Кучешко пролетно почистване: 7 неща, които да изхвърлите още днес

куче Снимка: iStock

М акар и плахо, пролетта все пак настъпи и е време да започнем с пролетното почистване. За много хора то символизира не само раздялата с непотребните, стари, счупени или изхабени неща в дома, но и действа пречистващо – като едно символично ново начало. 

Ние ви предлагаме тази година,

освен от тези вещи, които вече само трупате на различни места в дома си, без реално да ползвате, да направите „кучешко пролетно почистване“. Или с други думи – да се отървете от всички предмети на домашния си любимец, които са износени, скъсани или по някакъв начин могат да го наранят. 

Dogsandcats.bg

Понякога може да е трудно да сме в крак и да следим за състоянието на всички неща, с които е свързано отглеждането на домашния ни любимец. За това началото на пролетта е добър повод да направим списък и да изхвърлим старите вещи, тези с изтекъл срок на годност или износените артикули, които биха могли да представляват опасност за здравето на вашето куче. 

кучеСнимка: iStock

Ето го и нашият списък с неща, които всеки собственик на куче трябва да изхвърли.

  • Пластмасови купи

Пластмасовите купички за храна и вода може да са евтини, но материала, от който са направени е много по-труден за ефективно почистване в сравнение с други като стомана и керамика, например. Освен това, пукнатините и извивките на тези панички могат да се превърнат в любимо място за размножаване на бактерии. 

Пластмасата е лесна за дъвчене и раздробяване, а това може да се окаже проблем, ако домашният ви любимец е склонен към разрушително поведение във ваше отсъствие. Освен това, тъй като този материал не е особено издръжлив, веднъж напукала се, малки части от пластмасата могат да попаднат в храната или водата на вашето кученце, което да доведе до по-сериозни здравословни проблеми.

За това – изхвърлете пластмасовите купички още днес и ги заменете с такива от по-безопасен и лесен за почистване материал като неръждаема стомана, например. 

  • Стари или повредени играчки

Сигурни сме, че вашето куче си има любима играчка, която разнася със себе си от стая в стая, дъвче, лигави. Представихте си добре картинката, сигурни сме! Е, едва ли има място за съмнение, че по тази вещ вероятно има бактерии. А те от своя страна могат да причинят всичко – от диария до заболяване на венците.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да почистим играчките на кучето си

Някои играчки могат да отидат директно в пералнята, други – ще се наложи да почистите с гореща вода и сапун. Ако обаче части липсват, това превръща автоматично играчката в опасна, тъй като крие рискове от задавяне или поглъщане от страна на кучето ви на разпадащите се елементи. Пълнежите, стърчащите конци или малки части, които падат също са сигурни знаци, че логичното място на тази играчка е в кофата. 

  • Лекарства с изтекъл срок на годност

Може би домашният ви любимец се е разболял веднъж и вашият ветеринарен лекар ви е дал рецепта за медикаменти, които да приема, за да се излекува. И след като това се е случило, може би дори неволно, не сте се сетили да изхвърлите опаковката с лекарствата – за всеки случай. 

На теория това може да изглежда като предпазлив ход, но не е особено добра идея. Лекарството, което е с изтекъл или изтичащ срок на годност, след време губи своята ефективност. Освен това – медицинските нужди на вашето куче може да не са същите, както преди. 

кучеСнимка: iStock

Погрешно е да се смята, че лекарство, предписано на едно куче може да се използва за лечение и на друг домашен любимец със същия проблем. Никога не забравяйте, че както и хората, така и кучетата имат различни нужди. За това – изхвърлете старите лекарства. 

  • Стари инструменти за груминг

Ако се грижите за външния вид на кучето си сами, вероятно имате в дома си инструменти за рязане на нокти, както и всякакви уреди за подстригване, които неминуемо са се поизносили с времето. 

Проблемът с тъпите остриета е, че са склонни да смачкват, вместо да режат. Това може да доведе до издърпване на козината на вашето куче по време на процеса по подстригване, а когато става въпрос за подрязване на ноктите с тъпа ножица... е, сигурни сме че можете да си представите какъв дискомфорт може да причини това. 

Процедурите, касаещи външния вид, по начало могат да бъдат стресиращи за домашния ви любимец – не е необходимо да добавяте още болка отгоре. 

  • Старо спално бельо

Свикването с ново легло може да отнеме известно време. Повечето кучета харесват миризмата на старото си легълце, намират я за успокояващата. Но след години използване, няма как да попречите на едно старо дюшече да се разпадне, независимо с колко топли спомени е свързано то. 

Подобно на старите играчки, оръфаното легло може да представлява опасност от задавяне, а може да доведе и до проблеми с храносмилателната система – ако кучето ви го дъвче. Конците, парчетата плат и пълнежът могат да причинят запушвания, които да наложат спешна медицинска намеса. 

кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви има проблем с приспособяването към ново легло, използвайте положително подсилване и заложете на познати за него аромати (ваша стара дреха или любимо одеяло), за да го накарате да свикне с новата вещ. 

  • Износени или стари медальончета

Дори и гравирани, с течение на годините буквите по медальончетата за идентификация на домашните любимци могат да се износят до степен да бъдат трудни за четене. На част от тях пък, информацията най-вероятно е стара. За това – няма полза да ги пазите. 

кучеСнимка: iStock

  • Завързани или скъсани каишки

Като се има предвид колко често разхождате домашния си любимец, каишката му вероятно има поне 2-3 възела, нали? Малки разкъсвания и протрити участъци могат да се получат дори на най-качествените и здрави поводи.

Може да си мислите, че в старата и любима на кучето ви каишка има още живот, но продължителното й използване крие някои рискове. Например, когато на нея има разкъсване или възел, напрежението в тези области се засилва, а това засяга целостта на каишката. За това – вместо да чакате да се скъса и кучето ви да изскочи на улицата, по-добре инвестирайте в нова.

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

Как да подготвим кучето си за пролетта

 

Виж още