Бордър коли

Бордър коли Снимка: Istock

Други имена

Border Collie

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

58 см. 64 см.

Тегло

15 - 20 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Както подсказва името на породата, тя е създадена на границата между Англия и Шотландия през XX век. Първите сведения за нея идват от британеца Джон Кай, личен лекар на кралица Елизабет I и са записани в книгата “Трактат за английските догове” от 1570 година. През 1881 година е утвърден стандарта на породата, а официалното й име е дадено през 1915 година. 

Освен работните качества на това куче – да бъде пазач на стадата овце, то с лекота ги събирало и насочвало в правилната посока. Със силно развит ловен инстинкт и лесно за дресировка, Бордър колито редовно участва в състезания в родината си Великобритания.

Външен вид

Умно, изпълнително и надарено с безкрайна енергия, Бордър колито е и красиво куче, с добре развита мускулатура. Мъжките екземпляри достигат до 56 см височина и тегло до 18 килограма. Главата е масивна, муцуната – леко заострена. Носът е голям, черен на цвят, очите са големи, разположени далеч едно от друго, ушите – клепнали, средни на размер. С едри зъби и здрава челюст, силни крайници и добре развит кръден кош. 

Козината е къса или средна на дължина, леко вълниста. На муцуната образува нещо като брада, най-разпространеният й цвят е черен с кафеникаво, по-рядко се среща тигрова разцветка. Може да има бели петна по лапите, шията и главата.

Dogsandcats.bg

Характер

Бордър колито е куче със спокоен харакер и благ нрав, изключително лоялно към стопанина си. Умно, енергично и игриво, в същото време – изключително дружелюбно и към непознати, то не е най-страшния пазач, който можете да си вземете. 

Важно и необходимо за правилното му развитие е обучението, като е добре то да съчетава физически и умствени тренировки. Тези кучета се поддават лесно на дресировка, те всячески се старят да угодят на стопанина си и да го зарадват. Въпреки че стриктно и с желание изпълняват командите ви, възможно е понякога представителите на тази порода да откажат да ви слушат. Те са много самостоятелни и свикнали сами да взимат решения, за това е важно от малко да знае чия е лидерската роля вкъщи. 

При дресировката не се допуска използването на физическо насилие, наказанията или грубото отношение само ще отблъснат животното. Бордър колито може да научи изключително сложни номера, стига да има подходящ треньор, като ходене на задни крака, прескачане на обръчи и др.

Здраве

Едно от най-честите и специфични за породата заболявания се казва “Очи на Коли” – увреждане на зрителния нерв и ретината. Освен проблемите със зрението, Бордър колито може да страда от епилепсия, вродена или прогресивна глухота, тазобедрена дисплазия и различни инфекции на очите.

Грижа

Активно куче, с голям запас от енергия, Бордър колито би се чувствало най-добре ако живее в къща с двор. Ако го отглеждате в апартамент, постарайте се да му осигурите поне две разходки дневно, всяка от минимум час. Съчетайте ги с игри и се опитайте да давате възможност на кучето да потича на воля. В градски условия винаги го разхождайте на каишка, защото вроденият му ловен инстинкт може да го направи глухо за виковете ви, ако подуши нещо, което му се стори интересно. Не забравяйте да отделяте време за игри с любимеца си – представителите на тази порода искрено обичат да носят разни неща като топки, фрийзби и др. Бордър колито обича да пътува и е верен приятел в екскурзиите, планинските походи и други приключения, стига да е със семейството си!

Козината на тези кучета трябва да се разресва през ден, за да изглежда лъскава и да не се сплъстява. Не се препоръчва да се къпе прекалено често – два пъти годишно е достатъчно. В противен случай рискувате да я увредите, а и самото то не е фен на честите бани.

Грижите за очите на Бордър колито са особено важни – не забравяйте да ги почиствате редовно и нежно с влажно тампонче. Сами ще забележите, че в ъгълчетата им се отделят секрети и се задържа прах и нечистотии.

Хранене

Можете да давате на Бордър колито и кучешка, и натурална храна. Желателно е да ги редувате, не да ги смесвате. Зложете на консерви или гранули висок клас, които ще поддържат мускулите, костната система и козината на любимеца си във възможно най-доброто състояние. През есента и зимата можете да добавяте различни витамини към менюто на кучето, но имате предвид, че породата е капризна и честите смени на вида и марката храна са нещо обичайно.

Деца и домашни любимци

Бордър колито се разбира добре с деца от всички възрасти, както и с други кучета. С по-малките животни обаче, е необходима известна социализация, най-добре е, ако израснат заедно. В противен случай, водено от инстинктите си на пастирско куче, Бордър колито може да ги гони, тъй като ги възприема за плячка.

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още