Кои храни да не даваме на малките кученца

кученце Снимка: iStock

К утретата са естествено любопитни и с радост биха опитали всичко, което вие похапвате. За съжаление, някои от здравословните за нас храни, към които често посягаме в ежедневието си, могат да се отразят зле на косматите ни приятели.  

кученцеСнимка: iStock

Предлагаме ви списък с нещата, които е по-добре да не споделяте с малкото кученце – колкото и сладък, изпълнен с молби поглед да ви отправя! 

  • Шоколад 

Теоброминът, който се съдържа в едно от любимите ни лакомства, е токсичен за домашните любимци. Различните видове шоколад имат различна концентрация на отровното вещество, като най-ниска е тя при белия и млечния. Най-вреден за косматия ни приятел е черният шоколад, както и този за печене/готвене. Бъдете внимателни и не оставяйте лакомството на места, достъпни за четириногия ви приятел.  

Dogsandcats.bg
  • Грозде и стафиди 

Кученцата могат да получат тежко бъбречно увреждане, ако хапват грозде или стафиди. Погрижете се да са на недостъпно място за косматите и любопитни мъници.   

  • Отровни растения 

Жълъдите и конските кестени са две от най-токсичните неща, които можете да дадете на кучето си. Те могат да причинят на четириногия ви приятел храносмилателни блокажи – ако се консумират цели. Не е добра идея да давате кестени дори и за игра, макар да са много любими на четириногите заради кръглата си форма.  

  • Шунка или тлъсто месо 

Това може да доведе до възпаление на панкреаса и други проблеми, които да повлияят зле на все още крехкия организъм на домашния ви любимец.  

кученцеСнимка: iStock

  • Кости 

Костите не се препоръчват не само при малки, но и при някои породи по-възрастни кучета. Малките кокалчета, които могат да се консумират цели, представляват опасност от задавяне, същото се отнася и ако са варени – тогава могат да се раздробят, причинявайки вътрешни травми и разкъсвания. Не се препоръчва – особено при кутретата до една година, да давате свински или агнешки кости, тъй като са твърде „тежки“ за нежния им организъм и на животните им е трудно да ги преработят. 

  • Мляко/сирене 

Много кученца имат непоносимост към лактоза или срещат трудности при преработването й, могат да получат диария и разстроени стомах – дори от малко парченце сирене или кашкавал. Млечните продукти са и един от най-разпространените алергени, които могат да „отключат“ медицинското състояние при кутретата. 

кученцеСнимка: iStock

  • Орехи и ядки (особено макадамия)

Дори и половин бисквитка с ядки може да причини слабост, депресия, повръщане, образуване на тумори и хипотермия при четириногия ви приятел.  

  • Алкохол 

Не само за кутретата, алкохолът е вреден и опасен за всички четириноги – независимо от възрастта или породата им. Малко количество концентрат може да причини на домашния ви любимец затруднено дишане, увреждане на черния дроб, повръщане и диария.  

  • Пикантни храни 

Едва ли ще ви изненадаме ако ви кажем, че е добре да се въздържате да давате на малкото кученца пикантни храни и продукти. Това, разбира се, важи със същата сила и за по-възрастни животни, защото лютото може да им причини храносмилателни проблеми.  

кученцеСнимка: iStock

  • Авокадо 

Често класифицирано като „супер храна“ и ценен източник на полезни мазнини при хората, авокадото е токсично за домашните ни любимци. По-специално това се отнася за съдържащото се в кората му вещество персин, което може да засегне сърцето, белите дробове и други вътрешни органи на животното, причинявайки мигновена диария и повръщане.  

Изброените храни не се препоръчват за малки кученца, тъй като освен че са трудни за преработване от все още неразвития им организъм, те могат да отключат алергии (към млечни продукти), както и да причинят сериозни проблеми с работата на вътрешните органи на животното.  

Винаги, когато възнамерявате да включвате нови храни в менюто на домашния си любимец – консултирайте се преди това с ветеринарния си лекар. И се постарайте винаги да контролирате какво консумира четириногото – особено през първите месеци от живота си. 

Вижте още: 

Кога е време за първата баня на малкото кученце

 

 

Виж още