, силна жажда и по-често уриниране. Дефицитът на калций или хипокалциемията се диагностицира с кръвен тест. 

Много различни състояния могат да причинят ниски нива на калций при кучета, включително:

 • Лоша диета
 • Хипопаратиреоидизъм
 • Сепсис
 • Тежка травма
 • Еклампсия
 • Панкреатит
 • Ентеропатия (загуба на протеин)
 • Бъбречна недостатъчност
 • Захарен диабет
 • Уретрална обструкция
 • Токсичност (отравяне) с етиленгликол (антифриз)

За да излекува дефицитът на калций при вашето куче, ветеринарният ви лекар ще трябва първо да определи какво го предизвиква. За пълната оценка на проблема ще са необходими кръвна картина, диагностично изображение и анализ на урина.

кучеСнимка: iStock

Източници на калций при кучетата

Точно както хората, така и домашните ни любимци получават калций главно чрез храната, която консумират. Търговските храни за кучета са най-добрият начин да осигурите здравословна доза калций на косматия си приятел – те са добре балансирани, осигуряват добро съотношение и подходящи нива на хранителни вещества, витамини и минерали, които отговарят на нуждите на животното. 

Вижте още: 6 важни неща при избора на търговска храна за кучета

Храните за кучета често включват съставки като листни зеленчуци, костно брашно и месо от субпродукти и органи като черен дроб, които осигуряват достатъчни нива на калций. В тях се съдържат витамини и минерали, които гарантират, че косматият ви приятел получава перфектен баланс от основни хранителни вещества. 

Вижте още: 5 най-добри естествени хранителни добавки за кучето ви

Здраво четириного, което яде търговска кучешка храна ежедневно, обикновено не се нуждае от допълнителен източник на калций. 

Проблеми и дефицит на минерала могат да възникнат при животни, които похапват само домашно приготвено ядене или са на БАРФ (сурова) диета.Ако кучето ви не яде комерсиална храна, не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че менюто му съдържа препоръчителното количество калций и други хранителни вещества.

Калциеви добавки за кучета

Ако домашният ви любимец похапва суха или мокра кучешка храна, както споменахме малко по-горе – диетата му е пълноценна и балансирана и няма нужда от допълнителни добавки. Твърде много калций също може да причини проблеми на косматия ви спътник. За това – никога не включвайте на своя глава добавки в менюто на кучето си, без преди това да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Ако след преглед сте установили, че вашето куче има ниски нива на калций или дефицит, то лечението му ще се фокусира върху попълване на липсите. Най-често, освен ако ситуацията не е сериозна и не изисква болнично лечение или хоспитализация, ветеринарният лекар ще ви изпише перорална калциева добавка. Обикновено – под формата на таблетки. Понякога калциевата добавка върви с прием на калцитриол – витамин D3, който помагат минерала да се абсорбира по-добре от храносмилателния тракт. 

Помнете - никога не спирайте внезапно добавката или променяйте дозата, без първо да говорите с вашия ветеринарен лекар.

 

Вижте още: 6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

Виж още