Лакомствата от сурова кожа: вредни или полезни за са кучето ни

куче лакомство Снимка: iStock

В иждаме ги в магазина за домашни любимци, а често нашите приятели и семейство ни ги подаряват, за да зарадват кучето ни. Убедени, че това е най-подходящото лакомство. И така: Вредни ли са продуктите от сурова кожа за кучетата ни?

куче лакомствоСнимка: iStock

Суровата кожа за кучета определено изглежда като добре обмислена концепция. Остатъците от кожарската промишленост издържат дълго време, което позволява на животното ви понякога да гризе тези лакомства с дни. Но твърде многото сурова кожа далеч не е толкова здравословна опция, колкото мнозина си мислят, коментира д-р Алберт Ан, ветеринарен съветник за Myos Pet. Ето какво трябва да знаете за тези дъвчащи пръчици или кокалчета.

Какво представляват лакомствата от сурова кожа?

Лакомствата от сурова кожа в основата си се правят от животински кожи, включително такива на крави и бикове. Производителите често взимат изсушената животинска кожа и я оформят като кост, кокалче или бисквитка, а понякога просто я нарязват на ленти.

Dogsandcats.bg

куче лакомствоСнимка: iStock

Тези лакомства са годни за консумация, съдържат протеини и мазнини, но никога не бива да бъдат нещо повече от допълнение към диетата на вашето куче. Всъщност, консумацията на твърде много сурова кожа може да дойде „в повече“ на някои четириноги, причинявайки им диария или повръщане, коментира д-р Ан. Тъй като материалът е жилав и труден за храносмилане, в идеалния случай вашият домашен любимец ще прекара часове, дори дни дъвчейки лакомството, откъсвайки и поглъщайки само малки парчета от него наведнъж.

Точно, както и при другите лакомства за домашни любимци, Ан препоръчва собствениците на четириноги да бъдат внимателни в избора си и да не прекаляват с количествата.

куче лакомствоСнимка: iStock

Вредна ли е суровата кожа за кучетата?

Основният страх и притеснения, свързани с необработената кожа са, че кучетата могат да отхапят твърде голямо парче, което да причини задавяне или да образува препятствие в храносмилателната им система. 

Суровата кожа е толкова вкусна и ухае апетитно, за това и голяма част от домашните любимци я изяждат бързо. А това може да причини стомашно разстройство, единодушни са ветеринарни лекари, цитирани от Daily Paws. Така че, ако планирате да нахраните кучето си с кокалче от сурова кожа, уверете се, че няма начин животното да може случайно да го погълне цялото. Винаги, когато черпите питомеца си с подобни лакомства, дръжте го под око. И когато от него остане достатъчно малка част, че животното да може да погълне цяло парче, изхвърлете го. 

куче лакомствоСнимка: iStock

„Задавянето, запушването и стомашно-чревната обструкция се проявяват по-често при по-малки кучета, но никой домашен любимец не е застрахован. Помнете – поглъщането на твърде големи парчета трябва да се избягва“, гласи официалната позиция на ASPCA.

Ако се съмнявате дали вашето куче може да се наслаждава на дъвченето на сурова кожа, допитайте се до вашия ветеринарен лекар за съвет. Кучетата с алергии, кутретата, тези с дентални проблеми или четириноги на диета е по-добре да избягват този вид лакомства.

куче лакомствоСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето заравя кокалите си

Как да познаем, че кучето ни е наистина гладно

Виж още