Колко време би отнело на кучето, за да ни забрави

куче човек Снимка: iStock

К учетата са изградили ползотворни отношения с хората още преди хиляди години. Неслучайно днес те се ползват със статута на „най-добрия приятел на човека“! Много хора дълбоко обичат своите питомци и таят мили спомени от домашните си любимци, дори когато вече не са до тях. За това и няма как да не се запитаме: Дали и кучетата ни изпитват същото?

Въпреки че към момента няма достатъчно изследвания по темата докъде точно стига паметта на кучетата, специалистите са на мнение, че това е обстоятелствен въпрос, който е пряко свързан с контекста. И макар че няма категоричен отговор колко време му е необходимо на едно куче да забрави стопанина си, има някои интересни аспекти на темата, свързана с паметта на четириногите ни другари, които си струва да разгледаме.

Капацитетът на паметта на кучето

Години наред се смяташе, че асоциативната памет на кучетата е пряко свързана и определяща за оцеляването им. Проучване от 2016 г. обаче доказа, че четириногите имат и епизодични спомени, които не се определят само по метода на повторението и наградата. Подобно на хората, косматите ни другари могат да запомнят неща за по-дълго в зависимост от значимостта и емоционалната насистеност на събитието. Цитираното изследване, заедно с различните изследвания, свързани със самосъзнанието на кучетата, загатва възможността четириногите да са в състояние да си спомнят конкретни минали събития. 

Вижте още: Какво помнят кучетата от времето, когато са били малки

Dogsandcats.bg

Ще ви забрави ли домашният ви любимец?

Споменът, който кучето ви има за вас, е силно контекстуален и зависи от връзката, която сте споделяли. Например, ако сте прекарали няколко часа в игра с непознато четириного, то може да си ви спомня на следващия ден или няколко дни след запознанството ви. Ако обаче не го видите отново, докато не достигне зряла възраст (да кажем, в близките 2-3 години), то вероятно може и да не ви помни. 

Подобно е и с възрастните кучета. Способността на четириногото да запомня нова информация намалява с възрастта, а някои по-стари четириноги могат да развият и деменция. Така че, ако срещнете за кратко по-възрастно четириного, то може да не си ви спомня при следваща среща. Особено ако тя се случи дълго време след първата.

Кучетата са способни да създават нови спомени и да изграждат силни връзки с хората. Ако едно четириного се привърже към любящ и отговорен собственик, споменът за този човек ще бъде дълбоко гравиран в паметта му.

Ето защо кучетата са в състояние да си спомнят хората от своето минало, дори да не са ги виждали от години. Достатъчно е да хвърлите един бърз поглед в интернет, за да откриете безброй видеа на войници, които се прибират у дома и са посрещнати от техните любящи домашни любимци.

Вижте още: Помнят ли кучетата предишните си собственици

В заключение, кучетата са способни на дългосрочна и епизодична памет. Има голяма вероятност домашният ви любимец да си спомня конкретни събития, които сте споделили заедно! Така че продължавайте да обсипвате питомеца си с обич, грижа и да създавате забавни спомени заедно! Да, вашият космат другар може да не помни конкретни подробности за дълго, но споделените моменти ще оформят паметта му, ще формират в нея вашия образ и ще засилят специалната връзка, която споделяте заедно.

Вижте още: 9 изненадващи факта за паметта на кучетата

 

Виж още