Мастит при кучетата: причини, лечение и профилактика

куче мастит Снимка: iStock

М аститът е състояние, при което млечните жлези се възпаляват, обикновено – поради натрупване на мляко или бактериална инфекция. Три от най-често срещаните причини за появата му са: травма, излишно натрупване на мляко и нехигиенични условия, свързани с околната среда. И въпреки че в повечето случаи заболяването е лечимо, стопаните на домашни любимци трябва да знаят, че нелекуван маститът може да доведе до сериозни инфекции, които понякога могат да бъдат фатални. Така че – ако забележите някои от симптомите, които ще видите по-долу, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар. 

Въпреки че маститът най-често е състояние, което се смята за проблем главно при бременните кучета, както и тези, които кърмят, то може да засегне млечните жлези на всяко четириного, включително мъжките. 

куче маститСнимка: iStock

Какво е мастит?

Маститът е състояние, при което млечните жлези на кучето се възпаляват, обикновено поради бактериална инфекция, натрупване на мляко или гъбично заболяване.

Dogsandcats.bg

Симптоми на мастит при кучета

Най-честият признак за мастит при женските или мъжките кучета, са подутите зърна. Това състояние обикновено започва с възпаление, зачервяване и болка в засегнатата област. Кърмещите женски с мастит често отхвърлят малките си и отказват да ги хранят, тъй като изпитват дискомфорт. А това от своя стана може да попречи на кутретата да наддават със здравословна скорост. 

И тъй като инфекцията в млечната жлеза се разпространява бързо, кучето може да стане септично, ако маститът не се лекува. А този тип инфекции при домашните ни любимци могат да бъдат животозастрашаващи. Повръщане, диария и отказ да се храни – тези признаци обикновено се наблюдават при по-тежките случаи.

куче маститСнимка: iStock

Симптоми на мастит при кучетата

 • Подути или обезцветени гърди
 • Възпалени, подути или червени зърна
 • Разранени зърна 
 • Млечни жлези, които са горещи на допир
 • Кръв или гной в млякото или изтичането им директно от зърната
 • Летаргия
 • Загуба на апетит
 • Повръщане
 • Диария
 • Нежелание да се позволи кърмене
 • Кученцата, които кърмят, не наддават на тегло

Причини за мастит при кучетата

Най-честата причина за мастит при кучетата е травма на зърното/зърната, която може да позволи на бактериите да навлязат в млечните жлези. Това състояние може да възникне и просто, ако майката има твърде много мляко. За това и кърмещите кучета са по-склонни да развият мастит, поради разраняване и травмиране на зърната, получили се при храненето на малките. 

куче маститСнимка: iStock

Лечение и профилактика

Ако домашният ви любимец е диагностициран с мастит, най-вероятно ще му бъдат предписани перорални антибиотици и противовъзпалителни лекарства. Маститът обикновено не изисква хоспитализация, освен ако вашето куче не е станало септично или не се налага хирургично отстраняване на силно засегнатите жлези.

Ако маститът се дължи на прекомерно натрупване на мляко, може да се наложи гърдата на кучето да се изцеди внимателно на ръка, за да се премахне излишъка. 

И накрая, поддържането на млечните жлези чисти е важно не само за подпомагане на лечението на мастит, но и за предотвратяване на появата му на първо място. Редовното къпане и избърсване на зърната на кърмещите кучета са важни методи за превенция, с чиято помощ да ги поддържате чисти и здрави. 

куче ветеринарСнимка: iStock

Повечето кучета, които развиват мастит, могат да бъдат излекувани с лекарства и върнати към обичайното си здравословно състояние в рамките на две до три седмици. Въпреки това, при някои по-тежки случаи, включващи инфекция, сепсис или отстраняване на засегнатото зърно, може да има по-дълъг период на възстановяване.

Ако се притеснявате, че вашето куче може да има мастит, потърсете ветеринарна помощ бързо, за да започнете лечение срещу появата на  възможни инфекции, преди състоянието да прогресира. Това ще помогне и за намаляване на времето, през което вашето куче изпитва болка и дискомфорт поради подуван

 Това също ще помогне за намаляване на времето, през което вашето куче изпитва болка или дискомфорт от подуване и дразнене.

Виж още