Кучето ми има хрипове – какво означава това?

куче Снимка: iStock

Х риптенето е висок свистящ звук, който се появява, когато кучетата вдишват или издишват. И докато в някои случаи не е повод за тревога, понякога хриптенето може да е признак на сериозно основно заболяване, пишат от Американския киноложки клуб. 

Важно е да отбележим, че всички затруднения в дишането при четириногите ни другари следва да се проверят от ветеринарен лекар, особено ако продължават няколко дни. 

Какво представляват хриповете при кучетата?

Хриптенето е свистящ или тракащ звук, който се появява, когато кучето вдишва или издишва. Причинява се от стесняване на дихателните пътища, което означава, че нещо е блокирало или нарушило въздушния поток в трахеята. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Хриповете могат да бъдат причинени и от течност в белите дробове в следствие на пневмония или сърдечно заболяване. Този тип хриптене обикновено е придружено от кашлица и затруднено дишане. 

Хриптенето е значително по-различно от кашлицата, обратното кихане или сухото дишане при кучетата. 

Ако забележите, че кучето ви хрипти, важно е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да определите причината и подходящото лечение. 

10 често срещани причини за хрипове при кучетата

  • Брахицефален синдром на дихателните пътища

Както подсказва и името му, той е характерен за брахицефалните породи кучета като Мопс, Булдог и Бостън териер. Това състояние възниква, когато дихателните пътища на животното са компресирани поради формата на черепа му, което води до затруднено дишане и хрипове. 

кучеСнимка: iStock

Звукът на хриптенето при Брахицефалният синдром на дихателните пътища, е много по-слаб от този, причинен от други фактори и заболявания. Освен това, той е упорит – достатъчно е да попитате който и да собственик на Мопс, например, и той веднага ще го разпознае!

  • Алергични реакции

Алергична реакция към дразнители от околната среда, като полени или прах, може да причини хрипове при кучетата. Други симптоми на алергии включват сърбеж, кихане, дразнене на кожата.

  • Кучешка кашлица

Кучешката (развъдна) кашлица е силно заразна респираторна инфекция, която причинява възпаление на трахеята и бронхите на кучето. Обикновено се разпространява на места, където кучетата са в близък контакт едно с друго, като развъдници или паркове. Това е и общоприетото наименования за кучешки инфекциозен трахеобронхит.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 7 неща, които трябва да знаете за кучешката кашлица и антибиотиците

Симптоматиката включва кашлица, хрипове, секреция от носа и очите. Повечето заразени четириноги кашлят, сякаш имат заседнала топка в гърлото. 

  • Бронхит

Възпалението на бронхите, както при хората, така и при кучетата ни, води до кашлица и хрипове. Домашните любимци, които страдат от хроничен бронхит, могат да изпитват затруднения при дишане и умора. 

  • Пневмония и други инфекции на дихателните пътища

Пневмонията и други инфекции на дихателните пътища могат да причинят хрипове при кучета. Виновниците за това са вирусите, бактериите и гъбичките, които могат да доведат до сериозни усложнения, ако не се лекуват.

кучеСнимка: iStock

  • Свита трахея

Свиване на трахеята се получава, когато хрущялните пръстени, които я поддържат отслабнат. Това води до така наречения колапс на трахеята, характерен за малките породи кучета като Чихуахуа, Йоркширски териер и Той пудел, които са особено предразположени към това състояние. 

За да се избегне колапс на трахеята, ветеринарните лекари съветват грижите за домашния ви любимец да включват управление на теглото, избягване на задействания като топлина или възбуда и преминаване от нашийници към нагръдници.

  • Сърдечно заболяване

Някои сърдечни заболявания, като застойна сърдечна недостатъчност, могат да доведат до натрупване на течност в белите дробове, причинявайки затруднено дишане и хрипове при кучета. 

кучеСнимка: iStock

Други симптоми на сърдечно заболяване могат да включват кашлица, умора и непоносимост към упражнения. Помнете, че единственият начин за справяне със сърдечните проблеми при четириногите, е да се потърси медицинска помощ, преди те да ескалират.

Вижте още: Разпознаване на сърдечните заболявания при кучетата

  • Чужд предмет

Чужд предмет като трева или малка играчка, попаднал в дихателните пътища на кучето, може да доведе до поява на хрипове и затруднено дишане. 

  • Ларингеална парализа

Ларингеалната парализа е състояние, което засяга мускулите, които контролират отварянето и затварянето на ларинкса на кучето. Това може да доведе до затруднено дишане, хрипове и кашлица.

Този вид парализа се наблюдава по-често при по-възрастни кучета от големи породи, като Лабрадор ретривъри и Санбернар. То може да бъде вродено или придобито поради дегенерация на нервите, контролиращи ларинкса.

  • Астма

Кучетата също могат да страдат от астма – хронично възпалително състояние, засягащо дихателните пътища. Астмата може да причини стесняването и свиването им, което води до хрипове, кашлица и затруднено дишане. 

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето кашля, след като пие вода

Кучето ви кашля? Каква може да е причината и кога е време за преглед при ветеринар

 

 

 

 

 

 

 

 

Виж още