12 признака на фалшива бременност при кучетата

куче бременност Снимка: iStock

Р азпознаването на признаците на фалшивата бременност при кучетата е важно, тъй като тя силно наподобява истинската по много начини. 

Известна също като псевдобременност, псевдоциезис или фантомна бременност, фалшивата бременност е състояние, което засяга всички женски кучета – без значение дали са стерилизирани или не.

куче бременноСнимка: iStock

Какво представлява фалшивата бременност при кучета?

Това е проява на майчинско поведение, съчетано с физически признаци на бременност, без кучето действително да очаква потомство. 

Dogsandcats.bg

Има теория, че фалшивата бременност всъщност е вид защитен механизъм при кучетата, насочен към оцеляването им. Тя се основава на схващането, че в миналото, когато предците на днешните ни домашни любимци са живели на глутници в дивата природа, всички женски са отговаряли за отглеждането на потомството на размножителната двойка. Така наличието на мляко и майчински инстинкт им е било от полза в процеса на грижа.

Вижте още: Фалшива бременност при кучетата

Фалшивата бременност при кучетата е доста често срещана. Всъщност, около 50 процента от всички женски кучета страдат от подобно състояние поне веднъж в живота си. При някои породи като Дакели, гончета и Афганска хрътка, например, процентът е по-висок – близо 75%.

куче бременноСнимка: iStock

Какво причинява фалшивата бременност при кучетата?

Точната причина за появата на фалшива бременност при кучетата не е известна. Някои учени смятат, че репродуктивната система и цикълът на четириногите са „програмирани“ да очакват бременност при всяко разгонване. И, когато тя не настъпи, химическите сигнали вероятно могат да се смесят и да сигнализират фалшиво на тялото на кучето, че очаква малки.

12 признака на фалшива бременност при кучетата

Симптомите на фалшивата имитират тези на късната действителна бременност при домашните любимци. Трябва да отбележим също, че тези признаци невинаги са лесно видими или разпознаваеми – понякога четириногите могат да преминат през фалшивата бременност, без собствениците им дори да забележат. А ето и кои са по-очевидните от тях:

 • Гнездене

Един от основните признаци на фалшива бременност при кучетата е гнезденето. По принцип, когато очаква малки, женската търси безопасно място за себе си и своите кученца. Поведението на гнездене може да включва копаене, драскане и „подреждане“ на постелята, за да се създаде „зона, подобна на леговище“. 

куче бременностСнимка: iStock

 • Майчински инстинкт

Кучетата, които имат фалшива бременност, на практика нямат действително потомство, за това те могат да осиновят играчки и да станат силно защитни към тях, носейки ги навсякъде със себе си. 

 • Безпокойство

Когато едно куче изпитва фалшива бременност, цялостната ситуация го стресира и често може да отключи тревожност или безпокойство. 

 • Агресия

С течение на времето, когато тревожността се развива, кучето може да стане прекалено отбранително и раздразнително, което да доведе до агресия. 

 • Намалена активност

С напредването на проблема кучето може да загуби интерес към ежедневните си дейности и дори да стане летаргично.

куче бременностСнимка: iStock

 • Близане на коремчето

Изразеното близане на корема и опитите за самостоятелно кърмене са чести признаци на фалшива бременност при кучетата.

 • Повръщане

Често кучетата с фалшива бременност повръщат. Това е тревожна ситуация – както за животното, така и за собственика му. 

 • Намален апетит

По време на фалшивата бременност обичайно кучетата губят апетит. 

 • Подути гърди

Един от най-ярките признаци на фантомната бременност при кучетата е уголемяването на гърдите. 

 • Кърмене

Възможно е увеличената гръдна тъкан да отделя мляко. Ако кучето се самосуче (както споменахме по-горе), това ще стимулира секрецията още повече. 

 • Наддаване на тегло

Куче с фалшива бременност е вероятно да наддаде и на тегло. Важно е да знаете, че това е по-скоро подуване на корема заради задържане на вода, отколкото действително качване на излишни килограми.

 • Повишена жажда

Макар и по-рядко, фалшивата бременност може да отключи прекомерна жажда у кучетата. Следователно – и по-често уриниране. 

Как се диагностицира фалшивата бременност при кучета? 

Ветеринарният ви лекар ще разгледа медицинската история на животното и ще извърши пълен физически преглед. В повечето случаи признаците и симптомите са достатъчни, но само специалистът с категоричност може да изключи истинска бременност. 

куче бременностСнимка: iStock

Колко дълго продължава фалшивата бременност при кучета?

Фалшивата бременност при кучетата обикновено продължава между седмица и месец. Ако състоянието трае повече от осем седмици, то е добре да посетите ветеринарен лекар. Това се налага, тъй като има други медицински проблеми, които променят нивата на хормоните в тялото на животното, като хипотиреоидизъм и чернодробна дисфункция.

Опасна ли е фалшивата бременност при кучета?

Сама по себе си фалшивата бременност не е опасна. Това обаче е неприятно за кучето и притеснение за собственика. Освен това, ако тя е продължителна или често повтаряща се, това може да има някои последици за здравето, които могат да бъдат опасни. Сред тях са мастит, рак на гърдата или пиометра (възпаление на матката).

куче бременностСнимка: iStock

Вижте още: 

Как протича бременността при кучетата

Как да храним кучето си по време на бременност

Виж още