Кучето ви кашля? Каква може да е причината и кога е време за преглед при ветеринар

куче кашлица Снимка: iStock

Н яма значение дали се случва посред нощ или след хранене:

Винаги, когато едно куче кашля, това е стряскащо за стопанина му. За щастие обаче, не непременно опасно и не във всички случаи имате поводи за тревога. 

Има различни причини, които карат домашните ни любимци да кашлят, коментира Майкъл Стоун, асоцииран клиничен професор в Училището по ветеринарна медицина Къмингс към университета Тъфтс, цитиран от DailyPaws.com. Вашият четириног приятел може да е изял нещо, което не трябва. Или може да е наистина болен. 

Dogsandcats.bg

куче кашлицаСнимка: iStock

Ако кашлицата на животното ви тревожи и се консултирате с ветеринарния си лекар, той ще ви зададе въпроси по линия на три основни фактора: продължителността на кашлицата (от колко време се случва), честотата и дали прогресира (дали се влошава).

Видове кучешка кашлица

Когато кучето ви кашля, обърнете внимание как звучи. Това може да бъде от голяма полза за ветеринарния ви лекар, за да се ориентира какво се случва със здравето на животното. Обмислете всеки от звуците (можете дори да ги запишете с телефона си), за да ги опишете максимално точно:

Различните видове кашлица най-често са:

  • Кашлица и задавяне
  • Кашляне и кихане
  • Натрапваща се кашлица
  • Суха кашлица
  • Кашлица с хълцане и хрипове

Забележка: Ако кучето ви кашля в съня си, а при пристъпите отделя слуз и/или кръв, това са важни подробности, които трябва да се отбележат, тъй като обикновено са индикация за нещо по-сериозно. 

Защо кучето ми кашля?

Може да има около 50 причини за кучешката кашлица, коментира Стоун. Не се случва често, но понякога е възможно питомецът ви да погълне нещо, което не трябва. Но обичайно е лесно да разберете дали нещо подобно се е случило – в тези случаи кашлицата е по-скоро като задавяне и преминава бързо. 

куче кашлицаСнимка: iStock

Освен случайната кашлица или тази, причинена от храна, ето няколко често срещани причини кучето ви да кашля:

  • Развъдна кашлица

Това е най-често срещаната причина за кашляне при кучетата. Тя се разпространява във въздуха и животното може да я прихване дори при досег със заразени повърхности. Веднъж диагностицирана, развъдната кашлица се лекува и постепенно отшумява, като междувременно четириногото води сравнително нормален живот. 

  • Трахеален колапс

Звучи лошо, но не е задължително това състояние да повлияе негативно на качеството на живот на домашния ви любимец. Трахеалният колапс обикновено засяга по-малките кучета, като Помераните и Йоркширските териери и се случва тогава, когато трахеята им се „сплеска“. То е хронично, но симптоматиката му може да бъде управлявана с подходяща терапия.

куче кашлицаСнимка: iStock

  • Сърдечно заболяване

Сърдечните заболявания при по-възрастните кучета често могат да причинят учестено дишане и кашлица. Понякога тези състояния могат да бъдат фатални, но за собствениците е непосилно сами да преценят това. Единствено ветеринарният ви лекар може да постави точна диагноза и да следи състоянието на косматия ви другар. Още една причина да не пропускате профилактичните прегледи!

  • Пневмония

За разлика от гореизброените състояния, пневмонията – макар и да не е толкова често срещана, е очевидна. Казано с други думи – ще забележите лесно, за домашният ви любимец е болен. Сред основните й симптоми, освен кашлица, са летаргично поведение, липса на апетит и треска. Пневмонията може да бъде сериозна или не чак толкова, но задължително изисква посещение при ветеринарен лекар.

куче кашлицаСнимка: iStock

Други потенциални причини за кучешката кашлица, макар и не чак толкова често срещани, включват грип или дори – рак на белия дроб. 

Как да лекуваме кучешката кашлица и да помогнем на кучето си да се почувства по-добре

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да помогнете на вашето кашлящо куче, е да се обадите на ветеринарния си лекар. Без поставена диагноза, специалистите не препоръчват да започвате домашно лечение. Да не говорим, че то може да се окаже грешно. Например, ако прилагате лекарства за кашлица и потискащи средства при куче с пневмония, това няма да му помогне, тъй като то трябва да кашля, за да изхвърли всичко, събрало се в белите му дробове. 

куче кашлицаСнимка: iStock

И така, кога е време да се обадите на вашия ветеринарен лекар? 

Стоун препоръчва да се консултирате със специалиста, ако кучето ви кашля повече от час и никога, или рядко, е правило това преди. Понякога причината за кашлицата може да се установи и по телефона – с няколко прости въпроса, но може да е необходим преглед, дори – рентгенова снимка, за да се определи какво я причинява. 

Вижте още:

Болно ли е кучето, ако носът му не е влажен

5 най-чести заболявания при малките кученца

Виж още