9 изненадващи факта за паметта на кучетата

куче човек Снимка: iStock

П аметта на кучетата е тема, която вълнува както учени, така и собственици на домашни любимци. Въпреки че е ясно, че четириногите ни другари не срещат трудности да запаметят рутинни процедури, команди и пътя си обратно към дома, например, степента и естественото на тяхната памет, особено когато става въпрос за емоционални връзки като тези между майка и малките й, си остават тема на интерес и изучаване.

Спомените на кучетата работят доста по-различно от човешките, включвайки сложно взаимодействие между асоциативната памет, изграждането на дългосрочни и емоционални спомени. За да добием представа относно нюансите на това как кучетата запомнят неща, хора и събитията около себе си, предлагаме ви малко да се задълбочим по темата. И да разгледаме 9 любопитни факти, свързани с паметта на питомците ни!

куче паничка хранаСнимка: iStock

  • Силата на асоциативната памет

Кучетата притежават силна асоциативна памет, която им позволява да запомнят хора, места и преживявания чрез различни стимули като миризми, звуци и гледки. Този тип памет е от решаващо значение за тяхното оцеляване, тъй като им позволява да свържат специфично поведение с награда или наказание. Например, едно четириного може да запомни, че шумът от отварянето на контейнера за храна значи, че скоро му предстои да яде. 

Dogsandcats.bg

Асоциативната памет е и причината кучетата да запомнят командите ви с течение на времето. Благодарение на нея косматите ни спътници могат да се учат, тя подчертава и способността им да се адаптират към околната среда, което я прави основен елемент на когнитивните им способности.

куче дресураСнимка: iStock

  • Краткосрочна срещу дългосрочна памет

Кучетата имат относително кратък период на краткосрочна памет, който се оценява на около 70 секунди. Въпреки това, те са способни да прехвърлят значително количество информация в дългосрочната си памет, където тя може да се съхранява с години. Дихотомията в типовете памет означава, че докато кучето може бързо да забрави конкретен момент или действие, въздействащите събития, хора или места могат да се вкоренят дълбоко в дългосрочната му памет. 

куче дресураСнимка: iStock

Тази способност позволява домашните ни любимци да запомнят важни хора в живота си, включително техните собственици и потенциално – малките им кученца. Особено ако емоционалната връзка е силна и допълнително подсилена чрез повтарящи се взаимодействия.

  • Емоционалните спомени са по-силни

Емоционалните преживявания създават по-силни и по-трайни спомени при кучетата. Събития, които включват значителна емоционална възбуда, независимо дали са положителни или отрицателни, е по-вероятно да бъдат запомнени. Ето защо и травматичните преживявания могат да имат дълготрайно въздействие върху поведението на едно куче. Това прави и положително подсилващото обучение толкова ефективно. 

куче човекСнимка: iStock

  • Разпознаване на предишни собственици и котила

Някои кучета демонстрират способността да помнят и разпознават предишни свои собственици, хора, които са помагали в грижите за тях и дори – собствените си котила след дълги периоди на раздяла. Това разпознаване често се улеснява от острото им обоняние, което позволява да свързват специфични аромати с конкретни индивиди. Докато точната продължителност на това задържане на паметта не е универсално дефинирана и може да варира от куче на куче, различни доказателства и проучвания показват, че четириногите действително показват радост при срещи с хора или други себеподобни, които не са виждали от години.

  • Помни ли майката кученцата си?

Въпросът дали кучетата помнят своите малки е сложен и се влияе от различни фактори, включително продължителността на времето, прекарано заедно, както и обстоятелствата около раздялата им. Въпреки че към момента няма конкретни научни доказателства, които да отговарят на този въпрос категорично, според мнозина не е изключено майката да пази емоционален отпечатък и да помни своите кутрета въз основа на периода на силната емоционална връзка, която са имали помежду си.

куче новородениСнимка: iStock

  • Въздействие на обонятелната памет

Спомените на кучетата се влияят значително от обонянието им – най-силното сетиво, което притежават. За това и обонятелната памет играе решаваща роля в това как четириногите възприемат света и се връщат към минали преживявания. Уникалният аромат на някое куче или човек може да се запечата дълбоко в паметта на животното. 

  • Трениране на паметта и когнитивни упражнения

Паметта на кучетата може да бъде подсилена чрез обучение и когнитивни упражнения. Това включва дейности, които стимулират мозъка на животното, като научаване на нови трикове, навигиране по писта с препятствия или базирани на паметта игри.

куче човекСнимка: iStock

Способността за подобряване на когнитивните способности свидетелства за адаптивността и интелигентността на кучетата, както и за значението на умствената стимулация при грижите за тях. 

  • Отслабване на паметта, свързано с възрастта

Точно като хората, кучетата ни могат да изпитат свързаното с възрастта намаляване на паметта и когнитивните дисфункция. Възрастните четириноги могат да покажат признаци на загуба на паметта, включително – затруднено запомняне на команди, които някога са знаели, или да се дезориентират в позната среда. 

Този когнитивен спад е естествена част от стареенето, но може да бъде смекчен чрез редовни умствени и физически упражнения, здравословна диета и рутинни ветеринарни грижи.

куче човекСнимка: iStock

  • Разлики в паметта между породите

Може да ви звучи невероятно, но има доказателства, които предполагат, че способностите на паметта варират при различните породи кучета. Четириногите, които са селектирани за изпълнение на различни задачи, изискващи когнитивни умения, като пастирска работа, лов или за защита, може да имат по-силна памет и по-добра способност за учене. Тази променливост показва, че генетиката, заедно с факторите на околната среда, може да повлияе на силата на паметта на домашния ви любимец, демонстрирайки разнообразието в рамките на вида.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още:

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Спомнят ли си кучетата сънищата си

Виж още