Коледните остатъци, които можете да споделите с кучето си

куче Коледа Снимка: iStock

К оледа е почти тук, а това празнично време от годината е изпълнено с приятели, семейство, тържества и добра храна, разбира се! Споделянето на вкусни гозби с любимите ни хора е чудесен начин да отбележим сезона, но е важно да пазим домашните си любимци, минимализирайки рисковете за тях. А това, често означава, че е по-добре да не споделяме вкусотии от масата. За съжаление, голяма част от любимите ни празнични храни не са нито безопасни, нито препоръчителни за консумация от четириноги. 

Ако действително искате да поглезите домашния си любимец по време на празниците, ето някои любими коледни лакомства, които можете безопасно да споделите с него. Разбира се – в умерени количества. 

куче КоледаСнимка: iStock

  • Пуешко (в малки, неподправени порции)

Ако за вас Коледа не е същата без пуйка, то ще се зарадвате да научите, че това е една от храните, които безопасно можете да споделите с домашния си любимец. Ключовото тук е да внимавате с количествата. Важно е месото да е чисто – без подправки на база чесън, лук или марината. 

Dogsandcats.bg

Обикновената, варена и обезкостена пуйка, в малки количества, е безопасно коледно лакомство, с което можете да почерпите кучето си. Същото се отнася и за патицата и гъската – ако сте сред почитателите на тези храни за празника. 

куче КоледаСнимка: iStock

  • Паста

Ако сервирате макарони със сирене или друг вид паста като гарнитура за някое от коледните си основни блюда, то трябва да знаете, че е безопасно да споделите в малки количества с домашния си любимец. Уверете се, че пастата не е била варена с чесън, лук, други билки или подправки. И имайте предвид, че млечните продукти също не са полезни за кучета и котки, тъй като могат да доведат до стомашно-чревни смущения и дистрес. 

  • Червени боровинки – но не в сос

Суровите боровинки са безопасно лакомство, което можете да споделите с домашния си любимец, но в ограничени количества. Въпреки това, ако ги слагате в домашен сос, то е по-добре да се въздържите. Сосът от червени боровинки обикновено съдържа много захар и консумацията му може да доведе до здравословни усложнения, включително диабет и затлъстяване. 

куче КоледаСнимка: iStock

  • Картофи

Картофите се считат за безопасна храна за споделяне с кучето ни. Ако са сладки или под формата на пюре – още по-добре! Придържайте се към правилото да са неподправени. В случай, че обичате гарнитурата си, приготвена с масло, сметана, чесън и/или лук, то по-добре да се въздържите да почерпите с нея домашния си любимец, тъй като голяма част от тези продукти са токсични за четириногите. 

  • Зеленчуци

Много зеленчуци, включително зелен фасул, моркови или тиква, са безопасни за споделяне с домашните ни любимци на Коледа. Въпреки че самите те са безвредни за консумация обаче, помислете как са приготвени, преди да почерпите с тях животното. Ако сте използвали масло, билки, сосове или други подправки, които могат да разболеят питомеца ви, по-добре е да се въздържите и да ги запазите за себе си.

куче хранаСнимка: iStock

  • Тиква

Тиквата е чудесна за домашните ни любимци и е добър източник на фибри. Консумацията й може да подобри стомашно-чревното здраве на кучето ви. Ако искате да споделите част от нея, не забравяйте – нека количествата са малки, а парченцата – неподсладени. 

Това автоматично превръща тиквения пай в неподходящ, тъй като в него има добавка на захар. 

Общото правило – нека порциите са малки

Ако имате съмнения дали празничното ястие, чиито остатъци смятате да споделите с кучето си е безопасно за консумация от него или не, придържайте се към правилото – нека порциите да са малки. Така ще избегнете стомашно разстройство. 

куче хранаСнимка: iStock

Ако вашият домашен любимец някога хапне нещо, което не трябва, не губете време и потърсете ветеринарна помощ.

Вижте още: 

Да направим Коледа безопасна за кучето ни

Как да подготвим кучето си за празничния сезон

5 причини, защо трябва да подарявате на някого кученце за Коледа

Виж още