7 неща, които трябва да знаете за кучешката кашлица и антибиотиците

куче кашлица Снимка: iStock

А ко вашето куче наскоро си е прекарало забавно време в игри с други четириноги в близкия парк или е участвало е в клас за обучение на домашни любимци, то един ден може да се събудите и да установите, че косматият ви другар има кашлица. Която сякаш става все по-упорита. Да, вече може би ви е хрумнало, че косматият ви другар се е разболял от кучешка (развъдна) кашлица. 

Тази често срещана и силно заразна инфекция е нещо, с което повечето собственици на домашни любимци се сблъскват в даден момент, така че знанието как да се справите с нея и кога е време кучето ви да премине на антибиотици, ще ви помогне да се ориентирате по-бързо, за да предоставите на питомеца си помощта, от която се нуждае.

Ето и 7 важни неща, свързани с развъдната кашлица, които всеки стопанин на четириного трябва да знае:

куче кашлицаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Кучешката кашлица е силно заразна

Развъдната (кучешка) кашлица е вирусна инфекция, която може да се предава между животните по същия начин, по който хората се простудяват. 

Според Pet MD различни организми, включително Bordatella bronchiseptia и вирусът на паринфлуенца са причината за дразнението на лигавицата на трахеята на заразено куче. Когато домашният ви любимец вдишва организмите във въздуха, те се прикрепят към лигавицата на трахеята му, а оттам се размножават и причиняват дразнеща инфекция.

Вероятно е вирусът да се разпространява най-бързо в затворени помещения, където има много кучета – като приюти, изложби и групи за обучение, но никой домашен любимец не е застрахован, където и да се намира. Необходимо е да има само едно заразено животни в близост, за да се разпространи вирусът. 

куче кашлицаСнимка: iStock

  • Симптомите на развъдната кашлица са разпознаваеми

Признаците на заболяването включват упорита, суха, силна кашлица, която понякога прилича на гъши крясък, обясняват от Web MD. Понякога четириногите имат и други симптоми като хрема, секреция от очите и кихане. 

Кашлицата обикновено се появява за първи път между три и седем дни след като животното се е заразило, бързо се влошава, а симптоматиката може да продължи от седем до 21 дни. 

  • Лечение на кучешка кашлица

Ако смятате, че кучето ви има кашлица, дръжте го далеч от други домашни любимци. Повечето четириноги се възстановяват от вируса в рамките на около три седмици сами, без това задължително да включва медикаментозно лечение. През това време поддържането на въздуха в дома ви добре овлажнен и изборът на нагръдник вместо нашийник могат да помогнат да сведете до минимум кашлицата на животното. 

куче кашлицаСнимка: iStock

  • Прием на антибиотици срещу развъдната кашлица

Въпреки че повечето ветеринари оставят случаите на кашлица да отшумят сами или с минимална намеса (сироп или капки за нос), специалистът може да сметне за необходимо да предпише антибиотик - всичко е индивидуално. Според The Whole Dog Journal, това най-често се налага за подпомагане на лечението срещу бактериите, причинили инфекцията. 

Антибиотиците обаче не са ефективни срещу вирусната страна на развъдната кашлица, така че те на практика атакуват само част от проблема. Ако кашлицата е силна, лекарството за кашлица може да помогне за намаляване на дразненето на гърлото на вашето куче. 

куче кашлицаСнимка: iStock

  • Други заболявания, които причиняват кашлица при кучетата

Винаги е добра идея кучето ви да бъде прегледано от ветеринарен лекар, дори ако подозирате лек случай на развъдна кашлица. Признаците на заболяването могат да имитират и симптоми на по-сериозни респираторни заболявания, отбелязват от Pet MD, включително треска, бластомикоза, дирофилария и сърдечни заболявания.

  • Ваксина срещу развъдна кашлица

Ваксините срещу кучешката кашлица се предлагат в различни форми, включително назална, инжекция и перорална. Въпреки че те предлагат на домашния ви любимец допълнителна защита, трябва да отбележим, че не са на 100 процента ефективни срещу инфекцията, тъй като има много различни видове бактерии и вируси, които могат да причинят заболяването.

куче болноСнимка: iStock

  • Превенция срещу кучешката кашлица

Ваксинирането на домашния ви любимец е първата стъпка, с която можете да го предпазите от развъдна кашлица. За съжаление, да държите кучето си далеч от всички останали животни в близкия парк не е вариант. Вместо това - наблюдавайте питомеца си и следете за взаимодействията му с останалите четириноги.

Вижте още: 

Какво кара кучето да киха

5 най-чести заболявания при малките кученца

 

Виж още