Лхаса Апсо срещу Ши Тцу: Какви са разликите

Ши Тцу Снимка: iStock

Т е са просто очарователни! Тези малки, енергични и здрави кученца с тяхната царствена осанка и дълга, великолепна козина. Но на коя порода точно се възхищавате? Ши Тцу или Лхаса Апсо? Ако ви се е случвало да ги объркате или да не сте докрай сигурни, бързаме да ви успокоим – не сте единствени! 

За необученото око може да бъде трудно да разграничи тези две кучета, особено ако са с дълга козина. Но всъщност, въпреки че имат общо минало, тези симпатични дребосъци имат доста различни физически черти и личност.

Нека научим малко повече за тях, приликите им и какво ги отличава едно от друго.

Dogsandcats.bg

Подобни на пръв поглед

Според Ричард Пакер, развъдчик на Ши Тцу и съдия от Канадския киноложки клуб, и двете породи са с доста сходен външен вид. За това спомагат цялостната им, правоъгълна форма на тялото и дълга, красива двойна козина. Нещо повече от просто прилика – двете кучета си приличат до такава степен, че ранните Ши Тцу са погрешно регистрирани като Лхаса, когато са въведени в САЩ в началото на 1940 г. 

Дон Хансън, развъдчик на Лхаса Апсо и съдия от Американския киноложки клуб, също потвърждава, че обществеността често бърка тези кучета. „И двете породи са с дълга козина, привличат вниманието и от разстояние изглеждат доста подобни. Но при по-внимателно вглеждане, можем да забележим някои ясни прилики, но и разлики“, коментира Хансън. 

Лхаса АпсоСнимка: iStock

Приликите безспорно са много. Специалистът коментира още, че и двете породи са страхотни другари и предпочитани домашни любимци, отчасти, благодарение на техните прекрасни, макар и различни личности. 

И Ши Тцу, и Лхаса Апсо се чувстват добре и се адаптират лесно в малки домове или апартаменти. Представителите на всяка от двете породи се нуждаят от постоянна грижа за външния им вид, за да се поддържа красива дългата им козина.

Има и структурни прилики. Например, двете кучета са близки по размер. Ши Тцу достигат до височина до около 26,5 – 27 см, а теглото им е между 4,5 и 8 кг. При Лхаса Апсо, съответните мерки са: 27-28 см височина и тегло между 4 до 7 кг. Към това добавяме и набитата им, здрава фигура както и факта, че и двете породи носят опашките си завити над гърба.

Свързано наследство и любопитно минало

Що се отнася до миналото им – то и при двете породи то е повече от любопитно! Лхаса Апсо носят името на столицата на родния си Тибет, където се появяват още преди 800 г. сл. Хр., когато будизмът пуска корени. Древна порода, чиито представителите са ценени от тибетския народ, а се смята дори, че са служели като верни спътници на Далай Лама в храмовете.

Лхаса АпсоСнимка: iStock

За разлика от тях, Ши Тцу са селектирани в луксозните императорски дворци на китайските кралски особи. Историята на тези дребни кученца е потопена в известна мистерия. Първите сведения за тези малки и красиви четириноги датират от 624 година като се предполага, че са донесени в Китай от Тибет. За това свидетелстват много картини от древността, където тези дребосъци се изобразяват редом до императори.

Ши ТцуСнимка: iStock

Разлики в личността и физическата структура

Между двете породи има някои физически разлики. Например, Хансън посочва, че въпреки че и двете кучета имат гъста двойна козина, тази на Лхаса е тежка, права и твърда в сравнение с луксозната струяща се перелина на Ши Тцу. 

Специалистите на Американския киноложки клуб, които обособяват като отделни двете породи през 1934 г., смятат и, че всяко от двете кучета е свързано с тяхното наследство. Ши Тцу са повлияни от Пекенеза, използван при селекцията им, докато конструкцията на Лхаса има връзка с неравния, издигнат терен в Тибет. 
„Лхаса Апсо е истинско куче за оцеляване, което се адаптира добре към суровите условия в родината си. Тези четириноги имат здраво, по-тясно тяло с голям капацитет на белите дробове, по-дълга, по-малко квадратна муцуна, която помага за затопляне на студения въздух при дишане, добре очертани къси крака и по-твърда двойна козина, която ги предпазва от променливите температури“, допълва още специалистът пред АКС.

Ши ТцуСнимка: iStock

Но, може би най-важната разлика между двете породи е тяхната личност, която е пряко свързана с първоначалното им предназначение. Единствената функция на Ши Тцу е да бъде компаньон и за това тези кучета се отличават с приятелски настроен, общителен, щастлив, привързан и доверчив темперамент. От друга страна, стандартът на Лхаса Апсо ги описва като щастливи и напористи, но предпазливи към непознати – черти, наследени от работата им като пазачи на монасите в будистките манастири.

Ши ТцуСнимка: iStock

Прекрасни кучета в малки опаковки

Аристократични, но издръжливи - Лхаса са известни със своето дълго до пода палто. Те са изключително интелигентни и внимателни към средата си. Притежават остър слух, поради което винаги са на линия, за да предупредят стопанина си за всичко необичайно, което привлече вниманието им. Лоялни и верни, те се привързват силно към стопаните си. Страхотни и верни спътници.

Лхаса АпсоСнимка: iStock

Също толкова красивите Ши Тцу са чудесни с деца и са най-щастливи, удобно поседнали в скута ви. Стандартът на породата ги определя като темпераментни четириноги, склонни на моменти към известна арогантност. 

Това, което без съмнение обединява тези породи е, че това са две малки кучета, които крият голяма личност и силна индивидуалност. И която и от тях да изберете, то ще получите страхотен домашен любимец!

Искрено се надяваме и следващият път, когато срещнете някое от двете кучета на улицата, да знаете на коя от породите се възхищавате!

 

 

Виж още