Кучето ви е винаги готово за игри – това може да е признак на интелигентност

Бордър коли Снимка: iStock

Н езависимо дали домашният ви любимец обича ежедневните екскурзии до близкия парк или може да се търкаля (съвсем буквално!) с часове на пода в хола с любимата си играчка в уста, всички тези навици може да са признак на неговата интелигентност. Поне това предполагат резултатите от ново проучване на университета Eotvos Lorand. 

За целите на изследването са избрани кучета от породата Бордър коли. След като ги изучавали в продължение на дни, учените установили, че всяко от четириногите може да научи до 12 нови думи всяка седмица и да ги помни в продължение на месеци напред. Разбира се, някои от косматите участници в изследването се справяли далеч по-добре от други, а в процеса учените са установили и любопитния факт, че кучетата, които попадат в категорията „надарени“, показват и една основна обща черта: те са и изключително игриви.

кучета играСнимка: iStock

За да стигнат до тези констатации, екипът е анкетирал 165 собственици на 114 Бордър колита, на които е даден въпросник, касаещ личността на кучето, съобщават от NBC.

Dogsandcats.bg

Изследователите са тествали индивидуалните качества и характеристики на кучетата въз основа на пет категории: страх, агресия към хора, активност и възбудимост, отзивчивост и агресия към животни. Собствениците пък трябвало да проверят игривостта на своите кучета въз основа на три категории: кучета, които бързо се отегчават, когато играят; такива, които се забавляват, занимавайки се със собствените си играчки, и домашни любимци, които обичат да носят предмети (като топки и пръчки).

И тук идва интересното…

При сравняване на определените по-рано „надарени“ кучета, игривостта се откроява като обща черта. По-умните четириноги, както е установил екипът, обичат да играят повече. Разбира се, необходими са още изследвания по темата, тъй като в проучването фигурира така наречената „сива зона“. Тоест, някои четириноги стават по-игриви, защото стопаните им отделят повече време и внимание, за да ги научат на нови неща, докато други са в състояние да усвоят повече нови команди просто, защото това ще увеличи шансовете им за по-дълги игри след това. 

Бордър колиСнимка: iStock

Какви изводи можем да направим за собствения си домашен любимец? 

Ако вашият питомецът далеч не е най-игривото кученце в близкия кучешки парк, не се безпокойте – това не означава непременно, че на вашия домашен любимец му липсва интелигентност. Както кучетата, така и вълците имат игрива нотка в характера си, докато са малки. Но за разлика от дивите си предци, четириногите ни спътници са еволюирали, за да живеят в човешка среда и съответно – да реагират на социални сигнали. 

За това, може би не е изненадващо, че по-игривите кучета се проявяват и като по-блестящи ученици в областта на разбирането на човешките думи. И все пак – за целите на изследването са използвани представители на породата Бордър коли, които са доказани първенци по интелигентност в кучешкия свят, отличавайки се със завидна способност да учат думи повече от другите четириноги.

Бордър колиСнимка: iStock

Вижте още:

Колко думи може да научи едно куче

Знае ли кучето ми как се казвам

 

Виж още