Лхаса Апсо

Лхаса Апсо Снимка: Istock

Други имена

Lhasa Apso

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

25 см. 28 см.

Тегло

4 - 7 кг.

Живот

12 - 15 г.

Произход

Тибет

История

От векове това малко, символизиращо свещените лъвове на Буда кученце, се развъжда в столицата на Тибет – Ласа, както и в нейните околности. Има различни тълкования на термина „апсо“. Според едно от тях, той представлява видоизменена тибетската дума „рапсо“, която значи „подобен на коза“. 

Първите представители на породата попадат в Англия през 1921 година, а официално са регистрирани в Американския Кенел клуб през 1935 г. В родината им Тибет се смята, че тези малки и красиви кученца носят благополучие и късмет на семейството си.

Външен вид

Малко и компактно куче, Ласа Апсо рядко надвишава 27-28 см височина. Теглото на тези кученца варира между 4 до 7 кг. Главата е малка, като черепът не е напълно плосък, но не е и куполовиден или с формата на ябълка. Муцуната е средно дълга, с клещовидна захапка, леко обърната. Носът е черен и разстоянието между него и очите е около 1/3 от общата дължина на главата. Очите са малки, тъмнокафяви на цвят. Ушите са висящи, покрити с дълги и гъсти косми. Крайниците са прави, с кръгли лапи, малко приличащи на котешки. Опашката е високо поставена и се навива върху гърба. Това, което привлича погледа във външността на тези мъници, е дългата им, разкошна козина, която е твърда и права. На цвят може да бъде бяла, черна, златиста, рижава или трицветна – съчетание от някои от изброените.

Характер

Начинът на държание на тези малки кученца може да бъде много комичен за страничен наблюдател. Те не просто не осъзнават размера си, а ходят наперено, сякаш са доста по-масивни и внушителни. Независими, палави и смели, дребосъците приемат „ролята“ си на пазач на дома ви много сериозно, като естествено са предпазливи към непознати дори могат да ги нападнат ако преценят, че са заплаха за стопанина им. 

Dogsandcats.bg

Лхаса обича да е около членовете на семейството си за това не се учудвайте, че любопитния ви домашен любимец ви следва от стая в стая. Любвеобилни, те обичат просто да са около вас и да подремват кротко в скута ви. Представителите на породата не понасят самотата, липсата на внимание ги прави сприхави и нервни. Ранната социализация би могла да има добър ефект при тези кучета, макар че рядко ще ги видите да се заиграват с други четириноги – те определено предпочитат повече човешка компания.

Обучението на Лхаса Апсо може да се окаже известно предизвикателство за хора без опит в отглеждането и възпитанието на кучета. Силно доминантният им характер ги кара да се опитват да се наложат над стопанина си, игнорирайки командите му. Важно е още с първите тренировки да покажете на животното, че категорично искате да изпълни това, което се иска от него. Само от позицията на лидер можете да научите тези иначе умни животни, на нещо. В никакъв случай не използвайте физическо насилие или наказания – само с добра дума и лакомство можете да очаквате добри резултати.

Здраве

Лхаса Апсо са генетично предразположени към заболявания на бъбреците, тазобедрена дисплазия и различни видове дерматит. Сред по-честите проблеми, от които страдат представителите на породата, са различни инфекции на очите и ушите, кожни заболявания и възпаления.

Грижа

Лхаса Апсо е подходящо за отглеждане както в апартамент, така и в къща с двор. Тези кученца са умерено активни и ще се чувстват добре навсякъде, стига да са около вас. Спокойни и уравновесени, те ще са доволни на две разходки на ден. Погрижете се любимецът ви да има достатъчно играчки на разположение вкъщи, защото игрите са част от ежедневието на тези кученца и ако откажете да им обърнете внимание, могат да станат раздразнителни и нападателни дори към вас. Нямат нищо против да ги взимате със себе си навсякъде – по време на път или шопинг, например.

Основната грижа, която трябва да полагате за тези кученца, се състои в поддръжка на козината им. Тя трябва да се разресва всеки ден, защото в противен случай може да се заплете или сплъсти, а това от своя страна да наложи отрязване на цели кичури. Препоръчва се кучето да се къпе не по-малко от веднъж месечно, като за целта се използва специален сух шампоан за дългокосмести породи. Задължително подрязвайте козината на любимеца си ако забележите, че е станала твърде дълга и кучето я „влачи“ по земята. Проверявайте очите и ушите, за да избегнете развитие на инфекции.

Хранене

Лхаса Апсо е дребно кученце, чието меню трябва да е съобразено с породата и ръста му. Най-добре е да му давате висококачествена кучешка храна, премиум клас, за да сте сигурни, че ще получи всички необходими му витамини и минерали. Ако добавяте натурални продукти към диетата му, нека това са нетлъсти меса като пилешко, телешко и пуешко, задължително сготвени добре, твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко и различни сварени зеленчуци. Представителите на породата са склонни към преяждане дори с плодове, които много обичат, за това съблюдавайте количествата в паничката на кучето и я прибирайте между храненията.

Лхаса Апсо обича деца и е търпеливо дори към най-малките членове на семейството ви. Това кученце с часове може да „изтърпи“ различните игри на хлапетата, включващи дърпане на козината, ушите или опашката му, без да реагира. 

С други кучета обаче, нито се разбира, нито съжителства добре. С по-малки животинки или котки би могло да бъде постигнат „мир“ само при положение, че е ясно че той е лидерът.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още