Какво помнят кучетата от времето, когато са били малки

куче Снимка: iStock

К огато става въпрос за животни с впечатляващи спомени, тогава обичайно се сещаме за слоновете, делфините и конете. Какво обаче да кажем за нашите кучешки приятели? 

Изследванията показват, че четириногите имат забележителни способности що се отнася до помнене на различни неща. Най-силните им сетива, особено обонянието и слуха, играят най-голяма роля за това. 

кучеСнимка: iStock

Признаци, че домашният ви любимец помни неща, свързани с миналото му

Поведението на всяко куче в отговор на задействане на паметта му, зависи изцяло от това дали има положителни или отрицателни асоциации, свързани с определени преживявания в миналото си. 

Dogsandcats.bg

В случай, че се касае за положителен опит, типичното поведение на животното включва бързо нарастване на бдителността (то буквално скача на крака), фокусиране върху човека, предмета или областта, която задейства спомена. Ушите сочат нагоре, опашката се размахва ентусиазирано. Ако е вързано на каишка, вероятно ще се дърпа, а ако е пуснато свободно – възможно е да не отговаря на командите ви. 

кучеСнимка: iStock

След като достигне целта си, кучето може да започне да души напрегнато или да тръгне да скача (ако споменът е свързан с човек, когото разпознава). Обичайно има и някои звукови сигнали: животното вероятно ще лае, за да покаже нарастващата необходимост да постигне целта си, може да скимти и да хленчи. Внимавайте за признаци на превъзбуда, като учестено дишане, прекомерно задъхване и дори – припадъци.

Ако у домашният ви любимец се задейства негативна памет, неговият модел на поведение също ще започне с повишена бдителност, въпреки че това обикновено ще е придружено с клюмнали уши, прибрана зад задните крака опашка и леко скимтене. Приближавайки се до мястото, което е активирало неприятния спомен, животното може да демонстрира необичайни признаци на агресия, може да се опитва да избяга или да се отскубне (поведение, показващо страх).

кучеСнимка: iStock

Историята на спомените на кучетата

Въпросът колко назад са способни да помнят кучетата сякаш е вечен. Някои експерти се обединяват около идеята, че това е пряко свързано с това как се отглеждат кутретата. Тези, които остават с майка си през първите 8 седмици от живота си, са склонни да я помнят (както и своите братя/сестри) в по-късен етап от живота си. Идентично, майката, прекарала същия период от време с новородените от котилото си, ще показва признаци, че ги разпознава, дори и да са минали години от последната им среща.

Какво да кажем за предишните собственици?

Има безброй истории за кучета, които си спомнят за хора, които не са виждали от дълго време. 

кучеСнимка: iStock

Да вземем, например, военните. Периодите на раздяла между тези от тях, изпратени на фронта и домашните им любимци могат да продължат от няколко седмици до години. Въпреки това, както се вижда от хиляди видеоклипове онлайн, събиранията им често са емоционални преживявания за всички страни! Всички сме ги виждали: кучето се кани да излиза на разходка, когато през вратата влиза завръщащ се военнослужещ. За няколко секунди ставаме свидетели как животното преминава през всички етапи на положителното припомняне и е истински умилително да гледаме с колко обич посреща своя човек!

Какво обаче казва науката?

Механизмът зад кучешката памет е доста различен от този при хората. При четириногите спомените са свързани пряко със сетивата зрение и обоняние. Тоест, способността им да „запечатват“ дадено място или човек, например, зависи от опита, натрупан през първите осем седмици от живота им. В този ключов момент кутретата развиват връзка с майката, която им позволява да започнат процеса по създаване на спомени. Благодарение на това време, прекарано с женската, у новородените се развива умение да продължат да създават спомени, докато растат.

човек и кучеСнимка: iStock

Има известна естествена разлика в способността на различните породи що се отнася до паметта. Бордър колитата, Немските овчарки, Лабрадорите и Голдън ретривърите, например, са известни в кучешкия свят със своите способности, свързани със запомнянето на различни неща. Това е и една от предпоставките тези кучета да са по-възприемчиви що се отнася до обучение.

Връзката между паметта и успешната дресура при кучетата

Добрата новина е, че няма определени породи, за които може да се каже, че имат „лоша памет“. Предизвикателството тук е да овладеете способността на кучето да помни и да я използвате добре!

кучеСнимка: iStock

Положителните техники за подсилване на желаното поведение осигуряват ключа към ефективното обучение. Ако сте се заели с дресурата на наскоро отбито кутре, то започнете с основни команди за безопасност и контрол като отговаряне на името, сядане и изграждане на хигиенни навици. По отношение на последното – бъдете готови да извеждате животното редовно навън, през първите месеци от живота му – по-често. Инциденти ще се случват, но наказанията не са отговорът. Вместо това – наградете кучето с лакомство, гушкане или допълнително внимание всеки път, когато направи нещо правилно. Сами ще се уверите, че с течение на времето кутрето ще се научи да прави положителна асоциация между изхождането навън и излизането навън. И ще ви уведомява кога е време да тръгвате!

Вижте още:

Колко наистина помнят кучетата

Помнят ли кучетата предишните си собственици

Виж още