Кога е най-доброто време да разхождаме кучето си?

куче Снимка: iStock

Р едовните разходки с домашния ни любимец са полезни за ума и тялото на животното (а и за нас самите!). От хиперактивност до загуба на тегло – ветеринарните лекари и дресьори препоръчват физическата активност по всякакви причини. Защото, освен здравословно хоби, излизанията с кучето ни са фантастичен начин да се свържем с него, да го тренираме и да прекараме малко качествено време заедно!

куче разходка паркСнимка: iStock

Може би отскоро имате щастието да споделяте живота си с четириног другар или просто се чудите – кога е най-доброто време да разхождаме косматия си другар и колко често е добре да го правим? Бързаме да ви успокоим – не сте сами в колебанията си! Отговорът на този въпрос не е конкретен и общовалиден, а и често зависи от самото животно. Младите кучета имат различни изисквания за упражнения в сравнение с по-възрастните си събратя. Същото важи за по-социалните четириноги, както и за по-срамежливите. 

Колко често е добре да разхождаме кучето си?

Експертите препоръчват на собствениците на кучета да отделят от 30 минути до 2 часа упражнения на ден. Времето за разходки може да бъде разделено на няколко по-къси или една дълга. Обичайно, повечето хора залагат на между 2 или 3 разходки всеки ден. Тази тактика има своите предимства, тъй като води до по-малко инциденти, по-добро качество на съня и по-малко задържана енергия.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Как породата на кучето влияе на нуждата от разходка?

Високоенергийните работни породи като Немска овчарка, Хъски и Лабрадор, например, се нуждаят от повече упражнения, отколкото, да речем, по-дребните четириноги. Това ще рече, между един до два часа физическа активност всеки ден, в противен случай рискувате кучето ви да напълнее или да развие нежелани навици от скука.

Малките кучета като Той пудел или Чихуахуа могат да се „измъкнат“ с между 20 до 30 минути упражнения всеки ден, но тяхната издръжливост, ако заложите на по-дълга разходка, може да ви изненада. Не забравяйте обаче, че дребосъците имат и по-къси крака, така че това, което за вас е кратко излизане до близката градинка, може да е съвсем приемливо натоварване за косматото ви другарче. 

кучеСнимка: iStock

Дългите разходки могат да бъдат истинско предизвикателство за брахицефалните четириноги като Френски булдог и Мопс, тъй като формата на лицето им възпрепятства въздушния поток по време на по-активни движения. При тях е по-добре да заложите на по-кратки излизания – между 10 до 15 минути. 

Какво да кажем за личността на самото куче?

Не само породата и възрастта, но и характерът на кучето следва да се вземе предвид, когато се съставя график за разходки. По-срамежливите четириноги може да предпочитат да излизат навън преди изгрев или по-късно през нощта, за да избегнат срещи с други себеподобни. Те най-вероятно предпочитат и по-малко натоварените зони, вместо оживения кучешки парк, например.

куче разходка паркСнимка: iStock

Социалните кучета обратно – често приветстват нови лица и предпочитат разходките следобед или привечер, тъй като по време на пиковите периоди добрата социализация е гарантирана!

Кога е най-доброто време за разходка на кучета

  • Сутрин

Сутрешните разходки се препоръчват за кученца и възрастни домашни любимци, тъй като първото нещо, което те имат нужда да свършат щом се събудят, е да отидат до тоалетна. Ранните излизания като цяло позволяват на четириногите да изразходват част от енергията си, което се равнява на по-кротко и добро поведение през останалата част от деня. Особено ако стопанинът им отсъства и животното е принудено да се забавлява само. 

През есента и зимата твърде ранните сутрешни разходки може би не са подходящи за по-възрастните кучета. Студеното време може да влоши артрита и сковаността на ставите, а това от своя страна да накара животното да не иска да излиза със същия ентусиазъм, както до момента.

  • Следобед

Следобедите са чудесно време за разходка за по-възрастните кучета през зимата, тъй като често са най-топлата част от деня. От друга страна, през лятото е по-добре да се избягват, тъй като температурите в този часови диапазон са най-високи. 

кучеСнимка: iStock

  • Вечер

Вечерта е най-доброто (и любимо!) време за разходка на по-социалните и дружелюбни кучета, тъй като това е времето, когато повечето стопани извеждат питомците си след работа. 

  • През нощта

На малките кученца, склонни към нощни злополуки, би им се отразило чудесно една допълнителна разходка точно преди лягане. Нощните излизания могат да помогнат и на тревожни четириноги да спят по-добре като им попречат да се разхождат през нощта. 

кучеСнимка: iStock

Този тип разходки са препоръчителни и през лятото, защото температурите през нощта са по-приятни, а и е по-спокойно в сравнение със средата на деня, тъй като има по-малко коли.

Вижте още: 

Какво да направим, ако кучето ни мрази да излиза на студа

Как да привикнем кучето към каишка

Виж още