5 най-чести заболявания при малките кученца

кученце Снимка: pixabay.com

О тглеждането на малко кученце е вълнуващо и емоционално време, но може да бъде и притеснително за стопани без опит. Специалистите са единодушни, че що се отнася до заболяванията, характерни за кутретата, то превенцията е най-добрият лек. 

Правилната и редовна ваксинация, външното и вътрешно обезпаразитяване, както и доброто хранене могат да помогнат на косматия ви приятел да изгради силна имунна система. А добрият старт в живота ще му даде възможност и шанс да избегне някои от най-често срещаните и тежки медицински състояния, които се проявяват при кутретата. 

За всеки стопанин на домашен любимец е важно да познава признаците на най-често срещаните заболявания при малките кученца. За това ви предлагаме заедно да разгледаме 5 от тях, селектирани от ветеринарни лекари и специалисти за American Kennel Club (AKC).

Dogsandcats.bg
  • Парвовирус

Парвовирусът е силно заразна и често срещана болест, която – ако не се лекува, може дори да бъде смъртоносна. Тя засяга стомаха и тънките черва на животното и се разпространява чрез директен контакт с друго болно куче, както и чрез подушване, облизване или консумиране на заразени изпражнения. Вашият домашен любимец може да прихване парвовирус и при контакт със замърсен предмет като каишка или играчка. Заболяването се проявява най-често при кученца на възраст между шест седмици и шест месеца. 

кученцеСнимка: pixabay.com

Типичните симптоми включват кървава диария, повръщане, треска, летаргия, анорексия, загуба на тегло, слабост, дехидратация и депресия.

Лечение: Въпреки че няма лечение за парвовируса, заболяването може да бъде контролирано, а ветеринарният ви лекар ще предложи поддържаща грижа и лечение на симптомите. Макар че вирусът потенциално е фатален, повечето четириноги, които оцелеят през първите три до четири дни след заразяването, вероятността за пълно възстановяване е огромна. 

Най-добрата превенция срещу заболяването е да не извеждате кученцето си на обществени места преди да е напълно ваксинирано.

  • Развъдна кашлица

Както подсказва и името й, развъдната кашлица е заразна болест, която обикновено се заражда и разпространява на места, където има концентрация на повече четириноги – развъдник, приют за бездомни животни, кучешки паркове и хотели за домашни любимци. 

Известна още като кучешки инфекциозен трахеобронхит, развъдната кашлица е респираторно заболяване, което е силно заразно. Заразяването става по въздушно-капков път, при директен контакт или чрез замърсени повърхности. 

Симптомите включват най-очевидното – силна кашлица, която може да звучи като „свирене“, хрема, кихане, летаргия, загуба на апетит и ниска телесна температура.

кученцаСнимка: pixabay.com

Лечение: При по-леки случаи се препоръчват няколко седмици активна почивка. При по-интензивните – ветеринарните лекари изписват на животното антибиотик и медикаменти за ограничаване на кашлицата. Времето за възстановяване е между седмица до 14 дни. Превенцията включва поставянето на ваксина. 

  • Грип

Често срещано заболяване при кутретата е кучешкият грип. В повечето случаи – то не е фатално, но е важно да следите симптомите. 

Кучешкият грип (известен и като вирус на кучешки грип) е респираторно заболяване, което се причинява от вирус на грип А - H3N8 или H3N2. Подобно на проявите на заболяването при хората, при четириногите грипът също се разпространява по въздушно-капков път – чрез кашлица, лай и кихане. 

Типичните симптоми включват кашлица (влажна и суха), кихане, отделяне на секрет от носа, хрема, треска, летаргия и затруднено дишане. 

кученцеСнимка: iStock

Лечение: Ако забележите някой от изброените по-горе симптоми, не губете време да посетите ветеринарния си лекар. Поддържащото лечение включва облекчаване на симптомите. Често се налага да поставите животното под карантина, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта. В повечето случаи е необходимо от седмица до 21 дни за пълно възстановяване. 

Превенцията е под формата на ваксина, която обхваща щамовете на грип H3N8 и H3N2. Друг начин да предотвратите заболяването на вашето куче е да избягвате обществени места или развъдници.

  • Гана

Ако имате куче, вероятно сте чували за ганата (наричана още чума). Това е едно от най-сериозните, смъртоносни и заразни заболявания, които вашият домашен любимец може да получи. За щастие, това медицинско състояние е предотвратимо. 

Ганата при кучетата се причинява от парамиксовирус, свързан с вируса на морбили и чума при говедата. Освен неприятна кашлица, болестта причинява проблеми с дишането, които могат да прераснат във фатална пневмония и дори парализа. Кучетата могат да се заразят чрез директен контакт с друго заразено животно или предмет, както и по въздушно-капков път. Рискът от зараза при неваксинирани кученца под четири месеца е по-висок.

Симптомите са разделени на два етапа – по време на първия животните изпитват треска, има изпускане на секрет от носа и гной от очите, летаргия, анорексия, кашлица, повръщане, диария и възпаление на гръбначния мозък.

кученцеСнимка: pixabay.com

С напредването си, болестта атакува централната нервна система, а признаците включват ожесточено накланяне на глава, липса на координация, частична или пълна парализа, гърчове, мускулни спазми, конвулсии и дори смърт. 

Макар да не съществува лечение срещу Гана, ветеринарните лекари могат да приложат поддържаща грижа с цел облекчаване на симптомите. Често се препоръчва хоспитализация и отделяне на болното животно под карантина с цел да се предотврати разпространението на заболяването. Степента на оцеляване зависи от щама на вируса и имунните симптоми на кучето. Докато някои случаи отшумяват за 10 дни, при други четириноги симптоматиката продължава с месеци. 

Единствената възможна превенция е чрез ваксинация. 

  • Паразити

Всеки собственик на домашен любимец трябва да е нащрек за общи предупредителни значи, че кучето му има паразити. Има различни начини, чрез които животното може да се зарази с тях – чрез изпражненията на друго четириного или замърсена почва. Паразитите се предават и от майката на малките й. 

Симптоми: Всеки паразит засяга кучетата по различен начин. Някои общи симптоми включват диария, коремни болки, загуба на тегло, повръщане, лош вид на козината, подут корем, летаргия, дехидратация, липса на апетит и анемия, чревни запушвания или пневмония, както и кръв в изпражненията.

Лечение: След диагностициране на куче с паразити, ветеринарният ви лекар ще препоръчва медикаменти и препарати за обезпаразитяване, както и някои лекарства за овладяване на симптомите. 

кученцаСнимка: pixabay.com

Превенция: Ветеринарните лекари препоръчват ежегодно тестване и целогодишно прилагане на превантивни лекарства.

Малките кученца са много сладки и любопитни същества, които обаче имат нужда от по-специални грижи – поне докато преминат пълния си ваксинационен курс. Около две седмици след поставяне на третата ваксина можете да социализирате косматия си приятел. А до тогава – по-добре е да се фокусирате върху игри и забавления на закрито.

Виж още