Кога е време за първата баня на малкото кученце

кученце Снимка: iStock

К ученцата са любопитни, игриви и, нека си го признаем, леко немарливи. И докато обикновено бързото избърсване на лапите върши работа, какво трябва да направим, когато мъничето скочи в кална локва? Или с други думи – кога можем да изкъпем домашния си любимец за първи път?

Въпреки че разбираме опасенията ви относно използването на шампоан и други почистващи продукти върху малкото ви кученце, ние сме тук, за да разсеем съмненията ви веднъж завинаги!

кученцеСнимка: iStock

На колко години е вашето кученце?

Малките кученца не могат да регулират собствената си телесна температура по начина, по който възрастните го правят. Така че специалистите от Американския киноложки клуб препоръчват да изчакате кутрето да навърши поне 8 седмици, преди да го изкъпете за първи път. 

Dogsandcats.bg

Уверете се, че стаята, в която това ще се случи, е топла и имате достатъчно кърпи под ръка (ще са ви необходими!). Ако животното трепери, значи водата не е достатъчно топла. А след като мъничето ви е чисто, увийте го в няколко кърпи. Можете да използвате и сешоар, за да изсъхне по-бързо, но се уверете, че не е твърде горещ. 

кученцеСнимка: iStock

Кога можем да изкъпем кученцето си?

Твърде честото къпане на кутрето може да лиши козината му от естествените етерични масла и потенциално да доведе до суха, раздразнена кожа. 

В зависимост от породата, косматият ви другар обикновено се нуждае от баня около четири пъти годишно, освен ако не стане действително много мръсен. В случай, че животното има гъста, къдрава козина, добре е да го къпете на всеки два месеца, за да предотвратите замърсяване и заплитане.

Някои породи имат двойна козина, състояща се от дълъг външен слой и по-мек подкосъм. Сред тях са Акита, Хъски, Аляски маламут и Немската овчарка, които линеят два пъти годишно – през пролетта и есента. Специалистите препоръчват именно по време на периода на интензивно скубане да им осигурите баня – така животното ще е чисто, ще ухае добре, а и ще помогне за премахване на излишната козина. 

При кучета с къса, гладка козина, може да се наложи само леко забърсване с кърпа, за да ги поддържате чисти. Мокрите кърпички за домашни любимци също са вариант.

Как да изкъпете кученцето си в 9 лесни стъпки

Стъпка 1: Пригответе всичко, което ще ви е необходимо. Започнете с шампоан, специално за кученца, тъй като тяхната кожа и козина имат различен рН баланс. Използването на човешка козметика не е желателно, тъй като може да доведе до суха, раздразнена кожа. Ще са ви необходими също гребен/четка, купчина кърпи и евентуално – сешоар.

Стъпка 2: Изберете най-доброто местоположение. Можете да измиете кутрето над кухненската мивка, докато е малко, а по-големите домашни любимци – да изкъпете във ваната или под душа.

Стъпка 3: Срешете козината му преди да го изкъпете. В противен случай това, което е започнало като малък възел, може да стане невъзможно за разплитане.

Стъпка 4: Пригответе водата. Най-добре е тя да е с температура между 38 до 39 градуса по Целзий.

Стъпка 5: Започнете бавно. Много кученца се страхуват от движещата се вода така че започнете с тънка струйка, вместо да обливате животното директно с душа. Уверете се също, че водата не попада в ушите и очите на кученцето. 

Стъпка 6: Време е за шампоана. Сред като намокрите кутрето, можете да добавите и малко шампоан, който след това да разпените. 

Стъпка 7: Внимателно изплакнете. Ако кутрето има гъста козина, може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти. Лакомства и похвали ще помогнат за подобряване на процеса.

Стъпка 8: Оставете кучето да се отръска. Уверете се, че не сте облечени с нещо, за което имате против да се намокри. След това вземете кърпа и се захващайте за работа! Колкото по-тънка е козината на кутрето, толкова по-малко време ще му е необходимо, за да изсъхне. Ако ви изглежда, сякаш му е студено (трепери, свива се) – опитайте се да използвате сешоара на най-ниската температура. 

Стъпка 9: Почистете бъркотията. Всичко това е част от процеса и вашето кученце няма да ви помогне, бъдете сигурни!

Вижте още: 

Колко дълго можем да оставим малкото кученце само

Защо малките кученца спят толкова много

 

Виж още