Лесни и бързи начини за премахване на миризмата на кучешка урина

куче чистене Снимка: iStock

П о време на периода на обучение за изграждане на хигиенни навици на кученцето ви, изпускания и инциденти в дома ви на практика са невъзможни. И това е съвсем в реда на нещата – четириногото ви приятелче тепърва се учи къде да върши нуждите си. Неприятната миризма на урина обаче, е нещо, което съпътства този процес. Добрата новина е, че има бърз и лесен начин да я премахнете, при това – с естествени съставки!

куче уринаСнимка: iStock

Естествено средство за отстраняване на миризмата на урина от домашни любимци: сода за хляб

Едно икономично и естествено средство, чрез което ще се отървете от неприятната миризма, е содата за хляб. Наричана още натриев бикарбонат, тя неутрализира киселинното pH на кучешката урина и премахва миризмата й. Всичко, което трябва да направите, е първо да попиете колкото се може повече от урината с хартиена салфетка. След това – напръскайте мястото с вода или сода, оставете за няколко минути и отново избършете. Накрая поръсете сода върху мястото, за да абсорбира (ако има) останалата течност и по този начин – да се елиминира миризмата. 

Dogsandcats.bg

куче уринаСнимка: iStock

Оставете содата за една нощ, а след това почистете добре мястото с прахосмукачка. При по-упорита миризма, можете да си направите паста от сода за хляб и вода (или водороден прекис). Оставете я да изсъхне, след което почистете с прахосмукачка. 

Ензимни препарати за почистване на урина от домашни любимци

В по-големите зоомагазини и супермаркети можете да откриете различни ензимни почистващи препарати, които също са ефикасни за отстраняване на петна и миризма от урина. В тях се съдържат ензими, които разграждат компонентите й, както и полезни бактерии, които абсорбират тези компоненти. А най-важното е, че освен работещи, те са и безопасни за употреба около кучета. 

куче уринаСнимка: iStock

Естествено средство за отстраняване на миризмата на урина от домашни любимци: оцет

Друго икономично естествено средство за премахване на миризмата на урина от домашни любимци е оцетът. Можете да си направите сами универсален почистващ препарат, като комбинирате равни части оцет и вода. Този разтвор ще неутрализира миризмата на урината от по-твърдите и платнени повърхности във вашия дом. В допълнение, оцетът ще убие всички бактерии, причиняващи зловонието, образували се във влажната кучешка урина.

ябълков оцетСнимка: iStock

Както и ако използвате сода за хляб, първо попийте добре урината, изплакнете мястото с вода, а след това напръскайте разтвора с оцет директно върху повърхността на килима, тапицерията, плочките или дървото. Оставете го да изсъхне естествено и миризмата за оцет ще се разсее за една нощ. При нужда – оставете да се проветрява. Ароматът на оцет ще обезсърчи кучето ви да уринира отново върху същата зона. 

Етерични масла срещу миризмата на урина на домашни любимци

Някои стопани използват етерични масла за камуфлаж и вид замаскиране на миризмата на урината на домашните си любимци. Това обаче е рискован метод, тъй като някои от тях могат да бъдат токсични за четириногите. Етеричните масла на практика са концентрирани ароматни масла, естествено извлечени от растения. 

кучеСнимка: iStock

За да премахнете миризмата на кучешка урина от дрехите или мебелите, добавете 10 капки етерично масло към 1 чаша вода. За по-удобно можете да използвате бутилка със спрей. Маслата ще премахнат миризмата и ще оставят приятен аромат след себе си. А ако сте избрали кисела ябълка, евкалипт или канела, то те ще възпрат кучето ви да маркира въпросното място отново.

Въпреки това, бъдете внимателни, когато използвате етерични масла в близост до домашния си любимец. В пълна концентрация те са много остри и натрапчиви за косматите ни другари. 

 

 

Виж още